Jure SešekJure Sešek
Mark GazvodaMark Gazvoda
Petra StoparPetra Stopar
Papež Frančišek (foto: Simone Risoluti/Dicastero per la Comunicazione)
Papež Frančišek | (foto: Simone Risoluti/Dicastero per la Comunicazione)

Papež poziva k iskrenim prizadevanjem za dialog in mir na Bližnjem vzhodu

Svet | 14.04.2024, 19:42 Vatican News Robert Božič

Po opoldanski molitvi Raduj se, Kraljica nebeška in blagoslovu je papež Frančišek pozval k zaustavitvi spirale nasilja na Bližnjem vzhodu: »Molimo za mir. Dovolj je vojne, dovolj je napadov, dovolj je nasilja! Da dialogu in da miru!«

Papež Frančišek je pozval k ustavitvi vseh dejanj, ki bi lahko spodbudila "spiralo nasilja" na Bližnjem vzhodu, ki bi lahko regijo pahnila v še širšo vojno. Jasno je, da je pri tem mislil predvsem na odgovor Izraela po nočnih napadih Irana z droni, raketami in balističnimi izstrelki.

Poudaril je, da nihče ne bi smel ogrožati obstoja drugih in da bi morali namesto tega vsi narodi »stati na strani miru«, pomagati Izraelcem in Palestincem, da zaživijo v dveh državah, eden ob drugem, v varnosti, saj je »to je njihova globoka in legitimna želja in njihova pravica!«

Papežev  opoldanski nagovor

Dragi bratje in sestre!
Z molitvijo in zaskrbljenostjo ter tudi z bolečino spremljam v zadnjih urah prispele novice o poslabšanju razmer v Izraelu zaradi posredovanja Irana. Iskreno pozivam k ustavitvi kakršnih koli dejanj, ki bi lahko spodbudila spiralo nasilja s tveganjem, da bi Bližnji vzhod potegnili v še večji vojni konflikt.

Nihče ne sme ogrožati obstoja drugih. Namesto tega naj se vsi narodi zavzemajo za mir in pomagajo Izraelcem in Palestincem, da bodo varno živeli v dveh državah drug ob drugem. To je njihova globoka in legitimna želja in njihova pravica! Dve sosednji državi.

Naj kmalu pride do premirja v Gazi in se odločno stopi na pot pogajanj. Pomagajte prebivalstvu, ki je padlo v humanitarno katastrofo, in takoj izpustite talce, ugrabljene pred meseci! Koliko trpljenja! Molimo za mir. Dovolj je vojne, dovolj je napadov, dovolj je nasilja! Da dialogu in da miru!

Nujna humanitarna pomoč

Papež je ponovno pozval k prekinitvi ognja v Gazi in k nadaljevanju pogajalske poti. Ob spominu na trpljenje prebivalcev v Gazi, "pahnjenih v humanitarno katastrofo", je pozval k vsem prizadevanjem za lajšanje njihovega trpljenja. Molil je za "izpustitev talcev, ugrabljenih pred meseci!"

Romarji na trgu svetega Petra
Romarji na trgu svetega Petra © Vatican News

Pomoč otrokom v vojni

Papež se je v molitvi spomnil tudi otrok po svetu, ki trpijo zaradi številnih vojn, pri čemer je omenil zlasti Ukrajino, Palestino, Izrael in Mjanmar. Vse prisotne je pozval k molitvi zanje in za mir v svetu. Ko je govoril o bremenu, ki ga otroci nosijo zaradi vojne, je papež še spomnil, da bo Cerkev od 25. do 26. maja obeleževala prvi svetovni dan otroka.

Svet
Carlo Acutis (photo: ) Carlo Acutis (photo: )

Carlo Acutis bo razglašen za svetnika

Papež Frančišek je odobril čudež po blaženem Carlu Acutisu in s tem odprl pot njegovi kanonizaciji, so spočili iz Vatikana. Datum kanonizacije še ni znan.