Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc
Milanska katedrala (foto: BOMBAERT Patrick / aritours.si)
Milanska katedrala | (foto: BOMBAERT Patrick / aritours.si)

VABIMO: Milano in Boromejski otoki v septembru 2024

Dogodki | 30.05.2024, 11:49 msgr. Franci Trstenjak

Severna Italija je vedno privlačna za popotnika. Njena mesta so polna znamenitosti, ki vabijo k ogledu in občudovanju. Nekaj teh si bomo ogledali v času našega izleta, na katerega vabimo od 20. do 22. septembra 2024. Čimprej se prijavite na agenciji Aritours: 02 252 16 19.

1. dan: Slovenija – Bergamo – Sotto il Monte

Naša popotniška rajža v Milano in na Boromejske otoke se bo začela v jutranjih urah petka, 20. septembra, v Ljubljani in morda še v kakšnem kraju ob poti. Po slovenski avtocesti se bomo peljali do Italije in potem naprej po avtocesti mimo Benetk in Padove do starega mesta Bergamo, ki je od Ljubljane oddaljeno 450 km, od Milana pa samo 50 km. Bergamo zaradi odličnega položaja, je namreč na hribu, obvladuje širšo okolico. Ob Bergamu se morda spomnimo na čas Covida, ko je v njem umrlo veliko meščanov in je bila zaradi tega v Italiji velika žalost.

Bergamo
Bergamo © aritours.si

Pogled v zgodovino pa pove, da je bila nekoč na tem mestu etruščanska in kasneje rimska naselbina. Od 11. stoletja naprej je bila tukaj svobodna komuna, ko pa je prišla pod oblast Beneške republike, je veljalo mesto za njen zahodni branik. Prav iz tega obdobja so najlepše renesančne palače, ki jih najdemo v obzidanem starem gornjem delu mesta – Bergamo Alta. Sprehodili se bomo po mestnem središču z značilnimi ozkimi tlakovanimi ulicami, obdanimi z dobro ohranjenim obzidjem, do cerkve Santa Maria Maggiore in stolnice z mnogimi umetninami. Po sveti maši bo nekaj prostega časa.

Iz Bergama se bomo odpeljali do 20 km oddaljenega mesteca SOTTO IL MONTE, kjer se je 25. novembra leta 1881 rodil sveti papež Janez XXIII., ki se ga je upravičeno oprijelo ime "Janez dobri". Njegov pontifikat je bil sorazmerno kratek, trajal je samo pet let, toda njegova srčnost, dobrota in odprtost ostajajo nepozabljene. V zgodovino vesoljne Cerkve se je za vse čase zapisal kot sklicatelj drugega vatikanskega koncila, ki se je začel leta 1962. Papež Frančišek je Janeza XXIII., skupaj z Janezom Pavlom II., razglasil za svetnika 27. aprila 2014.

Po ogledih bomo nadaljevali vožnjo do hotela, ki bo v okolici Milana. V hotelu nas bo čakala večerja in potem nočitev.

2. dan: Arona – Borromejski otoki

Drugi dan naše popotniške rajže bo sobota, 21. septembra. Po zajtrku se bomo zapeljali do približno 80 km oddaljenega  turističnega mesta Arone, ki leži na južni obali najdaljšega italijanskega jezera Maggiore. Na hribu nad mestom kraljuje mogočen 35 m visok kip sv. Karla Boromejskega. Za tiste, ki nimajo vrtoglavice, bo vzpon do svetnikovega nosu prav posebno doživetje, saj bodo uživali ob krasnem razgledu na jezero in slikovito okolico. Za ta podvig bo potrebno plačati vstopnico. V zvezi s spomenikom je zanimiva informacija, da so ga začeli graditi leta 1614, dokončali pa so ga leta 1698. Ob kipu stoji tudi svetišče, v katerem bomo imeli sveto mašo.

Kip sv. Karla Boromejskega
Kip sv. Karla Boromejskega © aritours.si


Površina jezera Maggiore obsega 213 km², dolgo je 66 km in na najširšem delu meri 12 km ter je globoko do 372 m. Po vrsti nastanka ga uvrščamo med jezera ledeniškega nastanka.

Iz Arone nas bo pot vodila do 18 km oddaljenega kraja Stresa, ki velja za najbolj mondeno letovišče ob jezeru Maggiore. Po kraju se bomo sprehodili in občudovali urejenost. Morda si bomo privoščili kaj za pod zob oz. poskrbeli, da grlo ne bo suho. V zgodnjem popoldnevu se bomo z ladjico popeljeli na Boromejske otoke. Na Isoli Belli si bomo ogledali baročni grad družine Borromeo in čudovite terasaste vrtove z bujnim cvetjem, cedrami, citronovci ...

Mimo majhnega »otoka zaljubljencev« se bomo pripeljeli na »otok ribičev« - Isola dei Pescatori. Slikovita ribiška vasica je vse do danes ohranila svojo značilno podobo. V starih hišah so majhne trgovine in gostilne z bogato ponudbo odlične hrane. Na voljo bomo imeli nekaj prostega časa in potem se bomo z ladjico vrnili na kopno. Z avtobusom se bomo vrnili v hotel, kjer nas bosta čakali večerja in nočitev.

 

3. dan: Milano – Slovenija

In že bo tu tretji dan našega izleta. To bo nedelja, 22. septembra. Po zajtrku se bomo odpeljali v prestolnico Lombardije MILANO, ki je pomembno gospodarsko, znanstveno, kulturno in cerkveno središče severne Italije. Drugo največje italijansko mesto se ponaša z izjemno zgodovino, mnogimi umetninami in pomembnimi osebnostmi, ki so tukaj živele: sv. Karel Boromejski, sv. Ambrož, člani rodbine Sforza in mnogi drugi. Kulturnih in drugih znamenitosti je v mestu toliko, da je nemogoče vse obiskati v nam odmerjenem času, zato si bomo ogledali le nekatere: galerijo Vittorio Emanuele II., operno hišo »Alla Scala« ter znamenito katedralo, ki je odigrala pomembno vlogo pri soustvarjanju katoliške tradicije, prispevala k izjemni glasbeni dediščini Cerkve ter postala eden od prepoznavnih spomenikov gotske arhitekture. Ponaša se s 108 m visokim zvonikom, množico stolpičev ter neštetimi kipi, zato vzpon na njeno streho in razgled na mesto z okolico predstavljata prav posebno doživetje.

Milano
Milano © aritours.si

Obiskali bomo tudi baziliko svetega Ambroža, ki velja za najodličnejšo milansko cerkev, ki jo je leta 379 postavil sv. Ambrož, prvi milanski škof in zavetnik mesta. Današnjo podobo je bazilika dobila v 12. stol., njeno notranjost krasi nešteto dragocenosti, v kripti pa se nahaja grob sv. Ambroža. Ob sklepu našega izleta v Milanu si bomo od zunaj ogledali še  mogočni grad Castello Sforzesco, ki so ga zgradili Viscontiji, srednjeveški vladarji Milana, povečali pa nasledniki, družina Sforza.

Seveda se bo med vsemi ogledi Milana zgodilo še tisto najlepše, kar se lahko zgodi na Gospodov dan: imeli bomo sveto mašo.

Sredi nedeljskega popoldneva bomo zapustili Milano in se odpravili proti naši Sloveniji. Od Milana do Ljubljane bo pot dolga 500 km. Predvidevamo, da bi se v slovensko prestolnico vrnili v poznih večernih urah.

Prijave sprejema agencija Aritours osebno ali po telefonu: 02 252 16 19.

Cena tridnevnega izleta je 329 EUR, če bo prijavljenih 45 oseb; 349 EUR, če bo 40 oseb, in 369 EUR, če bo samo 35 oseb.    
                            
V ceno je vključeno:

  • avtobusni prevoz po programu, cestnine, parkirnine in predornine;
  • 2 polpenziona v hotelih 3* (dvoposteljne sobe, TWC);
  • vožnja z ladjico na Boromejske otoke;
  • vstopnina v grad na Isola Bella;
  • vstopnina v milansko stolnico;
  • zunanji ogledi po programu, duhovno in strokovno vodstvo, organizacija in izvedba potovanja, nezgodno zavarovanje in DDV.


Možna doplačila: 

  • za enoposteljno sobo 60 EUR;
  • za zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini: 6,40 EUR (za osebe nad 75 let 9,60 EUR);
  • odstopnina v višini 5 % od vrednosti potovanja (v primeru dokumentirane višje sile).


Obvezno pa je doplačilo t. i. prijavnine, ki je v višini 18 EUR, in je vezana na pogodbo in ne na osebo.

Ob prijavi je potrebno plačati 100 EUR, razliko pa do odhoda. Aritours daje možnost odplačevanja na obroke brez obresti.

Številka za prijavo: 02 252 16 19.

Dogodki
Procesija s kipom in relikvijamo sv. Nazarija (photo: Picasa) Procesija s kipom in relikvijamo sv. Nazarija (photo: Picasa)

V Kopru množična procesija in velik praznik

V koprski stolnici je bila v nedeljo dopoldne slovesna sveta maša ob 1500-letnici prihoda svetega Nazarija in s tem ustanovitve mesta. Pred tem so pripravili procesijo z relikvijami tega prvega ...

Rok Mihevc in vodniki (photo: Rok Mihevc) Rok Mihevc in vodniki (photo: Rok Mihevc)

Ne vem, kaj sem čakal več kot deset let!

Obisk Bukarešte je bil osrednji del osmega dne 22. radijskih počitnic. Sveto mašo smo imeli v cerkvi sv. Križa in tako podprli tamkajšnjo katoliško skupnost. 87 odstotkov Romunov je pravoslavne ...

Monika Brilly (photo: Maja Morela) Monika Brilly (photo: Maja Morela)

Meliso v vodo za osvežitev

V tokratnih minutah za svetovanje smo se osredotočili na osvežilne pijače, ki jih lahko pripravimo doma. S tovrstnimi napitki sel lahko hladimo v prihajajočih vročih dneh. Gostja je bila Monika ...