Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Zbrani duhovniki ob grobu pokojnega Jureta Ivanušiča (foto: Gregor Ivanušič in Silvo Kulovec)
Zbrani duhovniki ob grobu pokojnega Jureta Ivanušiča | (foto: Gregor Ivanušič in Silvo Kulovec)

Spomnili so se na duhovnika, ki je v nesreči umrl leto dni po novi maši

Cerkev na Slovenskem | 21.06.2024, 08:12 Rok Mihevc

V svetišču presvete Trojice na Preloki so se v ponedeljek, 17. junija, spomnili na obletnico smrti Preločana Jureta Ivanušiča, duhovnika, ki je v prometni nesreči umrl leto dni po svoji novi maši.

Nekdanji sošolci in prijatelji s Teološke fakultete

V organizaciji novomeškega prošta dr. Janeza Grila so se po 50 letih na Preloki spet zbrali in poklonili spominu Jureta Ivanušiča njegovi nekdanji sošolci in prijatelji s Teološke fakultete, med njimi upokojeni beograjski nadškof msgr. Stanislav Hočevar, pater Martin Krizolog Cimerman, ki vodi slovensko cerkev sv. Cirila v New Yorku, Franc Letonja, župnik v slovenski cerkvi sv. Vladimirja v Montrealu v Kanadi, p. Stanko Rozman, dolgoletni misijonar v Afriki in mnogi drugi. Gostitelj srečanja je bil domači župnik Vinko Guna, tudi Juretov sošolec.

© Gregor Ivanušič in Silvo Kulovec

Nesreča je povezala generacijo

Slovesno bogoslužje je vodil msgr. Stanislav Hočevar. V svoji pridigi je izhajal iz dogodka pred 50 leti, ki je pustil močan pečat na vsej njihovi generaciji ter jih povezal in jih povezuje še po toliko letih, saj jim je že zelo zgodaj odprl pot bolj poglobljenega razumevanja in sprejemanja življenja. V nadaljevanju pa se je dotaknil tudi nekaterih aktualnih tem ter nam nakazal smer in pot na mnogih področjih našega vsakdanjega življenja.

© Gregor Ivanušič in Silvo Kulovec

Sledile so še molitve na grobu, nato pa so mu nekdanji sošolci in prijatelji še zapeli. Ob tem so se spomnili tudi 16 drugih svojih sošolcev, ki jih je Bog že poklical k sebi. Spominske slovesnosti so se udeležili številni dekanijski duhovniki, dekan Anton Gnidovec in številni Preločani ter sorodniki pokojnega, je za Radio Ognjišče poročala Ana Starešinič.

© Gregor Ivanušič in Silvo Kulovec

Cerkev na Slovenskem
Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija) Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija)

Vinko Bokalič Iglič primas Argentine

Papež je argentinsko škofijo Santiago del Estero povzdignil v nadškofijo in za prvega nadškofa imenoval dosedanjega škofa v tem mestu, našega rojaka, Vinka Bokaliča Igliča. Podelil mu je tudi ...

Ameriški novomašnik slovenskega rodu Martin Nyberg (photo: Matjaž Merljak) Ameriški novomašnik slovenskega rodu Martin Nyberg (photo: Matjaž Merljak)

V "Ameriških Brezjah” bo ponovitev nove maše

Za slovensko versko središče v Lemontu pri Chicagu v ZDA, ki letos praznuje 30-letnico delovanja, bo to nedeljo velik praznik, saj bo prvo sveto mašo imel ameriški duhovnik slovenskega rodu Martin ...