Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Rok MihevcRok Mihevc
Papež je odgovarjal na vprašanja otrok (foto: Vatican media)
Papež je odgovarjal na vprašanja otrok | (foto: Vatican media)

V Rimu prvi svetovni dan otrok

Svet | 25.05.2024, 10:00 Marta Jerebič

V Rimu so zbrani otroci z vsega sveta. Papež Frančišek jih je povabil za prvi svetovni dan otrok, ki ga je sklical za 25. in 26. maj. Kot je dejal, potrebujemo njihovo veselje in željo po boljšem svetu, svetu v miru. Organizatorji so med drugim zapisali, da je ta dan poklican, da odgovori na žalostno vprašanje, to je, ali se človeštvo navadi na trpljenje otrok. Program danes poteka na olimpijskem stadionu, jutri pa bo na Trgu sv. Petra v Vatikanu. Organizatorji pričakujejo 100 tisoč otrok. Dogodka se udeležuje tudi približno 50 otrok iz Slovenije.

V organizaciji fokolarov je v Rim odšlo 45 otrok, še 5 sta jih peljala zakonca Pisk iz Srednje vasi v Poljanski dolini. »Ko sem videla okoli novega leta, da bo letos prvo srečanje otrok s papežem podobno kot svetovni dnevi mladih, sem si takoj mislila, da bi bilo to nekaj lepega, da bi doživeli tudi naši otroci. Sama sem bila na svetovnem dnevu mladih in vem, kako lepo je, ko vidiš množico mladih, ki skupaj molijo, praznujejo, se veselijo skupaj s papežem. In ko se je ponudila ta možnost, da je to prvo svetovno srečanje otrok s papežem v Rimu, sem si rekla, da je to tako blizu, da bi bilo škoda zamuditi,« nam je povedala Marjeta Pisk.

Otroci so papeža z navdušenjem sprejeli na olimpijskem stadionu
Otroci so papeža z navdušenjem sprejeli na olimpijskem stadionu © Vatican media

»Ker je to srečanje namenjeno otrokom v starosti od 5 do 12 let, sva se z možem odločila, da bova odpeljala najmlajša dva otroka. Ostali so že večji. Da pa ne bi bila samo onadva tega deležna, če že gremo, sva se odločila, da bova povabila še njune prijatelje,« je še dodala Marjeta Pisk. 

Ob olimpijskem stadionu v Rimu se je že zjutraj odprla otroška vas, uradni program pa se bo na stadionu začel popoldne s sprevodom otrok iz 100 držav v tradicionalnih nošah. Med drugim bo nastopilo približno 1500 otroških pevcev, več majhnih in velikih umetnikov.

Papež bo prispel okoli 17. ure in bo odgovarjal na vprašanja otrok. Sledila bo petminutna nogometna tekma med otroki in nekaterimi mednarodno znanimi nogometaši. Tekmo pa naj bi začel kar sveti oče.

Otroci so zaigrali tudi nogometno tekmo - prvo žogo je brcnil sam papež
Otroci so zaigrali tudi nogometno tekmo - prvo žogo je brcnil sam papež © Vatican media

Dogajanje se bo jutri preselilo na Trg sv. Petra v Vatikanu, kjer bo Frančišek daroval sveto mašo, po molitvi Angelovega češčenja pa bo z monologom nastopil še italijanski režiser in igralec Roberto Benigni.

Otroci so papežu pozorno prisluhnili in sodelovali v pogovoru z njim
Otroci so papežu pozorno prisluhnili in sodelovali v pogovoru z njim © Vatican media

Svet
Fotografija je simbolična (photo: Rok Mihevc) Fotografija je simbolična (photo: Rok Mihevc)

Premestitve duhovnikov v škofiji Novo mesto

V Škofiji Novo mesto so zaključili z imenovanji in osebnimi spremembami škofijskih duhovnikov, podatke so javno objavili na spletni strani škofije. Tudi duhovniki so že dobili dekrete, v ...

Praznovanja so se udeležili številni verniki (photo: Picasa) Praznovanja so se udeležili številni verniki (photo: Picasa)

Samo svetnik lahko tako prebudi eno mesto!

V središču jubileja, ki ga koprska škofija obhaja ob 1500 letnici prihoda Sv. Nazarija v Koper, je današnji praznik, saj 19. junija obhajamo njegov god. Nanj so se v stolni župniji, koprski ...

Monika Brilly (photo: Maja Morela) Monika Brilly (photo: Maja Morela)

Meliso v vodo za osvežitev

V tokratnih minutah za svetovanje smo se osredotočili na osvežilne pijače, ki jih lahko pripravimo doma. S tovrstnimi napitki sel lahko hladimo v prihajajočih vročih dneh. Gostja je bila Monika ...

Plinsko-parna enota (PPE-TOL) predstavlja največjo energetsko-okoljsko naložbo Energetike Ljubljana doslej. Omogočila bo 70-odstotno zmanjšanje uporabe premoga ter s tem pomemben korak v umikanju premoga iz Ljubljane in Slovenije. (photo: Energetika Ljubljana) Plinsko-parna enota (PPE-TOL) predstavlja največjo energetsko-okoljsko naložbo Energetike Ljubljana doslej. Omogočila bo 70-odstotno zmanjšanje uporabe premoga ter s tem pomemben korak v umikanju premoga iz Ljubljane in Slovenije. (photo: Energetika Ljubljana)

Slovenci odlični pri varčevanju z energijo

Agencija za energijo je objavila, da smo po začasnih podatkih v Sloveniji lani dosegli 2296 gigavatnih ur prihrankov energije pri končnih porabnikih, kar je bistveno več, kot je zahtevano. ...