Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Plinsko-parna enota (PPE-TOL) predstavlja največjo energetsko-okoljsko naložbo Energetike Ljubljana doslej. Omogočila bo 70-odstotno zmanjšanje uporabe premoga ter s tem pomemben korak v umikanju premoga iz Ljubljane in Slovenije. (foto: Energetika Ljubljana)
Plinsko-parna enota (PPE-TOL) predstavlja največjo energetsko-okoljsko naložbo Energetike Ljubljana doslej. Omogočila bo 70-odstotno zmanjšanje uporabe premoga ter s tem pomemben korak v umikanju premoga iz Ljubljane in Slovenije. | (foto: Energetika Ljubljana)

Slovenci odlični pri varčevanju z energijo

Hrana in okolje | 24.06.2024, 10:04 Robert Božič

Agencija za energijo je objavila, da smo po začasnih podatkih v Sloveniji lani dosegli 2296 gigavatnih ur prihrankov energije pri končnih porabnikih, kar je bistveno več, kot je zahtevano. Zavezanci za doseganje prihrankov energije so po zakonu dobavitelji električne energije, toplote, zemeljskega plina ter tekočih in trdnih goriv. Pri svojih končnih odjemalcih morajo z različnimi energetskimi storitvami in ukrepi dosegati čim večje prihranke energije.

Leta 2022 je bilo namreč prodalnih 47.723 GWh energije končnim odjemalcem, zato so morali lani doseči prihranke v skupnem obsegu 313 GWh.

Od vseh realiziranih prihrankov v sektorju pretvorbe, distribucije in prenosa energije so jih lani 88 odstotkov dosegli z izvedbo sistemov soproizvodnje toplote in električne energije. Razlog za to je izgradnja plinske parne enote toplarne v Ljubljani, s katero je bilo doseženih 81 odstotkov (1863,9 GWh) vseh lanskih prihrankov, je agencija objavila na svojih spletnih straneh.

Z izvedenimi ukrepi so se izpusti toplogrednih plinov znižali za 381.147 ton ogljikovega dioksida letno.

Na Agenciji za energijo še dodajajo, da po prihrankih sledijo sektor prometa z dodajanjem aditiva pogonskemu gorivu in sektor industrije s samooskrbo z električno energijo.

V zasebnem sektorju so največ energije prihranili z izvedbo sistemov za izkoriščanje odpadne toplote v stavbah, v gospodinjstvih pa z vgradnjo naprednih merilnih sistemov ter obračunavanjem energije v gospodinjstvih in storitvenem sektorju.

Z izvedenimi ukrepi so se izpusti toplogrednih plinov znižali za 381.147 ton ogljikovega dioksida letno.

Hrana in okolje
Z obiskom groba so zaposleni gospe Mimiki pričarali nasmeh na obraz (photo: Dom Danice Vogrinec Maribor) Z obiskom groba so zaposleni gospe Mimiki pričarali nasmeh na obraz (photo: Dom Danice Vogrinec Maribor)

Srčna gesta, gospo Mimiko peljali na možev grob

Na Radiu Ognjišče radi izpostavljamo lepe in pozitivne zgodbe, ki jih piše naše življenje. Predvsem tiste, ki se dotikajo starejših, saj se zavedamo, da so najranljivejši v naši družbi.

Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si) Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si)

O čem so se vojaki pogovarjali na poti na Brezje?

K Mariji Pomagaj na Brezje vsako leto priromajo pripadniki in pripadnice Slovenske vojske. Za dan romanja izberejo nedeljo ob jubileju ustanovitve Vojaškega vikariata, ki je 21. septembra 2000. ...

Papež je ob prihpdu pozdravil otroke (photo: Vatican media) Papež je ob prihpdu pozdravil otroke (photo: Vatican media)

Prosim vas, imejte več otrok.

Papež Frančišek se danes mudi v Luksemburgu, kjer je dopoldne nagovoril predstavnike oblasti in diplomatski zbor. Gre za njegovo 46. mednarodno potovanje, med katerim bo obiskal tudi Belgijo. ...

Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv) Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv)

Peter in Ana: Sva malce drugačna od drugih

Ob začetku novega šolskega leta so v pritličju Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani postavili na ogled razstavo fotografij lesenih izdelkov Andreja Mraka »Delo in srce za dušo in dom«. Andrej ...

Magdalena Fabčič (photo: Martina Zaletel) Magdalena Fabčič (photo: Martina Zaletel)

Menopavza kot čas, ko ženska v sebi najde moč

Menopavza je v družbi še vedno tabu. Zato si Magdalena Fabčič želi, da ne bo več dolgo edina vodnica skozi to pomembno obdobje preobrazbe ženskega organizma, da bi se ojunačila še kakšna ženska in ...