Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc
Fatima (foto: Kompas)
Fatima | (foto: Kompas)

Vabljeni na romanje v Fatimo

Dogodki | 03.06.2024, 19:55 msgr. Franci Trstenjak

Turistična agencija KOMPAS in Radio Ognjišče vas od 24. do 27. oktobra letos vabita na romanje na Portugalsko in v njeno največje romarsko središče Fatimo. Tam se je Marija prvič prikazala trem pastirčkom 13. maja 1917 in od takrat je Fatima zaslovela po vsem svetu.

50 kilometrov od obale Atlantskega oceana, v škofiji s sedežem v mestu Leiria, leži Vila Nova de Ourém, nekdanji Ourém, ki je obsegal vas Fatimo, Covo de Iria, Valinhos, vas Aljustrel in skalnat grič, imenovan Loco do Cabeço.

Tam, kjer danes stoji božjepotno svetišče, je bila nekoč prostrana ravnina, kamor so hodili pastirji na pašo. Fatima, od leta 1977 mesto, kakor jo vidimo danes, je nastala zaradi prikazovanj Device Marije, od aprila do oktobra (vsakega 13. v mesecu), v letu 1917 in njenega naročila, naj jo častijo ter molijo in delajo pokoro v spravo za grehe.

Fatimski romar najprej pohiti h kapelici prikazovanj, ki je postavljena točno na kraju, kjer je rasla mala črnika, na kateri se je prikazala Marija. Kapelica stoji sredi velikega trga, ki sprejme okoli milijon ljudi in po katerem poteka večerna procesija s svečami.

Na desni strani kapelice je bazilika Rožnovenske Gospe, kjer so pokopani vsi trije vidci: Lucija, Jacinta in Frančišek. Slednja sta bila leta 2000 razglašena za blažena, leta 2017 pa za svetnika. Na levi strani pa je bazilika Sv. Trojice (ima 8.600 sedežev), za katero je naredil mozaik p. Marko Rupnik.

Za prijave pokličite agencijo Kompas na telefonsko številko: 01 2006 111.


1. dan, LJUBLJANA−BENETKE−LIZBONA−FATIMA  večerja

V zgodnjih jutranjih urah zbor udeležencev na vnaprej določenem mestu in transfer v smeri letališča pri Benetkah. Med potjo prva romarska maša. Ob 11.40 direkten polet letala redne linije družbe TAP proti Portugalski. Pristanek na letališču Lizbona ob 13.55 po lokalnem času. Vkrcanje na avtobus in panoramska vožnja z ogledom znamenitosti Lizbone. Pričeli bomo na trgu Rossio, se nato povzpeli do srednjeveške trdnjave sv. Jurija in začutili utrip slikovite četrti Alfame. Nato spoznamo zahodni del mesta, imenovan Belem. Tu se bomo ob znamenitem stolpu in spomeniku odkriteljem spomnili na pomorščake, ki so pred mnogimi stoletji odkrivali svet. V bližini je tudi mogočen samostan Dos Jeronimos. Vožnja v Fatimo, nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

2. dan, FATIMA  zajtrk, večerja

Po zajtrku se bomo odpravili na križev pot. Po njem se bomo sprehodili do vasice Aljustrel, kjer so bili vidci rojeni. V popoldanskem času bomo imeli sv. mašo, pred ali po njej, pa bomo obiskali baziliko sv. Trojice in baziliko Kraljice rožnega venca, kjer so pokopani vidci Lucija, Hiacinta in Frančišek. Slednja sta bila razglašena 13. 5. 2017 za sveta. Čas bomo seveda posvetili obisku kapele prikazovanj in se zaustavili v molitvi. Po večerji se bomo udeležili procesije z lučkami, pred njo pa bo molitev rožnega venca.

Procesija z lučkami v Fatimi
Procesija z lučkami v Fatimi © Katoliška Cerkev

3. dan, FATIMA  zajtrk, večerja

V jutranjih urah bo sv. maša in po njej zajtrk. Ves dan bomo preživeli v Fatimi, kar nam bo dalo priložnost za skupno in osebno pobožnost in nakup spominkov. Obiskali bomo muzej svetišča v Fatimi z zanimivo zbirko od nastanka svetišča do danes. Po večerji se bomo udeležili procesije z lučkami, pred njo pa bo molitev rožnega venca.

4. dan, FATIMA−LIZBONA−BENETKE− LJUBLJANA  zajtrk

Nedeljo bomo začeli s sveto mašo in po njej bo zajtrk. Ob dogovorjeni uri vožnja v smeri letališča v Lizboni, kjer bomo opravili vse letališke formalnosti. Predvidoma ob 13:00 polet letala redne linije TAP v smeri Italije. Predviden pristanek na letališču v Benetkah ob 16:55 uri. Transfer do Ljubljane in zaključek
romanja.

ODHOD: 24. 10. 2024
ČAS POTOVANJA: 4 dni/3 noči
Cena na osebo: od 779 € (pri udeležbi najmanj 45 udeležencev)

Za prijave pokličite Agencijo Kompas na telefonsko številko: 01 2006 111


Cena na osebo vključuje:
povratni transfer do letališča in nazaj, letalski prevoz na relaciji Benetke-Lizbona-Benetke z vključenimi 20 kg prtljage, letališke pristojbine, vsi lokalni transferji, 3x polpenzion z vključeno mineralno vodo in kozarcem vina ob večerji v dvoposteljni sobi v hotelu 4* v Fatimi, ogled mesta Lizbona (brez vstopnin), vožnjo s turističnim vlakcem v Fatimi, slovensko vodenje, organizacija potovanja in DDV.

Možna doplačila (ob prijavi): enoposteljna soba 140 EUR/osebo, riziko odpovedi 5%.
Možna doplačila (na poti): lokalno predpisana turistična pristojbina pribl 2€/noč.

Opozorilo: Ob prijavi je potrebno navesti TOČNO IME IN PRIIMEK tako kot sta napisana v potovalnem dokumentu, s katerim boste potovali (veljavna osebna izkaznica ali potni list). Prav tako letalski prevoznik zahteva številko, veljavnost in vrsto osebnega dokumenta, s katerim boste potovali ter vaše rojstne podatke. Kakršna koli naknadna sprememba navedenih podatkov, potrebnih za potovanje, ima za posledico dodatne stroške ali celo nakup nove vozovnice. Hrana in pijača na letalu nista všteta v ceno, sedežni red na letalu praviloma ni vnaprej določen.

Dogodki
Procesija s kipom in relikvijamo sv. Nazarija (photo: Picasa) Procesija s kipom in relikvijamo sv. Nazarija (photo: Picasa)

V Kopru množična procesija in velik praznik

V koprski stolnici je bila v nedeljo dopoldne slovesna sveta maša ob 1500-letnici prihoda svetega Nazarija in s tem ustanovitve mesta. Pred tem so pripravili procesijo z relikvijami tega prvega ...

Rok Mihevc in vodniki (photo: Rok Mihevc) Rok Mihevc in vodniki (photo: Rok Mihevc)

Ne vem, kaj sem čakal več kot deset let!

Obisk Bukarešte je bil osrednji del osmega dne 22. radijskih počitnic. Sveto mašo smo imeli v cerkvi sv. Križa in tako podprli tamkajšnjo katoliško skupnost. 87 odstotkov Romunov je pravoslavne ...

Monika Brilly (photo: Maja Morela) Monika Brilly (photo: Maja Morela)

Meliso v vodo za osvežitev

V tokratnih minutah za svetovanje smo se osredotočili na osvežilne pijače, ki jih lahko pripravimo doma. S tovrstnimi napitki sel lahko hladimo v prihajajočih vročih dneh. Gostja je bila Monika ...