Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Tanja DominkoTanja Dominko
dr. Bogomil Ferfila (foto: Primož Lavre / Reporter)
dr. Bogomil Ferfila | (foto: Primož Lavre / Reporter)

Dr. Ferfila: Odločitev vlade o priznanju Palestine v celoti zgrešena

Svet | 10.05.2024, 15:26 Petra Stopar

Vlada je kot skrajni rok za zaključek postopkov za priznanje neodvisne, samostojne in suverene Palestine določila 13. junij letos. Do takrat lahko pričakujemo, da bo odločitev poslala v Državni zbor. Medtem ko premier Robert Golob meni, da postopek priznanja predstavlja vzvod pritiska za končanje spopadov v Gazi, prof. dr. Bogomil Ferfila potezo vlade vidi kot »v celoti zgrešeno«.

»Morda zunanji ministrici najbolj zamerim dejstvo, da se gre neko soliranje, neko neusklajeno izstopanje, v času, ko je Slovenija članica Varnostnega sveta, ko bi vsaj od članic pričakovali neko poudarjanje dialoga, spoštovanja interesov obeh strani, možnost organiziranja neke širše konference, širšega dogovora,« je dejal politolog in strokovnjak za mednarodne odnose dr. Ferfila. Priznanje po njegovem mnenju tudi ne bo imelo nobenega vpliva, saj da je do danes to storilo že več kot 140 držav, a se položaj Palestine ni spremenil.

V zvezi s pojasnilom vlade, da bo priznala Palestino na podlagi meje iz leta 1967, kar pomeni, da bi ta obsegala območja Gaze, Zahodnega brega in vzhodnega Jeruzalema, pa je pojasnil, da je trenutno v rokah Palestincev zgolj 12 odstotkov ozemlja. Izraelska vojska medtem poleg celotne Gaze zaseda tudi območje na Zahodnem bregu. »Tu si na območju B Palestinci in Izraelci delijo oblast, na območju C pa so Izraelci pravzaprav glavni gospodarji. Situacija je popolnoma v škodo Palestine,« zato je sklicevanje na meje iz leta 1967 po njegovih besedah »totalna utopija«.

Sogovornik meni, da se morajo najprej končati spopadi. »Dejstvo je tudi, da je Izrael trenutno po nekaterih izračunih četrta ali peta svetovna vojaška super sila. Izraelci na ulicah govorijo, da imajo 400 atomskih bomb. Se pravi, Palestina in Izrael – absolutno sem za rešitev dveh držav – bo nastala zaenkrat pod nekim premočnim vodstvom Izraela, tako da to je treba upoštevati. Seveda je tudi v veliki meri ta napad Hamasa (7. oktobra 2023, op. a.) pokazal tudi na to, da je pravzaprav Hamas od leta 2005, ko so se izraelske varnostne sile umaknile iz Gaze, ves čas zlorabljal denar. Namesto, da bi ga usmerjal v dobrobit Palestincev, ga je usmerjal v gradnjo podzemnih zaklonišč, v nakupe raket in orožja.« Če tega ne bi bilo in če bi bil ta denar bolje uporabljen, bi po njegovi oceni Palestinci lahko živeli sorazmerno udobno, bila bi možnost, da bi se dogovorili o nekem sožitju z Izraelom, »zdaj je pa seveda ta možnost bistveno zmanjšana«.


Svet
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...