Jure SešekJure Sešek
Mark GazvodaMark Gazvoda
Petra StoparPetra Stopar
Nejc Krevs (foto: Osebni arhiv Nejc Krevs)
Nejc Krevs | (foto: Osebni arhiv Nejc Krevs)

Izrael je zavzel prehod Rafa, kdaj se bo ustavil?

Novice | 07.05.2024, 17:17 Uredništvo Radia Ognjišče

Izraelska vojska je včeraj sprožila ofenzivo na Rafo, še zadnje palestinsko okrožje v Gazi, ki ostaja v rokah skrajnega militantnega gibanja Hamas in kamor se je pred krvavim divjanjem vojne zateklo okoli milijon in pol civilistov. Ob močnih zračnih napadih in tankovskih vdorih so Izraelci dosegli istoimenski mejni prehod med to palestinsko enklavo in Egiptom. Judovska država tako nadzira vse izhodne točke iz Gaze.

Za komentar, kaj to pomeni za ujeto civilno prebivalstvo, talce in nadaljnja pogajanja med obema stranema, smo prosili poznavalca razmer, novinarja Nejca Krevsa.

Napovedana izraelska ofenziva na Rafo, še zadnjega od skupno petih okrožji v rokah Hamasa, torej poleg Han Junisa, Deir Al Balah, Gaza city in Severne Gaze, je bila pričakovana, saj se je izraelski premier Netanjahu soočal z veliki pritiski na domačem političnem parketu.

Skrajna desnica je zagrozila, da mu bo vlada razpadla, posledično pa bi ga čakale volitve, in najverjetneje pot proti smetišču politične zgodovine ali celo v zapor. Hkrati pa ostaja na dveh bregovih z ameriško administracijo, ki napada na Rafo ni odobrila, zato bodo Izraelci postopoma osvajali to območje.

Glavno izraelsko opravičilo, ki ga svet sicer težko sliši je, da se z napadom na manj kot 20 % odstotkov še preostalega ozemlja, celotne 365 kvadratnih kilometrov velike Gaze, skuša po sedmih mesecih izvajati dodaten pritisk na teroristični Hamas za izpustitev talcev in enkrat za vselej opraviti s to organizacijo.

Vprašanje je, koliko talcev je sploh še živih, vendar če jih Hamas s pogajanji v Kairu želi v prvi fazi izpustiti 33, potem lahko sklepamo, da jih je vsaj približno 50 od skupno 130-tih pri življenju.

Po uradnih navedbah izraelske vojske je ta sicer uspela v Gazi uničiti 18 od skupno 24 bataljonov skrajnega Hamasa, vendar je še na tisoče pripadnikov milic skrajnih palestinskih gibanj v Rafi, od tega tudi visoki vojaški poveljniki pa tudi druge militantne milice, ki delujejo v Gazi: Islamski džihad in Ljudska fronta za osvoboditev Palestine, na kratko PFLP.

Vendar so se nakatere skupine reorganizirale tudi na območjih, ki jih je Izrael že zasedel. In tukaj je še najbolj pereči problem o katerem sprašujete - civilno prebivalstvo.

Samo za predstavo: Pred 7. oktobrom 2023 je na območju okrožja Rafa živelo približno 250 tisoč ljudi, danes jih je tam milijon in pol. Gre za razseljene civiliste: otroke, matere, starejše ... skratka vsi tisti, ki so uspeli v zadnjih mesecih ubežati peklu morije v Gazi.

Razmere so tam že v tem trenutku humanitarno zaostrene, ljudje so odvisni od tuje pomoči, ki vstopa v Gazo prek izraelskega blagoslova: od hrane in oblek, do zdravil in šotorov. Rafa danes iz zraka spominja na veliko begunsko taborišče ali bolj natančno šotorišče, vsekakor pa so upravičene skrbi, da bi lahko po tej ofenzivi postala morišče.

Izrael skuša na vse pretege zaščititi civiliste, pozval je kakih 100 tisoč ljudi, naj se umaknejo z vzhodnih predelov Rafe, kjer poteka prva faza napada. Vendar, kam naj se umaknejo? Po zraku so v Rafo prileteli tudi letaki naj se civilisti umaknejo iz sosesk Al Šuka, Al Salam, Al Džanina, Taba Zaraa in Al Jarmuk v humanitarni predel Al Mawasi, hkrati pa izraelske obrambne sile pozivajo, naj se ne vračajo v nekatere druge predele Gaze, kjer še vedno aktivno potekajo boji.

Mislim, da se bo izraelska vojska ustavila, ko bodo uspeli v Kairu doseči vsaj delni dogovor, sprejemljiv za obe strani. To je sila težko, priznavajo egiptovski in katarski posredniki. A prepričan sem, da glede na jasno stališče svetovne javnosti nenaklonjenosti posredovanju v Rafi, zna Izrael za dosego vsaj prve faze izpustitve talcev in začasne prekinitve ognja, popustiti. A hkrati ni pričakovati, da bi se s tem latentno obstreljevanje med obema stranema končalo, saj še obstajajo dovolj velike vojaške zmogljivosti palestinskih skrajnih milic, da še vedno raketirajo izraelska mesta.

Novice
Carlo Acutis (photo: ) Carlo Acutis (photo: )

Carlo Acutis bo razglašen za svetnika

Papež Frančišek je odobril čudež po blaženem Carlu Acutisu in s tem odprl pot njegovi kanonizaciji, so spočili iz Vatikana. Datum kanonizacije še ni znan.