Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Novinar Nejc Krevs (foto: RTV)
Novinar Nejc Krevs | (foto: RTV)

Nejc Krevs: »Smo v tihi tranziciji miru v nemir.«

Novice | 22.04.2024, 08:29 Uredništvo Radia Ognjišče

Ameriški kongres je sprejel odločitev za skupno 95 milijard dolarjev finančne pomoči Ukrajini, Tajvanu in Izraelu. Judovska država, ki naj bi prejela 26 milijard dolarjev, bo večino denarja namenila za utrditev protizračnega obrambnega sistema Železna kupola, ki se je izkazal za zelo učinkovitega v zadnjem napadu Irana na to državo. Po drugi strani pa so ta teden prav Združene države Amerike z vetom preprečile nadaljnjo obravnavo morebitnega članstva Palestine v Združenih narodih.

Kaj vse to dogajanje pomeni za Bližnji vzhod, smo za komentar vprašali poznavalca razmer, novinarja Nejca Krevsa.

Ocenjujem, da se 96 milijard dolarjev težkega svežnja, finančne injekcije ameriškega kongresa trem zaveznikom, najbolj veselijo v Ukrajini, zahvala je že prišla s strani ukrajinskega predsednika Zelenskega, a eden izmed poglavitnih razlogov, da je kongres sprejel, kar je sprejel, je gotovo v luči vojne na Bližnjem vzhodu oziroma vidnega rožljanja s strani Irana in Izraela.

Po večmesečnem odlašanju končno le prihaja izredna pomoč iz Washingtona, potem ko so prav glede dileme Ukrajine odlašali v republikanskem taboru. Zdaj je predlog pomoči preoblikovan in s pečatom republikancev tudi potrjen.

Spomnimo. Že Bidnova administracija je uspela predlog spustiti skozi senat, ki je zadeve potrdil, zapletlo pa se je torej v predstavniškem domu. A zdaj z gotovostjo lahko rečemo, da težav ni več, Amerika je prižgala zeleno luč, a hkrati morda celo odprla še tretjo fronto, in sicer v Indo-pacifiku.

Politika ozemeljske celovitosti Kitajske, proti kateri se na demokratični način skuša upirati otoški Tajvan, naravnan k liberalni demokraciji, bi lahko privedla do novih globalnih konfliktov. Kitajska bi lahko izvedla invazijo na Tajvan. Smo tako rekoč v tihi tranziciji miru v nemir.

Rusija, Iran, Kitajska ... In vloga EU?

Zakaj? Ker lahko Amerika skupaj s preostalim Zahodom pričakuje odziv na dodatno finančno krepitev, in ko govorimo o odzivu, govorimo o Rusiji, Iranu in prav Kitajski. Vprašanje pa je ali lahko z ene strani Vzhodni trio konkurira vojaški premoči ameriških lovk?

Tu bo morala Evropska unija odigrati svojo vlogo in se vendarle zavezati k vrednotam zahodne civilizacije, če ne želimo postati tarča vzhodnih interesov, kjer ni pretirane želje po ohranjanju demokratičnih standardov.

Spomnimo. Tradicija zahodnega človeka je močno usidrana v idejo Evropske unije: Rim pravo, Atene demokracija in Jeruzalem kulturni in duhovni etos. In če se dotaknemo nadaljevanja konflikta med Izraelom in Hamasom, ki se torej nevarno širi proti Libanonu, Iraku, Siriji in Iranu, potem lahko sklepamo, da ostaja palestinsko vprašanje le mrtva črka na papirju.

Menim, da članstvo Palestine v Združenih narodih ne bi bilo odveč, a hkrati Palestincem ne bi prineslo države, enako velja za evropsko pobudo priznanja, ki jo zagovarja tudi Slovenija. Menim, da bi to v tem trenutku, ko poteka vojna, na dolgi rok škodovalo slovenskim nacionalnim interesom, sploh ker Palestinci v tem trenutku nimajo začrtanih svojih meja, vojske in politične enotnosti, prav tako bi s pobudo utegnili ponesti sporočilo v svet, da je s terorizmom Hamasa mogoče izboriti državo.
Menim, da Palestinci morajo dobiti državo, vendar ta mora rezultirati v medsebojni dogovor z mednarodno skupnostjo in Izraelci, torej po domače rečeno, za pogajalsko mizo in ne v krvavi vojni, katere največja kolateralna škoda so prav Palestinci.

Novice
Evharistija (photo: Pixabay) Evharistija (photo: Pixabay)

Telovo: Bog, ki je želel ostati med nami

»Skrivnost današnjega praznika je skrivnost Boga, ki je želel ostati med nami. Če bi kristjana ob polnoči zbudili in ga vprašali, kaj je evharistija, kaj je sveta maša – bi moral znati odgovoriti, ...

Pavle Ravnohrib in Matic Vidic v družbi s. Mete (photo: ARO) Pavle Ravnohrib in Matic Vidic v družbi s. Mete (photo: ARO)

Pavle Ravnohrib in Matic Vidic: O veri brez sramu

Pavle Ravnohrib in Matic Vidic sta kristjana in javni osebnosti, ki želita s svojimi t.i. talk showi prebujati Slovenijo in ljudi spodbujati k osebnemu razmišljanju o veri, vesti in pogumu.

 (photo: Rok Mihevc)  (photo: Rok Mihevc)

Ritem srca 2024 - reportaža

Petkov večer je tokrat prinesel reportažo iz letošnjega festivala Ritem srca. Prečesali smo dogajanje po dolgem in počez, slišali pogovore z gosti, nastopajočimi, organizatorji, obiskovalci. Na ...

Slovenska zastava, domoljublje (photo: Rok Mihevc) Slovenska zastava, domoljublje (photo: Rok Mihevc)

Vse informacije na enem mestu

Dolgoletna želja se je uresničila. Vsem, ki se želijo vrniti v Slovenijo, se priseliti ali sodelovati s Slovenijo, ni več treba “od okenca do okenca”. Informacije finančne uprave, centrov za ...