Jure SešekJure Sešek
Miha MočnikMiha Močnik
Papež Frančišek (foto: Vatican Media)
Papež Frančišek | (foto: Vatican Media)

Papež: Izogniti se je treba širjenju konflikta v regiji

Svet | 03.04.2024, 10:57 Marta Jerebič

Papež Frančišek je v sklopu sredinih katehez o krepostih danes razmišljal o pravičnosti.

Brez pravičnosti ni miru, je med drugim dejal papež in dodal, da pravičnost ni samo stvar sodišč, ampak je etična drža vsakdanjega življenja.

"Pravičen človek je pokončen, preprost in neposreden, ne nosi mask, predstavlja se za to, kar je, govori resnicoljubno,« je dejal papež in nadaljeval, da se pravičen človek ne ukvarja samo s svojo blaginjo, ampak želi dobro celotne družbe. Če naredi napako, se opraviči. Izogiba se škodljivemu vedenju, kot so obrekovanje, kriva prisega, goljufija, oderuštvo, posmeh in nepoštenost, in "drži svojo besedo".

Med drugim je Frančišek omenil tudi, da človek, ki delavcem ne zagotovi poštene plače, ni pravičen.

Gaza in Ukrajina

Ob koncu splošne avdience je papež znova pozval k prekinitvi ognja v Gazi. Izrazil je globoko žalost zaradi humanitarnih delavcev, ki so bili ubiti med razdeljevanjem pomoči v Gazi in dodal: "Treba se je izogniti vsakemu neodgovornemu poskusu širjenja konflikta v regiji. Neutrudno molimo, da bi utihnilo orožje in bi znova zavladal mir."

Papež je tudi tokrat omenil Ukrajino. Vernikom je pokazal rožni venec in evangelij 23-letnega ubitega vojaka Aleksandra ter pozval k trenutku tišine za toliko ljudi, ki umrejo v norosti vojne.

Papež Frančišek
Papež Frančišek © Vatican Media

Svet
Dijaki frizerske šole so uredili stanovalce doma starejših (photo: FB DEOS Center starejših Črnuče) Dijaki frizerske šole so uredili stanovalce doma starejših (photo: FB DEOS Center starejših Črnuče)

Kaj hitro se je naredila prava vrsta ...

Tudi v DEOS Center starejših Črnuče je prišla pomlad in s tem čas za spremembe. Tako so stanovalci medse povabili dijaki Srednje frizerske šole, ki so se vabilu z veseljem odzvali, pišejo na ...