Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež Frančišek (foto: Vatican Media)
Papež Frančišek | (foto: Vatican Media)

Papež: Izogniti se je treba širjenju konflikta v regiji

Svet | 03.04.2024, 10:57 Marta Jerebič

Papež Frančišek je v sklopu sredinih katehez o krepostih danes razmišljal o pravičnosti.

Brez pravičnosti ni miru, je med drugim dejal papež in dodal, da pravičnost ni samo stvar sodišč, ampak je etična drža vsakdanjega življenja.

"Pravičen človek je pokončen, preprost in neposreden, ne nosi mask, predstavlja se za to, kar je, govori resnicoljubno,« je dejal papež in nadaljeval, da se pravičen človek ne ukvarja samo s svojo blaginjo, ampak želi dobro celotne družbe. Če naredi napako, se opraviči. Izogiba se škodljivemu vedenju, kot so obrekovanje, kriva prisega, goljufija, oderuštvo, posmeh in nepoštenost, in "drži svojo besedo".

Med drugim je Frančišek omenil tudi, da človek, ki delavcem ne zagotovi poštene plače, ni pravičen.

Gaza in Ukrajina

Ob koncu splošne avdience je papež znova pozval k prekinitvi ognja v Gazi. Izrazil je globoko žalost zaradi humanitarnih delavcev, ki so bili ubiti med razdeljevanjem pomoči v Gazi in dodal: "Treba se je izogniti vsakemu neodgovornemu poskusu širjenja konflikta v regiji. Neutrudno molimo, da bi utihnilo orožje in bi znova zavladal mir."

Papež je tudi tokrat omenil Ukrajino. Vernikom je pokazal rožni venec in evangelij 23-letnega ubitega vojaka Aleksandra ter pozval k trenutku tišine za toliko ljudi, ki umrejo v norosti vojne.

Papež Frančišek
Papež Frančišek © Vatican Media

Svet
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...