Jure SešekJure Sešek
Mark GazvodaMark Gazvoda
Petra StoparPetra Stopar
Spopadi na območju Izraela (foto: STA)
Spopadi na območju Izraela | (foto: STA)

Se lahko Hamas resnično odpove nasilju?

Novice | 06.05.2024, 21:41 Robert Božič

BBC, ki se sklicuje na trditve neimenovanega »visokega palestinskega uradnika, ki je seznanjen s sporazumom o prekinitvi ognja,« poroča, da naj bi se Hamas strinjal, da bo »za vedno« končal sovražno dejavnost, če bodo izpolnjeni pogoji premirja.

To naj bi pomenilo, da bi voditelji Hamasa razmišljali o koncu svojega oboroženega boja, sklepa BBC in dodaja, da podrobnosti dogovora sicer niso bile posredovane in da je znano le to, da naj bi se rešitev vojne končala ob sklenitvi dogovora o prekinitvi ognja v dveh fazah.

V prvi fazi naj bi se razseljeni prebivalci Gaze vrnili na svoje domove. Ob tem bi Hamas za vsakih 50 izpuščenih palestinskih zapornikov izpustil po eno izraelsko talko.

V drugi fazi bi Hamas izpustil vse moške talce v zameno za nedoločeno število palestinskih zapornikov. V tej fazi naj bi se izraelska vojska tudi umaknila iz enklave. Sledil naj bi začetek izvajanja načrta za obnovo Gaze.

Izrael naj bi predlog za prekinitev ognja v Gazi, ki ga je danes sprejelo gibanje Hamas, še proučeval, je po poročanju STA sporočil tiskovni predstavnik izraelske vojske Daniel Hagari.

BBC medtem neposredno navaja izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja, ki naj bi sporočil, da se je vojaški kabinet države odločil nadaljevati operacijo v Rafi, s čimer želi pritisniti na Hamas, da izpusti talce. Po njegovih besedah Hamasov predlog ne izpolnjuje izraelskih zahtev, a naj bi Izrael na pogajanja poslal novo delegacijo.

Novice
Carlo Acutis (photo: ) Carlo Acutis (photo: )

Carlo Acutis bo razglašen za svetnika

Papež Frančišek je odobril čudež po blaženem Carlu Acutisu in s tem odprl pot njegovi kanonizaciji, so spočili iz Vatikana. Datum kanonizacije še ni znan.