Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Spopadi na območju Izraela (foto: STA)
Spopadi na območju Izraela | (foto: STA)

Se lahko Hamas resnično odpove nasilju?

Novice | 06.05.2024, 21:41 Robert Božič

BBC, ki se sklicuje na trditve neimenovanega »visokega palestinskega uradnika, ki je seznanjen s sporazumom o prekinitvi ognja,« poroča, da naj bi se Hamas strinjal, da bo »za vedno« končal sovražno dejavnost, če bodo izpolnjeni pogoji premirja.

To naj bi pomenilo, da bi voditelji Hamasa razmišljali o koncu svojega oboroženega boja, sklepa BBC in dodaja, da podrobnosti dogovora sicer niso bile posredovane in da je znano le to, da naj bi se rešitev vojne končala ob sklenitvi dogovora o prekinitvi ognja v dveh fazah.

V prvi fazi naj bi se razseljeni prebivalci Gaze vrnili na svoje domove. Ob tem bi Hamas za vsakih 50 izpuščenih palestinskih zapornikov izpustil po eno izraelsko talko.

V drugi fazi bi Hamas izpustil vse moške talce v zameno za nedoločeno število palestinskih zapornikov. V tej fazi naj bi se izraelska vojska tudi umaknila iz enklave. Sledil naj bi začetek izvajanja načrta za obnovo Gaze.

Izrael naj bi predlog za prekinitev ognja v Gazi, ki ga je danes sprejelo gibanje Hamas, še proučeval, je po poročanju STA sporočil tiskovni predstavnik izraelske vojske Daniel Hagari.

BBC medtem neposredno navaja izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja, ki naj bi sporočil, da se je vojaški kabinet države odločil nadaljevati operacijo v Rafi, s čimer želi pritisniti na Hamas, da izpusti talce. Po njegovih besedah Hamasov predlog ne izpolnjuje izraelskih zahtev, a naj bi Izrael na pogajanja poslal novo delegacijo.

Novice
Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija) Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija)

Vinko Bokalič Iglič primas Argentine

Papež je argentinsko škofijo Santiago del Estero povzdignil v nadškofijo in za prvega nadškofa imenoval dosedanjega škofa v tem mestu, našega rojaka, Vinka Bokaliča Igliča. Podelil mu je tudi ...

Nataša Ličen (photo: Rok Mihevc) Nataša Ličen (photo: Rok Mihevc)

Čudne počitnice

Počitniško pozdravljeni! Ne glede na to, kje ste in s kom, so vaši dopustniški trenutki že mimo ali ste ravno sredi njih, morda pa odštevate do začetka letošnjih, upam, da ste te sreče mož in ...

Sobodajalstvo (photo: Pexels) Sobodajalstvo (photo: Pexels)

Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev

»Kdor se odloči za dejavnost oddajanja sob ali apartmajev, naj se tega loti celostno. Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev. Z dobro nastanitvijo in prijaznostjo pri opravljanju dela se ...