Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Papež s pravoslavnim nadškofom Krizostomom (foto: Divisione Produzione Fotografica)
Papež s pravoslavnim nadškofom Krizostomom | (foto: Divisione Produzione Fotografica)

Pravoslavni verniki praznujejo veliko noč, tudi v Ukrajini

Slovenija | 05.05.2024, 13:58 Alen Salihović Vatican News Slovenska tiskovna agencija

Pravoslavni verniki po vsem svetu danes obeležujejo veliko noč. V pravoslavnih cerkvah so sinoči potekala velikonočna bogoslužja. Srbski patriarh Porfirije je pozval k razumevanju med ljudmi, medtem ko je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ob prazniku sporočil, da bo Ukrajina zmagala v vojni proti Rusiji. K mirnemu reševanju konfliktov je danes spet pozval papež Frančišek.

Patriarh Srbske pravoslavne cerkve Porfirije je sinoči vodil polnočno bogoslužje v cerkvi svetega Save v Beogradu in ob koncu nagovoril vernike ter jim čestital za veliko noč. Ob tem je dejal, da moramo vsi vstati od znotraj kot posamezniki, pa tudi kot narod, biti vsak dan boljši ter se med seboj razumeti. Ob Srbiji in več drugih državah veliko noč praznujejo tudi v Ukrajini in sosednji Rusiji, ki od februarja 2022 izvaja agresijo proti Ukrajincem. Ukrajinski predsednik Zelenski je državljane ob veliki noči pozval, naj se združijo v molitvi drug za drugega in za vojake na prvi bojni črti. Zelenski, ki je stal pred tisoč let staro stolnico svete Sofije v Kijevu, je v video sporočilu, objavljenem na Telegramu, dejal, da se Ukrajina že 802 dni bori proti Rusiji, in ob tem izrazil prepričanje, da bodo zmagali.

»Bog ima na rami ukrajinsko zastavo. S takim zaveznikom bo življenje zagotovo zmagalo nad smrtjo,« je po zatrdil ukrajinski predsednik.

Danes po opoldanski molitvi je pravoslavnim bratom voščil tudi papež Frančišek. »Vstali Gospod naj vse skupnosti napolni z veseljem in mirom ter potolaži tiste, ki so v preizkušnji,« je dejal ter posebej prosil za molitev za Ukrajino, ki jo je ponovno označil za "trpečo" in v kateri se nadaljujejo ruski napadi. Eden zadnjih se je zgodil sinoči v Harkovu, kjer je bilo s kamikadze napadom brezpilotnega letala ranjenih šest civilistov, med njimi tri ženske, dva moška in osemletna deklica. »Prosimo, še naprej molimo za trpinčeno Ukrajino... Tako zelo trpi!«

Papež z upanjem zre tudi na Bližnji vzhod, ko se s posredniki iz Egipta in Katarja nadaljujejo pogovori med Izraelom in Hamasom za prekinitev nasilja v Gazi. Nekateri zanikajo kakršen koli očiten napredek, arabski viri pa namesto tega govorijo o "najboljšem" osnutku sporazuma, ki je že na mizi in katerega potrditev bi lahko bila skorajšnja, poroča Vatican News. Papež Frančišek je vernike v nagovoru prosil za molitve, da ta priložnost za dialog, ki je, kot je dejal ob številnih drugih priložnostih, v tem trenutku v svetu "nujen", ne bi izginila.

Danes praznujejo tudi pravoslavni verniki drugod po svetu, med drugim tudi v Sloveniji, Črni gori in Severni Makedoniji, pa tudi v jeruzalemski, antiohijski, aleksandrijski in carigrajski patriarhiji. Pravoslavni verniki se na veliko noč pripravljajo s sedemtedenskim postom, med katerim v ospredju ni zgolj odrekanje hrani, ampak tudi odrekanje slabim dejanjem, poudarek je na molitvi. 

 

Slovenija, Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež, Novice
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...