Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Zaščita življenja, splav (foto: Pixabay)
Zaščita življenja, splav | (foto: Pixabay)

Zbrali bodo stališča kandidatov za evropske poslance do splava

Novice | 05.05.2024, 00:10 Marjana Debevec

Medtem ko Inštitut 8. marec zbira podpise v okviru evropske pobude Moj glas, moja izbira za varno in dostopno umetno prekinitev nosečnosti v Evropi, pa v evropski pobudi Eden izmed nas opozarjajo, da splav nikoli ni varen vsaj za otroka, pa tudi za mater.

V Evropi se sploh v zadnjem času pred volitvami pojavljajo nove težnje po vse bolj razširjeni uzakonitvi splava. Spomnimo na predlog zapisa pravice do splave v temeljno listino človekovih pravic Evropske unije, ki ga je evropski parlament že sprejel.

Moralni teolog dr. Roman Globokar je ob tem izpostavil stališče evropskih škofov, da splav nikoli ne more biti temeljna pravica.

»Temeljna pravica je pravica do življenja in ta pravica do življenja je podlaga vsem drugim človekovim pravicam, še posebej pravice do življenja najšibkejših in najbolj ranljivih oseb, kot so nerojeni otroci, starejši, bolni, invalidi. Cerkev vedno daje glas tem najšibkejšim in se zavzema za njihovo pravico do življenja.«

Da splav ubije otroka in rani njegovo mater, poudarjajo v Zavodu Ž!VIM, kjer se vsakodnevno srečujejo s hudimi posledicami, ki jih splav pusti na materi, pa tudi na očetu in drugi sorodnikih umrlega otroka.

Podpisi za zaščito življenja otroka in matere

Zato je omenjeni zavod tudi eden od članov evropske pobude Eden izmed nas. Pobuda združuje skoraj vse organizacije za življenje in družino v Evropi in je bila do sedaj najuspešnejša pobuda po številu zbranih podpisov, saj je zbrala 1,7 milijona podpisov.

»V Zavodu Živim pozorno spremljamo dogajanje na evropski in svetovni ravni. Zaskrbljeni smo nad dejstvom, kako je pravica do življenja najbolj ogrožena pri najšibkejših, in sicer nerojenih in ostarelih. Zavedamo se, da je ideologija individualizma pripeljala do razmaha splava, evtanazije in da želi država odločati o identiteti naših otrok.

Ne bomo ostali pri besedah, delujemo v dejanjih in za resnico. In prav zato želimo prebuditi evropsko družbo v korist človeškega življenja in dostojanstva, družine in evropskih vrednot med letošnjo kampanjo za evropske volitve s peticijo Are you One of Us? Ali si eden izmed nas?«, je za naš radio pojasnil Franci Pečnik iz Zavoda Ž!VIM.

Na Pohodu za življenje je pričevala Janja Kolenc
Na Pohodu za življenje je pričevala Janja Kolenc © Rok Mihevc

V sodelovanju z drugimi organizacijami, ki delujejo v Sloveniji na področju za življenje, bodo sodelovali pri obširnem spraševanju vesti Evropejcev. V času volilne kampanije pa bodo k peticiji spodbudili tudi kandidate za evropske poslance in od njih pridobili jasna stališča o spoštovanju človekovih pravic in človekovega dostojanstva.

"Vsi, ki bi želeli podpreti peticijo in sodelovati v njej, vas vabimo, da podpišete peticijo na spletni strani oneofus.eu, kjer boste izvedeli vse o vseevropski pobudi.

Pridobili bodo stališča evropskih poslancev

Napovedujemo, da bomo v času volilne kampanije spodbudili k peticiji tudi kandidate za evropske poslance in od njih pridobili jasna stališča glede spoštovanje človekovih pravic in človekovega dostojanstva. Menimo, da je jasnost stališč kandidatov ključnega pomena za informirano odločitev volivcev v demokratičnih državah.

Za življenje, za prihodnost Evrope!," je za naš radio še poudaril Franci Pečnik iz Zavoda Živim.

Društvo za zaščito nerojenih otrok v Veliki Britaniji poudarja, da je možnost splava do rojstva diskriminacija invalidnih otrok.
Društvo za zaščito nerojenih otrok v Veliki Britaniji poudarja, da je možnost splava do rojstva diskriminacija invalidnih otrok. © Twitter @HeidiCrowter95

Novice
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...