Blaž LesnikBlaž Lesnik
Miha MočnikMiha Močnik
Petra StoparPetra Stopar
dr. Ernest Petrič (foto: STA)
dr. Ernest Petrič | (foto: STA)

Kdo bo branil neodvisnost ustavnega sodišča, če ne ustavni sodniki?

Slovenija | 24.04.2024, 16:30 Tone Gorjup

Kaj pravi zakon o ustavnem sodišču in kaj bi moral vsebovati? Za nekatere so stvari jasne, drugi bi o tem modrovali. Ustavni sodniki Marko Šorli, Rok Svetlič in Klemen Jaklič so se včeraj ogradili od izjave petih sodnic in sodnikov ustavnega sodišča. Slednji so med drugim ugotovili nedorečenost zakona glede nezdružljivosti dejavnosti s funkcijo ustavnega sodnika. Obenem so predlagali dopolnitev zakona. Po mnenju zgoraj omenjene trojice izjava pa to ne bo prispevalo k varovanju neodvisnosti, legitimnosti in ugleda sodišča. Temu je v pogovoru za Radio Ognjišče pritrdil tudi nekdanji predsednik ustavnega sodišča dr. Ernest Petrič.

Ustavno sodišče pozablja na svojo funkcijo

Profesor Petrič je že na začetku opozoril: »Funkcija ustavnega sodišča, da varuje državo pred zlorabami večine in da ščiti človekove pravice posameznika.« Petrič ocenjuje, da ustavno sodišče v zadnjem času pozablja na to svojo funkcijo. Ustavni sodniki so prvi, ki so najprej dolžni zaščititi svojo neodvisnost.

Ustavni sodniki so prvi, ki so najprej dolžni zaščititi svojo neodvisnost.

Pravna norma je jasna

O ustavnem sodniku Klemenu Jakliču in njegovem delu na univerzi je Petrič dejal: »Zakon o ustavnem sodišču je popolnoma jasen!«. Glede pridobitne dejavnosti govori o izjemah kot sta pedagoško delo in raziskovalno delo na univerzi. Dodal je, da je pravna norma jasna. Načina pa zakon ne določa: ali z podjemno pogodbo ali z avtorsko pogodbo ali z s.p.-jem.

Dodatno krnjenje avtoritete in ugleda

Petrič se je dotaknil tudi odziva predsednice državnega zbora, ki bi se morala poučiti, kaj pravi zakon in ne bi prišlo do tega, kar imamo zdaj. »Rezultat tega je, dodatno krnjenje avtoritete in ugleda ustavnega sodišča.« Petrič meni, da je potrebno žogo umiriti. »Če kdo resno misli, da je treba zakon o ustavnem sodišču dopolniti (to je stvar zakonodajne veje oblasti), to pravico ima. Ampak delati iz tega sedaj nek problem in vključevati v to protikorupcijsko komisijo. To je popolnoma zgrešeno!«

Petrič je še dodal, da sodniki ustavnega sodišča uživajo imuniteto. Ne da se jih zamenjati, ko nekomu niso všeč. Zamenja se jih takrat, ko so storili neko resno kaznivo dejanje.

Slovenija