Jure SešekJure Sešek
Mark GazvodaMark Gazvoda
Petra StoparPetra Stopar
Prof. Dr. Dr. Klemen Jaklič (Oxford UK, Harvard USA) (foto: STA)
Prof. Dr. Dr. Klemen Jaklič (Oxford UK, Harvard USA) | (foto: STA)

Jaklič: Zakon o ustavnem sodišču dopušča dejavnosti, ki sem jih opravljal

Slovenija | 22.04.2024, 13:11 Petra Stopar

Ustavni sodnik ddr. Klemen Jaklič se je odzval na poročanje tednika Mladina v zvezi z opravljanjem popoldanske dejavnosti. Jaklič trdi, da je prek s. p. opravljal le dela, ki mu jih dovoljuje zakon o ustavnem sodišču. Predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je medtem napovedala, da bo zadevo predala Komisiji za preprečevanje korupcije.


Klakočar Zupančič je v petek dejala, da je zakon o ustavnem sodišču jasen in da je pridobitna dejavnost popolnoma nezdružljiva s funkcijo ustavnega sodnika, zato »kot nekdo, ki se zavzema za pravo državo in kot pravnica pričakujem, da bo dotični ustavni sodnik ponudil svoj odstop – nemudoma«. Se pa, kot je dodala, kot predsednica Državnega zbora zaveda tudi dolžnih ravnanj, ki se jih pričakuje od nje. Zato bo zadevo nemudoma predala Komisiji za preprečevanje korupcije, da se o njej izreče. Integriteta ustavnih sodnikov mora biti namreč po njenih besedah »na najvišji možni ravni, nad ustavnim sodiščem ni ničesar več, samo še modro nebo«.Podnaslov na mmc rtvslo: "Ustavni sodnik Klemen Jaklič je imel med opravljanjem funkcije kar 6 let tudi popoldanski espe, čeprav je ustavnim sodnikom prepovedana pridobitna dejavnost."

Jaklič je v pogovoru za Planet TV zakon citiral in pojasnil: »Zakon je popolnoma jasen in izrecen in pravi, da ustavni sodnik ne sme opravljati poklica in pridobitne dejavnosti, razen dejavnosti visokošolskega učitelja, znanstvenega delavca in visokošolskega sodelavca. Ta zadnji odstavek – 'razen' – je izjemno pomemben, kajti ta določba je ravno tista, ki je v zakonu o ustavnem sodišču drugačna kot v vseh ostalih zakonih. Tudi v zakonu o sodniški službi te izjeme ni, tukaj pa je. Dobesedno in izrecno.«Dodal je, da je bil njegov s. p., registriran zgolj za to, kar dovoljuje zakon: »Za visokošolskega sodelavca, torej le predavanja in nekaj malega raziskovalnega dela.« Ob tem je zagotovil, da za opravljanje dela kot samostojni podjetnik ni potreboval soglasja predsednika ustavnega sodišča, saj zakon po njegovih navedbah soglasje zahteva le v primeru, da je ustavni sodnik zaposlen v dopolnilnem delovnem razmerju: »To izhaja iz 146. člena zakona o delovnih razmerjih in to nam je bilo izrecno pojasnjeno ob začetku funkcij.«S. p. je Jaklič sicer nedavno zaprl, ker mu je ta povzročal stroške. Na vprašanje, kako gleda na napade medijev v njegovem primeru, pa je odgovoril, da v Sloveniji velja svoboda izražanja, katere zagovornik je tudi sam, moti ga morda le, da naša država ni še bolj pluralna. Za to, da bo, pa se bo zavzemal še naprej, je še povedal na Planet TV.

Slovenija
Carlo Acutis (photo: ) Carlo Acutis (photo: )

Carlo Acutis bo razglašen za svetnika

Papež Frančišek je odobril čudež po blaženem Carlu Acutisu in s tem odprl pot njegovi kanonizaciji, so spočili iz Vatikana. Datum kanonizacije še ni znan.