Jure SešekJure Sešek
Mark GazvodaMark Gazvoda
Petra StoparPetra Stopar
Zadnja fotografija Mance Košir s hčerkama  (foto: )
Zadnja fotografija Mance Košir s hčerkama | (foto: )

Manca Košir v poslovilnem zapisu izpostavila potrebo po izboljšanju odnosa do umirjajočih

Slovenija | 03.05.2024, 15:29 Rok Mihevc Slovenska tiskovna agencija

V Slovenskem društvu Hospic, v katerem je pokojna Manca Košir kot prostovoljka več let spremljala umirajoče ter žalujoče, so ob njeni smrti objavili njen zadnji zapis, s katerim se je poslovila od društva. V njem je med drugim poudarila, da moramo v prihodnje za boljši odnos do starejših, hudo bolnih in umirajočih narediti več na družbeni ravni.

"Morali bi imeti več hiš hospica"

Kot je zapisala Manca Košir, je bila njena glavna naloga kot prostovoljka in ambasadorka hospica detabuizacija smrti, zavzemala pa se je tudi za boljši odnos do starejših, do hudo bolnih in umirajočih. "Kot civilna družba bi se morali naučiti bolj odločno pritiskati na politiko. Njeni predstavniki imajo polna usta besed o skrbi za ranljive, naredijo pa silno malo. Še vedno ni sprejet zakon o paliativni in hospic oskrbi! Morali bi imeti več hiš hospica, ne le ene v Ljubljani."

 Sprašujem: Kaj pa če ni prave politične volje? Ker ni zavedanja, da bomo umrli prav vsi?

Ni zavedanja, da bomo umrli prav vsi?

Kot je poudarila, v Sloveniji potrebujemo negovalne bolnišnice in paliativne oddelke tako v bolnišnicah kot v domovih starejših. "Da ni kadra, da ni denarja, slišimo. Sprašujem: Kaj pa če ni prave politične volje? Ker ni zavedanja, da bomo umrli prav vsi?" Kot so sporočili iz društva Hospic, je Manca Košir kot prostovoljka v društvu pustila "velik pečat, ki nikakor ne bo pozabljen".

Celotno poslovilno pismo Mance Košir lahko preberete tukaj.

Slovenija
Carlo Acutis (photo: ) Carlo Acutis (photo: )

Carlo Acutis bo razglašen za svetnika

Papež Frančišek je odobril čudež po blaženem Carlu Acutisu in s tem odprl pot njegovi kanonizaciji, so spočili iz Vatikana. Datum kanonizacije še ni znan.