Maja MorelaMaja Morela
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Manca Košir (foto: Arhiv Ognjišča)
Manca Košir | (foto: Arhiv Ognjišča)

Poslovila se je novinarka in publicistka dr. Manca Košir

Novice | 02.05.2024, 21:43 Uredništvo Radia Ognjišče Slovenska tiskovna agencija

V 77. letu starosti je umrla novinarka in publicistka Manca Košir. Bila je izredna profesorica na ljubljanski fakulteti za družbene vede in avtorica številnih poljudnoznanstvenih, strokovnih in znanstvenih člankov ter številnih knjig.

»Res je, zelo rada imam življenje, čeprav se zavedam, da je smrt kmalu pred menoj, ampak prav zato ga imam še rajši, še bolj vem za vsako uro, kako je dragocena in še bolj vem, kaj je pomembno, še bolj sem hvaležna, in še bolj ljubim globoko in visoko,« je dr. Manca Košir povedala lani konec oktobra v pogovoru z Natašo Ličen za oddajo Via positiva.

Izjemno bogata življenjska pot

Manca Košir je leta 1969 diplomirala iz matematike in fizike na Pedagoški akademiji v Ljubljani, šest let pozneje je diplomirala na takratni Fakulteti za sociologijo, politične vede in novinarstvo. Naziv doktorja filoloških ved je pridobila leta 1987 na Filozofski fakulteti v Zagrebu.

Koširjeva se je uveljavila tudi kot filmska igralka, nastopila je v več filmih. Kot novinarka je začela leta 1970 objavljati v Mladini in od leta 1973 nadaljevala kot profesionalna novinarka v Tedenski tribuni in Teleksu, pisala je tudi za številne najbolj ugledne časopise v takratni Jugoslaviji.

Življenje je nepredvidljivo, potrebna sta zaupanje in vera.

Od ustanovitve leta 1982 do leta 2000 je bila članica uredništva Nove revije. Od leta 1980 do upokojitve leta 2005 je bila zaposlena na Fakulteti za družbene vede kot izredna profesorica za novinarsko sporočanje, vzgojo za medije in novinarsko etiko.

Konec 90. let prejšnjega stoletja je skupaj z Andragoškim centrom Slovenije ustanovila študijske krožke Beremo z Manco Košir, bila je tudi prostovoljka v Hospicu. Udejstvovala se je tudi na političnem področju, leta 2011 je kandidirala na državnozborskih volitvah na listi Stranke za trajnostni razvoj Slovenije.

Delajmo na odnosih, da bodo takšni, ki se nas dotaknejo v srcu. To bi morala biti naša domača naloga.

Koširjeva je avtorica številnih poljudnoznanstvenih, strokovnih in znanstvenih člankov in 16 knjig.

V zadnjih letih se je Koširjeva dvakrat spopadla z rakom, o boju z boleznijo pa je tudi večkrat javno spregovorila.

Domači so ob njenem slovesu, v skladu z njeno zadnjo željo povabili k praznovanju njenega bivanja. Prosijo, da namesto rož v njen spomin zasejemo seme dobrega in naredimo nekaj lepega za nekoga.

Življenje je nepredvidljivo, potrebna sta zaupanje in vera

»Življenja ni mogoče nadzirati, ni ga mogoče kontrolirati. Življenju se je treba prepustiti, mu zaupati. Saj, kaj pa je vera drugega, če ne zaupanje? Ja, kakšna pa je naša vera, če se bojimo? Mi, ki verujemo globoko in zares, nas ni strah, ker vemo, da je življenje večno in da je smrt prehod, ne vemo sicer kaj bo, ko bomo šli skozi ta vrata.

Manca Košir
Manca Košir © Iz naslovnice knjige Nagovori tišine

Ampak tudi dojenček, ko se rodi, nima pooojma v kakšen svet gre. Zato sta zaupanje in hvaležnost najmočnejši sili, ki nam pomagata živeti in umreti,« je dr. Manca Košir povedala lani konec oktobra v pogovoru z Natašo Ličen za oddajo Via positiva.

Novice
Carlo Acutis (photo: ) Carlo Acutis (photo: )

Carlo Acutis bo razglašen za svetnika

Papež Frančišek je odobril čudež po blaženem Carlu Acutisu in s tem odprl pot njegovi kanonizaciji, so spočili iz Vatikana. Datum kanonizacije še ni znan.

Člani misijonske ekipe Župnije Rakovnik v studiu Radia Ognjišče (photo: RO) Člani misijonske ekipe Župnije Rakovnik v studiu Radia Ognjišče (photo: RO)

Na Rakovniku praznik župnije in salezijanske skupnosti

Praznovanje 100. obletnice posvetitve župnijske in romarske cerkve Marije Pomočnice na Rakovniku v Ljubljani zaznamuje dogajanje, v ospredju katerega sta vzgoja za salezijanske vrednote, krepitev ...