Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Helena KrižnikHelena Križnik
Pohod za življenje v Mariboru (foto: Aleš Primc)
Pohod za življenje v Mariboru | (foto: Aleš Primc)

Posvojil je več kot 40 otrok, preživelih po splavu

Novice | 30.09.2024, 13:06 Marjana Debevec

Za nami sta že dva uspešna Pohoda za življenje in sicer v Kopru in Mariboru, pred nami pa še pohod za življenje v Ljubljani. Že jutri na Kongresnem trgu v Ljubljani pripravljajo srečanje z Antoniom de Mellom iz Brazilije, ki je ustanovil skupnost, v kateri starši posvojijo otroke, ki so preživeli splav.

Voditeljica pohoda za življenje v Sloveniji Urša Cankar Soares nam je povedala, da dogodek letos pripravljajo pod geslom: Vsak nerojeni otrok je človek.

»Res želimo podariti to človečnost, da je vsak človek oseba, da je otroček. Te besede si želimo ponavljati, da bi res čim več ljudi razumelo, da ne gre kar za nekaj celic, ampak da gre za ljudi.«
Pohod za življenje pri nas poteka že od leta 2020, števila udeležencev vsako leto raste.

Cankar Soraes je prepričana, da je razlog v tem, da mlade generacije danes že lahko dobro vidijo slike iz maternice in otroka tudi v 3D obliki. Tako se bolj zavedajo, da gre dejansko za človeka. Obenem pa so veliko dela v zadnjih letih opravila tudi različna gibanja za življenje.

Pohod za življenje v Kopru
Pohod za življenje v Kopru © Neva in Robert

Mladi se moramo odločati o staverh, ki nas za vedno zaznamujejo

Posebna skupina Pohoda za življenje so mladi, ki vedno bolj postajajo nosilci teh dogodkov. Njihova predstavnica Larisa Demšar je povedala, da se vsako leto njihovi mladinski skupini pridružijo novi mladi.

»Letos bomo seveda tudi sodelovali na pohodu in sicer pomagamo pri pripravi vsebinskega dela, poleg tega sodelujemo pri praktičnih zadolžitvah, nosimo transparente, nekateri sodelujejo tudi kot redarji. Zelo bomo veseli, če nas na pohodu pridete pozdraviti k naši stojnici.«

Na vprašanje, zakaj je po njenem mnenju pomembno, da so mladi zagovorniki življenja nerojenih in da k temu spodbujajo tudi svoje sovrstnike, pa je odgovorila: »Mladi verjetno najbolje razumemo ostale mlade.

Vemo, da imamo v mladostnem obdobju najmanj izkušenj, pa se moramo odločati o stvareh, ki bodo zaznamovali celotno naše življenje. Za mnoge je to žal tudi odločanje o splavu.
Mislim, da lahko mladi, ki smo za življenje vrstnikom na poseben način približamo sporočilo upanja in jih tudi opogumimo.«

Posvojil že več kot 40 otrok...

Letos bo na Pohodu za življenje poseben gost iz Brazilije Antonio de Mello, ki je posvojil že več kot 40 takrat dojenčkov, zdaj je večina že odraslih, otrok, ki so bili namenjeni za splav in so tak ali drugače preživeli.

Večina med njimi je težje prizadetih zaradi splava, nekateri so lažje in dva od njih sta prišla z njim v Slovenijo. »Tako bosta onadva fizični obraz tega, kar nekateri poimenujejo pravica,« je poudarila Urša Cankar Soares.

Kongresni trg so preplavile zastavice v spomin na otroke, umrle v postopkih splava
Kongresni trg so lani preplavile zastavice v spomin na otroke, umrle v postopkih splava © Nada Žgur

Zastavice za vse umrle nerojene otroke

Srečanje z njimi bo jutri popoldne ob 17.00 na Kongresnem trgu v Ljubljani. Tonio de Mello bo spregovoril o tragediji smrti nerojenih otrok, o veselju do življenja, ki ga izpričujejo preživele žrtve splava ter o ukrepih za pomoč mamam v stiski.

Na dogodku bosta sodelovala tudi dva od njegovih fantov, ki sta kot nerojena otroka preživela poskus usmrtitve.

V znamenje solidarnosti z vsemi, ki niso imeli te sreče, da bi splav preživeli, pa bodo tudi letos na Kongresnem trgu postavili zastavice, ki predstavljajo simbolne grobove, ki jih ti otroci nikoli niso imeli, saj niso bili obravnavani kot ljudje.

Novice
Z obiskom groba so zaposleni gospe Mimiki pričarali nasmeh na obraz (photo: Dom Danice Vogrinec Maribor) Z obiskom groba so zaposleni gospe Mimiki pričarali nasmeh na obraz (photo: Dom Danice Vogrinec Maribor)

Srčna gesta, gospo Mimiko peljali na možev grob

Na Radiu Ognjišče radi izpostavljamo lepe in pozitivne zgodbe, ki jih piše naše življenje. Predvsem tiste, ki se dotikajo starejših, saj se zavedamo, da so najranljivejši v naši družbi.

Magdalena Fabčič (photo: Martina Zaletel) Magdalena Fabčič (photo: Martina Zaletel)

Menopavza kot čas, ko ženska v sebi najde moč

Menopavza je v družbi še vedno tabu. Zato si Magdalena Fabčič želi, da ne bo več dolgo edina vodnica skozi to pomembno obdobje preobrazbe ženskega organizma, da bi se ojunačila še kakšna ženska in ...

Duhovnik Mitja Markovič v prenosnem radijskem studiu (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Mitja Markovič v prenosnem radijskem studiu (photo: Rok Mihevc)

Pri vprašanju vere so "meritve vernosti" nemogoče

V oddaji »Za življenje« smo v soboto, na dan »Stične mladih 2024« gostili duhovnika Mitjo Markoviča, ki je bil tako eden izmed gostov, ki smo jih tisto živahno dopoldne gostili v našem potujočem ...