Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Helena KrižnikHelena Križnik
Papež Frančišek (foto: Simone Risoluti/Dicastero per la Comunicazione)
Papež Frančišek | (foto: Simone Risoluti/Dicastero per la Comunicazione)

Kaj je dr. Štrublja posebej osrečilo ob papeževem obisku v Belgiji?

Papež in Sveti sedež | 30.09.2024, 13:58 Marta Jerebič

Papež Frančišek je včeraj po koncu 46. apostolskega potovanja, ki ga je vodilo v Luksemburg in Belgijo, na letalu odgovarjal na vprašanja novinarjev. Med drugim je komentiral bombardiranje v Libanonu, spolne zlorabe in splav. Pogovarjali pa smo se tudi z duhovnim voditeljem Slovencev v Beneluksu, dr. Zvonetom Štrubljem. Izrazil je veselje, da se je včerajšnje svete maše v Bruslju udeležilo tudi veliko članov tamkajšnje slovenske skupnosti, nekaj jih je sodelovalo tudi v pripravi na papežev obisk.

Papež Frančišek je v zvezi z izraelskimi napadi na Libanon in Gazo dejal, da morajo vse države spoštovati mednarodno pravo ter ohraniti sorazmernost napada in obrambe. Ko država - ne glede na to, katera država - s svojimi oboroženimi silami naredi nekaj zelo skrajnega, so to nemoralna dejanja. Četudi je vojna sama po sebi nemoralna, konvencije vojne nakazujejo določen moralni red, je opozoril papež.

Ponovil je tudi, da je splav umor in da so zdravniki, ki ga opravljajo morilci. Eno od vprašanj se je ob tem glasilo, ali ne gre za politično vmešavanje v demokratično življenje v Belgiji, ko je napovedal začetek postopka za beatifikacijo kralja Baudouina, ki je vladal med letoma 1951 do 1993. Leta 1992 je raje začasno odstopil, kot da bi podpisal zakon o splavu. Po papeževih besedah je za tako dejanje potreben pogum oziroma politik, ki ga je nekaj v hlačah. S tem svojim dejanjem je dal sporočilo in to je storil, ker je bil svetnik, je poudaril papež. Dr. Zvone Štrubelj nam je še povedal, da je bil kralj Baudouin zelo veren. »Če le je mogel, je bil vsak dan pri sveti maši in bil pravičen do vseh Belgijcev. Že ob njegovi smrti je bil sluh pravičnega in svetega človeka.«

Zvone Štrubelj
Zvone Štrubelj © Osebni arhiv

Udeležba Slovencev na maši

Sicer pa je dr. Štrublja posebej razveselila udeležba Slovencev na papeževih dogodkih. »Najprej v Luksemburgu, ko sem videl na ekranu članico naše slovenske skupnosti Mojco Zupan, ki je pela pri škofijskem zboru, kjer sodeluje. To me je razveselilo in osrečilo. Med nedeljsko mašo pa se je kamera po pridigi, ko je pokazala kraljevo družino, usmerila v slovensko družino Mohorič z dvema otrokoma, oba otroka sem krstil, pripravil na prvo sveto obhajilo.«

Maše se je udeležilo še več drugih družin in posameznikov iz slovenske skupnosti, dve družini in en posameznik so kot prostovoljci sodelovali tudi pri samih pripravah na papežev obisk.

Celotnemu pogovoru z dr. Zvonetom Štrubljem boste lahko prisluhnili v nedeljo ob 9h ali pa mu lahko prisluhnete na tej povezavi.

V pogovoru je povedal, kdaj se je papež med obiskom "razpištolil", kako je šel sveti oče od kralja do berača, kje so znamenja upanja za sekularizirano Evropo, razkril pa je tudi druge podrobnosti papeževih srečanj, ki niso bili del uradnega programa. 

Papež in Sveti sedež
Z obiskom groba so zaposleni gospe Mimiki pričarali nasmeh na obraz (photo: Dom Danice Vogrinec Maribor) Z obiskom groba so zaposleni gospe Mimiki pričarali nasmeh na obraz (photo: Dom Danice Vogrinec Maribor)

Srčna gesta, gospo Mimiko peljali na možev grob

Na Radiu Ognjišče radi izpostavljamo lepe in pozitivne zgodbe, ki jih piše naše življenje. Predvsem tiste, ki se dotikajo starejših, saj se zavedamo, da so najranljivejši v naši družbi.

Magdalena Fabčič (photo: Martina Zaletel) Magdalena Fabčič (photo: Martina Zaletel)

Menopavza kot čas, ko ženska v sebi najde moč

Menopavza je v družbi še vedno tabu. Zato si Magdalena Fabčič želi, da ne bo več dolgo edina vodnica skozi to pomembno obdobje preobrazbe ženskega organizma, da bi se ojunačila še kakšna ženska in ...

Duhovnik Mitja Markovič v prenosnem radijskem studiu (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Mitja Markovič v prenosnem radijskem studiu (photo: Rok Mihevc)

Pri vprašanju vere so "meritve vernosti" nemogoče

V oddaji »Za življenje« smo v soboto, na dan »Stične mladih 2024« gostili duhovnika Mitjo Markoviča, ki je bil tako eden izmed gostov, ki smo jih tisto živahno dopoldne gostili v našem potujočem ...