Robert BožičRobert Božič
Jakob ČukJakob Čuk
Tanja DominkoTanja Dominko
Molitev je bil bistveni del sinodalnega zasedanja (foto: Vatican News)
Molitev je bil bistveni del sinodalnega zasedanja | (foto: Vatican News)

Ker se zanimamo zanje...

Novice | 30.09.2024, 11:09 Marjana Debevec

Z duhovnimi vajami se je v Vatikanu dopoldne začela sinoda o sinodalnosti, ki bo vrh večletnega dogajanja v Cerkvi. Z njim želi sveti oče spodbuditi prenovo cerkvenih občestev, da bo med verniki več globljega poslušanja in sprejemanja odgovornosti, obenem pa bo tako Cerkev bolj oznanjevalna navzven.

Slovenski delegat za sinodo celjski škof Maksimilijan Matjaž si želi, da bi sinoda prinesla prenovo življenja Cerkve in bi majhna občestva po župnijah še bolj zaživela.

Pot do tega so v nekaterih škofijah in župnijah že začeli, nam je povedala Darja Kalamar Frece iz mariborske nadškofije, kjer so občestva po župnijah, kot so razne karitativne skupine, pa tudi pevski zbori in druge, spodbudili k pogovoru o pozitivnih vidikih življenja v župniji, pa tudi o izzivih in stvareh, ki jih je treba izboljšati.

»Če bo sad sinode, da se bodo na župnijah majhna občestva začela še bolj združevati, da bodo res dihala Kristusa, mislim, da je to en velik korak.«

Vedno se rodi nekaj novega

Matej Cepin iz Socialne akademije je navdušen nad metodo poslušanja v Duhu, ki jo prinaša sinoda in sicer, da se zbere skupina ljudi, ki čuti neko skupno odgovornost in dvakrat poslušajo: najprej Svetega Duha v molitvi, nato pa drug drugega.

»In iz tega se rodijo potem sinergične rešitve, se pravi rešitve smeri za naprej, ki so boljše od tega, kar jaz mislim in boljše od tega, kar ti misliš.«

Cerkev, kraj, kamor ljudje radi pridejo

Janez Meden, ki deluje na področju pastorale mladih, pa je mnenja, da bi moral biti sad sinode ta, da nas začne zanimati drug za drugega.

»Da ne gledamo samo tako: ti si tam, jaz sem tukaj, ampak, da nas začne zanimati: zakaj ti tako razmišljaš, kaj doživljaš, česa si se naučil, kam tebe Jezus pelje. Če se tako pogovarjamo med seboj, bo Cerkev avtomatsko postala kraj, kamor ljudje radi pridejo, ker nas zanima zanje.«

Sinoda o sinodalnosti bo v Rimu potekala od 2. do 27. oktobra. Udeleženci so se že danes zjutraj zbrali na duhovnih vajah, ob koncu katerih bo jutri zvečer papež Frančišek v vatikanski baziliki vodil spokorno bogoslužje. Med novostmi letošnjega zasedanja bodo štirje forumi, odprti za javnost.

Novice
Z obiskom groba so zaposleni gospe Mimiki pričarali nasmeh na obraz (photo: Dom Danice Vogrinec Maribor) Z obiskom groba so zaposleni gospe Mimiki pričarali nasmeh na obraz (photo: Dom Danice Vogrinec Maribor)

Srčna gesta, gospo Mimiko peljali na možev grob

Na Radiu Ognjišče radi izpostavljamo lepe in pozitivne zgodbe, ki jih piše naše življenje. Predvsem tiste, ki se dotikajo starejših, saj se zavedamo, da so najranljivejši v naši družbi.

Magdalena Fabčič (photo: Martina Zaletel) Magdalena Fabčič (photo: Martina Zaletel)

Menopavza kot čas, ko ženska v sebi najde moč

Menopavza je v družbi še vedno tabu. Zato si Magdalena Fabčič želi, da ne bo več dolgo edina vodnica skozi to pomembno obdobje preobrazbe ženskega organizma, da bi se ojunačila še kakšna ženska in ...

Duhovnik Mitja Markovič v prenosnem radijskem studiu (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Mitja Markovič v prenosnem radijskem studiu (photo: Rok Mihevc)

Pri vprašanju vere so "meritve vernosti" nemogoče

V oddaji »Za življenje« smo v soboto, na dan »Stične mladih 2024« gostili duhovnika Mitjo Markoviča, ki je bil tako eden izmed gostov, ki smo jih tisto živahno dopoldne gostili v našem potujočem ...