Blaž LesnikBlaž Lesnik
Mark GazvodaMark Gazvoda
Tanja DominkoTanja Dominko
Procesija sv. Mihaela v Grosuplju (foto: Rok Mihevc)
Procesija sv. Mihaela v Grosuplju | (foto: Rok Mihevc)

V procesiji, dolgi uro in pol, svojega zavetnika popeljali v kraj

Cerkev na Slovenskem | 29.09.2024, 07:02 Rok Mihevc

Župnija Grosuplje te dni praznuje 60 let od začetka skupnosti. Ustanovljena je bila sicer 30. avgusta 1946, a so praznovanje prestavili na god sv. Mihaela, ki goduje danes.

Začetek praznovanja je bilo že v četrtek z molitveno uro različnih skupin. Premišljevanja pa je župnik Martin Golob razvijal v župnijskem glasilu, tudi čez leto so o tem večkrat govorili. Prav posebno praznovanje je bilo s petkovo procesijo po mestu, starim kipom sv. Mihaela. Kot je povedal Golob, je bila udeležba faranov velika, ves čas so molili rožni venec in prepevali. "Ljudje so bili navdušeni, veseli in hvaležni, bilo je prvič na tak način."

© Rok Mihevc

© Rok Mihevc


O taki procesiji so se pogovarjali dolgo časa, v luči izziva, kako kakšnega navdušiti in evangelizirati. "Imeli smo idejo o katoliški veselici, standup komediji ... a gasilsko veselico imajo vsi, vice pokati tudi ni taka reč. Jaz lahko dam to, kar jaz imam. Boga, molitev, zgled vernega, pokončnega in navdušenega kristjana. In sem rekel, pojdimo v procesiji, pojdimo v kraj. Potrebno je prositi Mihaela, da nas varuje v boju proti zlu. Naj se naši ljudje navdušijo za Kristusa. Drugače ne gre. Odločiti se je treba. Gre za rast župnije, župnika, faranov ..."

© Rok Mihevc

© Rok Mihevc

Procesija je trajala kar uro in pol, kip so ponesli tudi mimo Doma starejših občanov. "Seveda, tam imam veliko faranov, tudi jaz sem pogosto tam."

© Rok Mihevc

© Rok Mihevc

© Rok Mihevc

© Rok Mihevc

© Rok Mihevc

Cerkev na Slovenskem
Z obiskom groba so zaposleni gospe Mimiki pričarali nasmeh na obraz (photo: Dom Danice Vogrinec Maribor) Z obiskom groba so zaposleni gospe Mimiki pričarali nasmeh na obraz (photo: Dom Danice Vogrinec Maribor)

Srčna gesta, gospo Mimiko peljali na možev grob

Na Radiu Ognjišče radi izpostavljamo lepe in pozitivne zgodbe, ki jih piše naše življenje. Predvsem tiste, ki se dotikajo starejših, saj se zavedamo, da so najranljivejši v naši družbi.

Magdalena Fabčič (photo: Martina Zaletel) Magdalena Fabčič (photo: Martina Zaletel)

Menopavza kot čas, ko ženska v sebi najde moč

Menopavza je v družbi še vedno tabu. Zato si Magdalena Fabčič želi, da ne bo več dolgo edina vodnica skozi to pomembno obdobje preobrazbe ženskega organizma, da bi se ojunačila še kakšna ženska in ...

Duhovnik Mitja Markovič v prenosnem radijskem studiu (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Mitja Markovič v prenosnem radijskem studiu (photo: Rok Mihevc)

Pri vprašanju vere so "meritve vernosti" nemogoče

V oddaji »Za življenje« smo v soboto, na dan »Stične mladih 2024« gostili duhovnika Mitjo Markoviča, ki je bil tako eden izmed gostov, ki smo jih tisto živahno dopoldne gostili v našem potujočem ...