Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tanja DominkoTanja Dominko
Ljudmila Novak (foto: www.ljudmilanovak.eu)
Ljudmila Novak | (foto: www.ljudmilanovak.eu)

Ljudmila Novak o imenovanju komisarjev: Postopki niso najbolje dorečeni

Evropska Unija | 11.09.2024, 14:12 Petra Stopar

»Kaj se je dogajalo v Bruslju, točno ne vemo, zakaj je g. Vesel odstopil. Očitno pa sama predsednica komisije na tem mestu želi politično izkušeno osebo, v tem primeru žensko. Marta Kos je izkušena diplomatka, nima pa toliko političnih izkušenj,« je za Radio Ognjišče zaplete okrog iskanja slovenskega kandidata za člana Evropske komisije komentirala nekdanja poslanka Evropske ljudske stranke v Evropskem parlamentu Ljudmila Novak.

Tiskovni predstavnik Evropske komisije Eric Mamer je v torek pojasnil, da je slovenska vlada Evropsko komisijo obvestila, da bo slovenski parlament stališče o kandidatki Marti Kos podal v petek. Šele nato bo lahko zaključila postopek in novo kandidatko uradno predlagala. Zato je komisija po Mamerjevih besedah Evropski parlament zaprosila, da preloži predstavitev sestave novega kolegija komisarjev vodjem političnih skupin s strani predsednice Evropske komisije Ursulo von der Leyen, dokler seznam kandidatov ne bo dokončan. Predvideni dan predstavitve je po novem torek, 17. september.

Predsednik odbora Državnega zbora za evropske zadeve Franc Breznik (SDS) je dejal, da bo v petek sklical sejo odbora, ki naj bi sprejel mnenje o kandidaturi Kos za evropsko komisarko, le če bo do četrtka od vlade prejel pojasnila o razlogih za zavrnitev kandidature Vesela. »Želimo izvedeti, zakaj je bil Tomaž Vesel zavrnjen in zakaj moramo danes iskati novega kandidata,« je Breznik dejal v izjavi novinarjem ob robu današnjega zasedanja državnega zbora. Kot je dodal, imajo v SDS zanesljive informacije, da Vesel »ni kar samostojno odstopil od kandidature, ampak je bil poslan dopis predsedniku vlade in je to vladno gradivo«. Pri tem je namignil na pismo, ki naj bi ga von der Leyen minuli teden poslala premierju Robertu Golobu. Poslanske skupine koalicijskih Svobode, SD in Levice pa so v torek vložile zahtevo za sklic nujne seje odbora, v kateri predlagajo, da se odbor glede kandidature sestane najkasneje do petka.

Parlamentu je obljubila, da bo komisija spolno uravnotežena, kar je seveda tudi pravilno. Ampak države so tukaj ravnale po svoje.

Vlada je nekdanjo veleposlanico v Nemčiji in Švici nominirala v ponedeljek, potem ko je v petek od kandidature odstopil Vesel. Sam je takrat kot razlog za odstop navedel različne poglede na sestavo komisije, kar naj bi izhajalo iz njegovega pogovora s von der Leyen. Znano pa je, da naj bi ta pri več članicah skušala doseči zamenjavo kandidata za kandidatko, pri čemer naj bi jim ponudila boljši položaj. »Predsednica EK Ursula von der Leyen je namreč že v začetku pozvala države, naj predlagajo po dva kandidata, moškega in žensko, kajti parlamentu je obljubila, da bo komisija spolno uravnotežena, kar je seveda tudi pravilno. Ampak države so tukaj ravnale po svoje, te želje niso izpolnile, zato je nastala zagata. Vse to pa nam kaže, da sami postopki, tako imenovanja s strani držav članic kot s strani Evropske komisije, niso najbolje dorečeni,« ocenjuje nekdanja evropska poslanka iz vrst NSi Ljudmila Novak. Na to so že več let opozarjali tudi v NSi, je dodala.

Meni, da je hitro imenovanje Vesela in postopanje premierja Goloba že od vsega začetka vzbujalo določene dvome. »Kaj se je dogajalo v Bruslju, točno ne vemo, zakaj je g. Vesel odstopil. Očitno pa sama predsednica komisije želi politično izkušeno osebo, v tem primeru žensko, na tem mestu. Marta Kos je izkušena diplomatka, nima pa toliko političnih izkušenj, zato ne vem, kako bo to sprejeto s strani predsednice, smo pa vsekakor izpolnili pogoj, da smo predlagali žensko kandidatko,« je povedala nekdanja evropska poslanka Novak.

Slovenci smo včasih tudi zelo zahtevni ali pa si domišljamo, da smo upravičeni do najtežjih, do najpomembnejših resorjev. Karkoli bomo dobili, je treba vzeti odgovorno.

V zvezi z resorji, katerih dodelitev bo tako po novem znana naslednji torek, med njimi se v medijih najpogosteje omenja področje širitve, pa poudarja: »Resor za širitev je zagotovo zelo pomemben, je pa tudi zelo zahteven. Za nas je to pomembno, ker so kandidatke za vstop v članstvo EU republike nekdanje skupne države iz našega sosedstva, zato je seveda v interesu Slovenije, da te postanejo države članice, ki pa na žalost zelo počasi delajo, da bi se ustrezno pripravile na vstop v članstvo. Ker je Slovenija njim bližje in ker jih bolje razume, bi lahko pri tem odigrala pomembno vlogo. Ali bo dejansko prišlo do rezultatov, pa nihče ne ve, ker to ni odvisno samo od Evropske unije, ampak tudi od držav članic, predvsem pa od teh držav samih. Nekateri resorji gotovo vzbujajo več pozornosti, razpolagajo z več denarja ali imajo večjo politično moč, ampak kakorkoli, Slovenci smo včasih tudi zelo zahtevni ali pa si domišljamo, da smo upravičeni do najtežjih, do najpomembnejših resorjev. Karkoli bomo dobili, je treba vzeti odgovorno in na tistem resorju narediti vse s strani komisarja in njegove ekipe. Tudi ob imenovanju Janeza Lenarčiča za resor za krizno upravljanje je bilo veliko pomislekov, kako je to nepomembno, pa se je izkazalo, da je ta resor v tem mandatu postal zelo pomemben zaradi številnih kriz in nenazadnje je bil tudi nam v pomoč, ko smo sami imeli različne nesreče v Sloveniji.«

Evropska Unija
Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...