Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tanja DominkoTanja Dominko
Marta Kos (foto: STA)
Marta Kos | (foto: STA)

V Sloveniji piknik diplomacija ne deluje na evropskem parketu

Evropska Unija | 10.09.2024, 07:58 Helena Križnik

Marta Kos je nova kandidatka za evropsko komisarko iz Slovenije. Vlada je njeno nominacijo za to mesto potrdila soglasno. Kosova v zgodbo vstopa po umiku Tomaža Vesela, čakata jo zaslišanje pred pristojnim parlamentarnim odborom ter dokončno odločanje premierja Roberta Goloba in njegove ministrske ekipe, nato bo predlog romal v Bruselj. Kosova pravi, da je počaščena, koalicijski poslanci so zadovoljni, v opoziciji so kritični.

Zakopala bojno sekiro

Kosova in Golob sta, kot kaže, zakopala bojno sekiro. Kosova je bila namreč podpredsednica Gibanja Svoboda, a se je s stranko in njenim prvakom razšla. Bosta zdaj lahko sodelovala? »Vedno je potrebno postaviti v ospredje interes Slovenije in tudi politično prihodnost ne moreš graditi na zamerah. Mi smo prepoznali, da bo Marta Kos primerna in dostojna komisarka,« je po seji vlade povedal njen podpredsednik Matej Arčon, ki ga situacija, v kateri se je znašla naša država, ne veseli najbolj. »Ko se znajdeš v taki situaciji, je treba ustrezno in primerno odreagirati, predvsem odgovorno, kar smo tudi storili.«

Kaj je vodilo do zamenjave Vesela?

V političnih kuloarjih se vrstijo ugibanja o okoliščinah, ki so vodile zamenjavo Vesela. Znano je, da si je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen prizadevala za več žensk v svoji ekipi in zato naj bi Sloveniji ponujala tudi boljši resor. Veselu je menda že od vsega začetka očitala pomanjkanje evropskih izkušenj oziroma izkušenj v izvršilni veji oblasti. »Menim, da je Tomaž Vesel velik človek, da je s tem pokazal njegovo veličino, da je zaznal, da je ta splet okoliščin med njegovim pogledom in same predsednice in znotraj struktur Evropskega parlamenta in omogočil, da v času Slovenija predlaga kandidata.«

Kosova ustreza merilom?

Ali Kosova ustreza vsem merilom? »Osebno menim, da je Marta Kos zelo dobra kandidatka, da ima kompetence, ki jih je tudi sama predsednica javno napovedala.« »Čutim veliko odgovornost kot prepričana Evropejka, najprej do Slovenije, potem tudi do Evropske unije. Pred njo so številni izzivi in lahko bom sodelovala pri reševanju teh izzivov,« pa je sporočila Kosova, ki se je predstavila koalicijskim poslanskim skupinam. Da je izjemno kompetentna, je bilo slišati iz Gibanja Svoboda. Da je bila pričakovana izbira in da je primerna kandidatka za funkcijo, so poudarili v SD, da je kvalificirana za položaj evropske komisarke so ocenili tudi v Levici.

Odgovor Goloba in Von der Leyen

Že ta petek Kosovo najverjetneje čaka zaslišanje pred odborom državnega zbora za zadeve Evropske unije, ki mu predseduje poslanec SDS Franc Breznik. »V tem trenutku pa naslavljam pismo, želim od predsednika vlade, da mi pošlje popolno dokumentacija, želim tudi odgovor Von der Layenove, zakaj je zavrnila slovenskega kandidata. Mislim, da si kot državni zbor in kot odbor za evropske zadeve, ki je prav tega kandidata tudi nenazadnje podprl brez glasu proti, to zaslužimo.«

Odsotnost posvetovanj z opozicijo

Tako v SDS kot tudi v NSi Kosove najverjetneje ne bodo podprli. Vladi očitajo odsotnost posvetovanj z opozicijo, prepričani so tudi, da Kosova nima ustreznih izkušenj. »Daleč smo padli,« je na družbenem omrežju X med drugim zapisal predsednik SDS Janez Janša. »Očitno v Sloveniji piknik diplomacija ne deluje na evropskem parketu, resne države se imenovanja komisarjev lotijo popolnoma drugače, ali želijo vse stvari tempirati na točno določeno osebo zaradi njenih izjemnih političnih ali drugih izkušenj, ali pa se osredotočajo na resor, ki bi ga radi imeli in temu primerno prilagodijo tudi kandidate,« pa je poudaril predsednik NSi Matej Tonin.


Evropska Unija
Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...