Današnja tiskovna konferenca NSi (foto: posnetek zaslona)
Današnja tiskovna konferenca NSi | (foto: posnetek zaslona)

NSi predlaga drugačen način izbire evropskega komisarja

Evropska Unija | 15.04.2024, 11:58 Marjana Debevec

V luči prihajajočih evropskih volitev je Nova Slovenija vložila predlog zakonskih sprememb glede postopka imenovanja evropskega komisarja iz Slovenije. Tega sedaj imenuje vlada, v NSi pa menijo, da bi večji vpliv morali imeti naši evropski poslanci.

Vodja poslanske skupine NSi Janez Cigler Kralj je poudaril, da postopek imenovanja evropskega komisarja v Sloveniji ni primeren, saj se v ozadju izražajo politična preigravanja, dogovori in boj za politični prestiž. »Ko smo mislili, da smo videli že vse, smo pa dobili predlog za kandidata za komisarja na strankarskem pikniku. Tega pa res do zdaj še nismo doživeli.«

Da bi lahko izbrali predstavnika Slovenije v Evropski komisiji, ki bi tudi dobro sodeloval z ostalimi predstavniki naše države v Bruslju, v Nsi pri tem postopku predlagajo večji vpliv evropskih poslancev.

»Zato smo v našem predlogu zakona predvideli, da vlada predlaga kandidata/kandidatko za komisarja na način, da mora dobiti soglasje večine, vsaj petih, izvoljenih poslank oziroma poslancev Evropskega parlamenta.«

S tem bi se komisarju povečala kredibilnost

Evropska poslanka Ljudmila Novak zakon podpira, ker je prepričana, da bi se s tem kandidatu za komisarja povečala kredibilnost.

»Evropski poslanci smo neposredno izvoljeni od državljanov in potem imamo tudi besedo na zaslišanjih kandidatov za evropskega komisarja. In zelo dobro je, če ima ta kandidat širšo podporo poslancev iz svoje države, ki lahko tudi njemu v prid, ali pa v škodo, rečejo kakšno besedo v svoji politični skupini.«

Namen predloga zakona Nove Slovenije je torej v tem, da kandidat ne bi imel samo podporo svoje stranke, ali koalicije, ampak širšo podporo. Podoben postopek pozna že Litva.

Evropska Unija, Novice
Carlo Acutis (photo: ) Carlo Acutis (photo: )

Carlo Acutis bo razglašen za svetnika

Papež Frančišek je odobril čudež po blaženem Carlu Acutisu in s tem odprl pot njegovi kanonizaciji, so spočili iz Vatikana. Datum kanonizacije še ni znan.