Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tanja DominkoTanja Dominko
Zastava EU (foto: Christian Lambiotte/ European Communities, 2007)
Zastava EU | (foto: Christian Lambiotte/ European Communities, 2007)

Slovenska komisarska saga št. 2

Slovenija | 15.09.2024, 08:00 Helena Križnik

V Sloveniji smo po Alenki Bratušek dočakali še eno sago, povezano s slovenskim kandidatom za mesto v Evropski komisiji. Naša država je tokrat v zadnjem hipu zamenjala predlog imena, ki ga je posredovala Bruslju. Namesto nekdanjega predsednika računskega sodišča Tomaža Vesela, ki se je umaknil, je za funkcijo izbrala nekdanjo diplomatko Marto Kos. Ta nenavaden razplet je v oddaji Spoznanje več, predsodek manj na Radiu Ognjišče komentiral politični analitik dr. Aleš Maver.

Vesel žrtev politične korektnosti na vsakem koraku

Vesel je odstopil od kandidature za mesto v Evropski komisiji, saj z njeno predsednico Ursulo von der Leyen, kot je sporočil, ne deli istega koncepta delovanja izvršilnega organa Evropske unije. A nobena skrivnost ni, da je Von der Leynova v več članicah, tudi v Sloveniji, skušala doseči, naj v njeno ekipo predlaga žensko. »Če pogledamo na ravni Evropske unije, je Vesel na nek način postal žrtev potrebe po ohranjanju in zagotavljanju neke zunanje politične korektnosti na vsakem koraku,« je ugotavljal dr. Maver.

Evropska ljudska stranka v hudi krizi identitete

Po njegovem gre tudi za posledico odločitve Von der Leynove, ki prihaja iz vrst Evropske ljudske stranke, da pri sestavljanju Evropske komisije ubere najlažjo pot ter gre v koalicijo s socialisti, liberalci in na zadnjih volitvah močno poraženimi zelenimi, kar ni dobra popotnica, je dodal dr. Maver. »Predvsem ni dobra popotnica za Evropsko ljudsko stranko, ki je bila že prej v hudi krizi identitete, in zdaj z oblikovanjem še ene koalicije, v kateri so ob njej samo skupine levo od Evropske ljudske stranke, se ta kriza ne bo mogla rešiti.«

Obeta se Evropska komisija, ki bo zaradi nekaterih imen nekoliko močnejša

Dr. Maver je opozoril na še en kriterij Von der Leynove, ki bi ga moral izpolnjevati kandidat za njeno ekipo. Želi si sodelovanja z močnimi političnimi osebnostmi. »Tu je treba seveda priznati, da Vesel morda deluje močna osebnost na slovenskem političnem paketu, a njegova teža na evropskem paketu je majhna in pogled na seznam ostalih kandidatov res kaže, da se mogoče v tem mandatu obeta komisija, ki bo nekoliko močnejša. Imamo kar nekaj vplivnih ministrov iz nacionalnih vlad, nekaj zunanjih ministrov, ki so postali kandidati za komisarje.«

Bazen za izbor kadrov v Sloveniji vse bolj plitev

Ta zahteva Von der Leynove se sicer zdi dr. Mavru razumna. »Kaže pa seveda tudi na tisto, kar v Sloveniji že dolgo opažamo, da je namreč bazen za izbor kadrov zaradi bolj ali manj trajne prevlade samo ene politične opcije in zaradi njene strategije novih obrazov, vedno bolj plitev in tako kot neke izpostavljene uspešne politične voditelje dobivamo ljudi, ki so se vzeli praktično od nikoder. Morda je to opozorilo, da je dolgoročno slovenski model nevzdržen.« Tudi Kosova v evropskem merilu verjetno ni prvokategornica, je še ocenil dr. Maver.

Slovenija, Evropska Unija, Novice
Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...