Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Peter Jančič (foto: STA)
Peter Jančič | (foto: STA)

Jančič o napovedanem zvišanju RTV prispevka: Težave bi morali reševati drugače

Slovenija | 21.08.2024, 15:37 Petra Stopar

Po objavi ministrstva za kulturo, da bo vlada do konca tega meseca sprejela odlok o zvišanju rtv-prispevka, so z Radiotelevizije Slovenija (RTVS) sporočili, da zadeve ne komentirajo. Na ministrstvu so medtem pojasnili, da bo nova višina prispevka znašala 14,02 evra na mesec na gospodinjstvo.

Urednik portala Spletni časopis Peter Jančič piše, da je k dvigu prispevka vlado junija pozval programski svet RTVS, ki ga je z največjo kadrovsko čistko nastavila sedanja vlada in si hkrati podredila tako uredniško kot poslovodsko vodstvo tega zavoda. »Zakonski temelj za predčasne menjave vodstva in urednikov na RTVS je pripravila ministrica za kulturo in predsednica Levice Asta Vrečko, ki zdaj predlaga tudi dodaten denar, ki ga bodo dali ljudje,« je zapisal.

Višina rtv-prispevka je določena z zakonom o RTVS. Vlada jo lahko spremeni za največ 10 odstotkov, če za to obstajajo utemeljeni ekonomski razlogi, vendar najkasneje do 1. septembra tekočega leta za naslednje leto. Na ministrstvu za kulturo so pojasnili, da sedanja višina prispevka – 12,75 evra – velja od leta 2012, od takrat do danes pa da so se povečali vsi stroški RTVS, tako za plače, kot tudi materialni in programski stroški. Poudarili so, da brez zadostnih sredstev javni zavod ne more izvajati svoje funkcije pri svobodnem oblikovanju javnega mnenja in zagotavljanju uresničevanja ustavne pravice do javnega obveščanja. Na ministrstvu napovedujejo tudi, da bodo kmalu v javni razpravi nekatere spremembe zakona o RTVS.

Jančič je v komentarju za Radio Ognjišče ocenil, da bi morala vlada težave tega velikega javnega zavoda, ki se vlečejo že desetletja in za katerega državljani plačujemo 100 milijonov evrov letno, reševati na drugačen način in z zakonskimi spremembami že pred dvema letoma. »To je bil zavod, ki je bil v bistvu edini dovoljen, imel je monopolno vlogo, ki je zdaj že dolgo več nima, deloma postaja celo obrobni. Ima pa veliko število zaposlenih, slabo je organiziran. Namesto, da bi reševali te probleme, so se ukvarjali zgolj z čistko in zdaj na koncu je seveda rešitev zgolj za to, da nekdo plača dodatne stroške, reši pa se čisto nič,« je poudaril in spomnil, da je vlada že lani RTVS namenila dodatnih pet milijonov evrov, v glavnem za pokrivanje finančne luknje in izplačilo plač. »Še deset milijonov so nakazali letos, zdaj bodo nakazali še dodaten denar. Na tak način deluje tudi država, to je tisto, kar je strašljivo. Prej ali slej bo za to prišel tudi račun, ki ga bodo plačali tisti ljudje, ki trdo in dobro delajo in ne razmetavajo denarja na način, kakršnega vidimo tukaj,« je dodal.

SDS in NSi: Gre za dodatno obremenjevanje državljanov

V odzivu na napovedan dvig rtv-prispevka so v SDS zapisali, da gre za »še enega v vrsti dodatnih davkov, ki jih ta vlada nalaga državljanom«, in spomnili, da so že pred časom predlagali ukinitev obveznega plačevanja rtv-prispevka in uvedbo prostovoljnega.

Po mnenju NSi je treba RTVS »nujno prestrukturirati in modernizirati, ne samo zahtevati denarja«. Kot eno od rešitev NSi predlaga, da bi se del dohodnine za donacije z enega odstotka zvišal na tri, s čemer bi se zagotovilo zadostno višino sredstev za financiranje medijev in nevladnih organizacij, ljudje pa bi nagradili vsebine, ki jih želijo gledati.

V Društvu novinarjev Slovenije predlog pozdravljajo

V Društvu novinarjev Slovenije so predlog ministrstva pozdravili in izrazili pričakovanje, da bo vlada odlok o uskladitvi rtv-prispevka z inflacijo sprejela, ker je to edina prava poteza. »Dejstvo je namreč, da gre le za navidezni dvig prispevka, saj je višina prispevka, zaradi dviga življenjskih stroškov in inflacije, realno padala vse od leta 2012,« so zapisali v društvu. Obenem so opozorili, da je finančna stabilnost eden od pogojev za neodvisno delovanje javnega medija, krepitev javnih medijev pa ena od koalicijskih obljub te vlade. Kot so še dodali, pa pričakovani dvig prispevka veliko odgovornost nalaga tudi največjemu javnemu mediju, ki mora podporo javnosti upravičiti z učinkovitim poslovanjem ter kakovostnimi programi, vsebinami in storitvami.

Slovenija
 24 mladih iz različnih evropskih salezijanskih inšpektorij je vstopilo v salezijanski noviciat v don Boskovem rojstnem kraju (photo: donbosko.si)  24 mladih iz različnih evropskih salezijanskih inšpektorij je vstopilo v salezijanski noviciat v don Boskovem rojstnem kraju (photo: donbosko.si)

Med salezijanskimi novinci tudi dva Slovenca

24 mladih iz različnih evropskih salezijanskih inšpektorij je pred malim šmarnom vstopilo v noviciat v don Boskovem rojstnem kraju. Med njimi sta tudi dva Slovenca, pišejo na spletni strani ...

Leon Kernel (photo: ARO) Leon Kernel (photo: ARO)

Mladi potrebujejo napor, da odrastejo

Leon Kernel je profesor, ki od leta 1996 uči na Srednji gozdarski in lesarski šoli ter višji strokovni šoli v Postojni. Je človek upanja, upanja v Boga in v moč Svetega Duha, ki deluje v vsakem ...

Maja Morela, Patrik Berginc, Gašper Murovec (photo: ARO) Maja Morela, Patrik Berginc, Gašper Murovec (photo: ARO)

"Pasti letnik na faksu ni nujno slabo"

Je malo v šali, malo zares povedal Patrik Berginc, ki skupaj s svojim prijateljem Gašperjem Murovcem snema svoj čisto pravi celovečerni film. Ta bo na voljo v kinematografih naslednjo jesen. ...

Šolarji pred novimi izzivi (photo: Oleksandr Pidvalnyi / Pexels) Šolarji pred novimi izzivi (photo: Oleksandr Pidvalnyi / Pexels)

Pogovor o: Šolstvo na preizkušnji

V sredini oddaji Pogovor o ob 17.00 smo osvetlili najnovejše zakonodajne spremembe, kadrovske težave in druge izzive v šolstvu. Gostili smo ministra za vzgojo in izobraževanje Darja Feldo, ...