Radio Ognjišče
Slavi KoširSlavi Košir
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Dr. Ajda Marič (foto: Maja Morela)
Dr. Ajda Marič | (foto: Maja Morela)

Misija štrbunk

Sobotna iskrica Maja Morela Čuk

V Sobotni iskrici smo vstopili v prav poseben svet, ki ga z očesom ne vidimo, a vsak dan deluje v nas. Beseda kakec, ki je takoj na začetku oddaje poskrbela za hihitanje, je hitro postala iztočnica za resno, poučno in zabavno raziskovanje delovanja naše prebave. Pri tem nam je pomagala gostja biotehnologinja dr. Ajda Marič, ki je s preprostimi razlagami za otroško uho odprla vrata v kraljestvo mikroorganizmov in bakterij.

Zakaj se moramo pogovarjati o prebavi?

Ker se začne takoj ob rojstvu in nas spremlja vse življenje. Zato je prav, da zanjo dobro skrbimo in razumemo, kaj se znotraj našega telesa dogaja. Ajda je med drugim predstavila tudi svoj poklic, ki je pomemben pri preučevanju mikroorganizmov. »Ključni namen biotehnologov je, da pomagamo drugim ljudem. To storimo v laboratorijih. Tam pod pogoji, podobnimi kot so v našem telesu, gojimo seve bakterij in lahko opazujemo, kako se obnašajo pod različnimi dejavniki.« Mikroorganizmi so povsod okoli nas in so naši prijatelji. Nekateri živijo v našem trebuhu in skrbijo za zdravje, imunski sistem in celo za to, da nastajajo vitamini, ki jih naše telo nujno potrebuje.

Za našo prebavo je najboljši čim bolj pisan krožnik. Sadje, zelenjava, stročnice, oreščki, semenke in začimbe vse to bogati prehrano naših mikroorganizmov in skrbi za zdrav, vesel in neobremenjen trebušček.

Mikroorganizmi – naši nevidni pomočniki

V našem črevesju živi na milijarde mikroorganizmov. Med njimi je tudi E. coli, o kateri je Ajda pripovedovala z navdušenjem: »Zanimivo pri tej bakteriji je, da se v idealnih pogojih razmnožuje vsakih 20 minut. V našem črevesju tudi živi, ampak ker za hranilne snovi tekmuje z drugimi mikroorganizmi, se ne deli tako pogosto.« Ti organizmi pomagajo pri prebavljanju hrane, tvorbi vitaminov, vplivajo na odpornost in celo na naše počutje, zato je pomembno, da jih hranimo s pravo hrano. »Če smo mi prijazni do njih, so oni prijazni do nas. To pomeni, da imajo radi predvsem vlaknine, ki jih najdemo v sadju, zelenjavi, stročnicah, oreških in semenih.«

Prebava se začne hitreje kot si mislimo

Presenetljivo je dejstvo, da se prebava ne začne v želodcu. »Že ko vidimo hrano, se nam začnejo pripravljati prebavni sokovi. Tudi dobro žvečenje je izjemno pomembno, saj večji koščki pomenijo težave za želodec, manjša površina hrane pa je lažje delo za prebavne encime in mikroorganizme.« Ajda je pojasnila, da nekateri mikroorganizmi proizvajajo metan in druge pline, ki naše telo zapustijo v obliki vetrov. Na njihov vonj pa vplivajo žveplove spojine, ki jih običajno najdemo v brokoliju ali jajcih.

Kakec, sporočilo našega telesa

»Ko gremo na stranišče, lahko pogledamo, kakšen je naš končni izdelek,« je povedala Ajda in razložila, da nam njegova oblika in struktura lahko povesta marsikaj: zajčji bobki pomenijo premalo vlaknin ali vode. Idealna je klobasa, kar pomeni, da ima telo dovolj vlaknin in tekočine, tudi gibanja. Driska pa je lahko normalen odziv telesa na določeno hrano, a če traja dlje časa, je potrebno obiskati zdravnika. Če ste jedli rdečo peso, se ne ustrašiti rdeče obarvanega blata.

 Tudi dobro žvečenje je izjemno pomembno, saj večji koščki pomenijo težave za želodec, manjša površina hrane pa je lažje delo za prebavne encime in mikroorganizme.

Misija štrbunk – knjiga za radovedne trebuhologe

Dr. Ajda Marič je tudi avtorica duhovite in poučne knjige Misija štrbunk, kjer glavni vlogi igrata Ditka Ritka in Jakec Kakec. Skupaj raziskujeta prebavni trakt, otroke pa naučita, zakaj nas včasih boli trebuh, zakaj so vlaknine pomembne, kako nastajajo plini in kaj storimo, ko se prebava zatakne. Ob tem Ajda poudarja: »Za našo prebavo je najboljši čim bolj pisan krožnik.« Sadje, zelenjava, stročnice, oreščki, semenke in začimbe vse to bogati prehrano naših mikroorganizmov in skrbi za zdrav, vesel in neobremenjen trebušček.

Še več zanimivosti dogajanja v našem trebuhu pa v oddaji v našem avdio arhivu.

Sobotna iskrica
Otroci radi poslušajo zgodbe adventnega koledarja (photo: Družina Hren) Otroci radi poslušajo zgodbe adventnega koledarja (photo: Družina Hren)

Adventni koledar za otroke: Še nove figurice!

Multimedijski adventni koledar za otroke nam je tudi v tem tednu ponudil nove zanimive in napete zgodbe in tako bo še vse dni do božiča. Obljuba dela dolg in tako smo za vse otroške roke, ki ...

Alenka Rebula: 'Toplino je treba nujno negovati pozimi, da nam je tudi mraz blagodejen. Mraz te stisne in porine v zavetje notranje topline, v korenine, ker tam se poraja življenje za pomlad.' (photo: Cristian Escobar / Unsplash) Alenka Rebula: 'Toplino je treba nujno negovati pozimi, da nam je tudi mraz blagodejen. Mraz te stisne in porine v zavetje notranje topline, v korenine, ker tam se poraja življenje za pomlad.' (photo: Cristian Escobar / Unsplash)

Alenka Rebula: Smo varuhi svojega miru

V sklopu rednih pogovorov z Alenko Rebulo smo v adventu govorili o pomenu priprav na praznično obdobje. Mnogo je lepega, polno zabav in vrvenja, koliko pa je resničnih prepoznav naših globljih ...

Gostja Urška Česnik in voditelj oddaje Blaž Lesnik (photo: Andrej Šinko) Gostja Urška Česnik in voditelj oddaje Blaž Lesnik (photo: Andrej Šinko)

»Učenje iz napak je najhitrejša pot do uspeha«

Delavnica, ki v Socialni akademiji že ima svoje mesto, je tokrat dobila svojo polurno različico v radijski oddaji Svetovalnica. Gre za delavnico, kjer se govori o napakah, učenju in osebni rasti. ...

Avdio player - naslovnica