Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Obzorja duha (foto: Zajem zaslona)
Obzorja duha | (foto: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

Slovenija | 15.04.2024, 11:02 Alen Salihović

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja duha žal cenzuriran,« tako je na družbenem omrežju Facebook zapisala novinarka in voditeljica s. Romana Kocjančič. Na urednika verskega programa na RTVS Vida Stanovnika smo naslovili vprašanje ali drži zapis s. Romane o cenzuri in kaj v prispevku je bilo umaknjeno.

Gre za nov napad na delo omenjene novinarke. Slednja je nedavno prejela tudi razsodbo Novinarskega častnega razsodišča, da naj bi kršila 3. in 4. člen Kodeksa novinarjev Slovenije v zadevi »Srebrna nit proti Romani Kocjančič, Katji Stamboldžioski in Karmen Bončar (TV Slovenija)«. Šlo naj bi zato, ker v oddaji ni predstavila celotnega stališča zagovornikov evtanazije, več o tem v nadaljevanju. 

Glede krajšanja oddaje Obzorja duha - uradno pojasnilo urednika Vida Stanovnika: 

V programski shemi TV Slovenija je ob nedeljah med 10:30 in 12:00 umeščen časovni blok za oddaje Uredništva verskih oddaj. V tem bloku sta po sprejetem PPN 2024 predvajani dve oddaji uredništva:

- nedeljski prenos bogoslužja

- oddaja Obzorja duha. 

V nedeljo, 14.4.2024, je bil prenos bogoslužja daljši. Zaradi tega je bilo potrebno skrajšati oddajo Obzorja duha. Zaradi izrednih svetovnih razmer ni bilo mogoče zamakniti prve informativno oddaje ob 13:00.

Po prejemu obvestila, da je prenos bogoslužja daljši, sem po telefonu poklical urednico oddaje, da bi dogovorno sprejela odločitev o krajšanju oddaje Obzorja duha. Vendar se na klic ni odzvala. Poslal sem ji sporočilo, “da v oddaji ne bo prispevka o novem prevodu Biblije. Ker smo o tem že poročali ob izzidu in tudi v oddaji Duhovni utrip, bomo prispevek objavili v eni od naslednjih oddaj.”

Tema aktualne oddaje Obzorja duha so bili novomašniki in v oddaji smo ohranili vse prispevke, povezane s temo. O novem prevodu (jeruzalemske) Biblije smo poročali v oddaji Obzorja duha takoj po izzidu. V oddaji Duhovni utrip smo objavili daljšo reportažo. In kot sem zapisal v SMS sporočilu, bomo tudi prispevek objavili v eni prihodnjih oddaj. Primerno je, da ga objavimo prihodnjo nedeljo, 21.4.2024. Zato o kakršnikoli cenzuri ne more biti govora.

 

Več o tem si preberite v nadaljevanju:

Romana Kocjančič, urednica in voditeljica oddaje Obzorja duha, ki sodi v uredništvo verskih oddaj RTVS, očitke zavrača. Oddajo je izvedla profesionalno ob upoštevanju novinarskih poklicnih in etičnih standardov ter kodeksov. Temo oddaje je izbrala na prošnjo predstavnikov glavnih verskih skupnosti, ki so hoteli predstaviti svoje mnenje o predlogu ZPPKŽ. Želela je, da pritožnik predlog ZPPKŽ predstavi in utemelji v samostojnem prispevku kot delu štiridelnega tematskega bloka. Tri tedne pred oddajo je novinarki Karmen Bončar naročila, naj s pritožnikom pripravi triminutni prispevek. Sledili bi petminutni studijski pogovor z vodjo vladnega strateškega sveta za zdravstvo in specialistko za paliativno oskrbo, nato mnenja verskih skupnosti in ponovno pogovor z vodjo strateškega sveta in s specialistko.

Novinarka Bončar pa jo je obvestila, da predlagatelji ZPPKŽ ne želijo sodelovati v prispevku, temveč želijo diskusijo v studiu s stroko in predstavniki verskih skupnosti. To ne bi sodilo v koncept oddaje, saj šest sodelujočih ne bi mogli vključiti v petminutni prispevek. Novinarki je naročila, naj vseeno posname prispevek o zakonu, a so tudi ta predlog zavrnili. Namesto tega so poslali pisno predstavitev predloga ZPPKŽ. Ta bi v oddaji, če bi jo prebrali, trajala 2:20 (min.: sec.). Zato je novinarki naročila, da naj novinarsko predstavi ZPPKŽ, kar je ta naredila. V oddaji je trajala 01:11.

Romana Kocjančič meni, da 2. člena kodeksa ni kršila, saj ni žaljivo predstavljala podatkov in dejstev. Nnasprotno, želela je, da predlagatelj ZPPKŽ v samostojnem prispevku predstavi predlog, želje in utemeljitve. Ker na to pritožnik ni pristal, je novinarka Bončar nato pripravila dobro predstavitev predloga ZPPKŽ.

Zatrjuje, da ni kršila 3. člena kodeksa. V prispevku o predlogu ZPPKŽ ni izrekla nobene hude obtožbe. Čeprav je oddaja primarno namenjena verskim skupnostim, je njihove izjave uvrstila v poseben tematski prispevek. Dr. Erik Brecelj je pred snemanjem odpovedal prihod v studio, zato so z dovoljenjem uporabili njegovo izjavo o obravnavani temi, ki jo je dal za Zdravniško zbornico Slovenije (ZZS).

Zavrača obtožbo o kršitvi 4. člena kodeksa. Ničesar ni zamolčala, nasprotno, preko novinarke je pritožnika pozivala, naj sam v triminutnem posnetem prispevku predstavi predlog ZPPKŽ. Toliko časa nato v oddaji ni imel na voljo noben predstavnik verske skupnosti.

Zavrača očitek o kršitvi 15. člena. Novinarka v prispevku o predlogu ZPPKŽ ni vrednostno komentirala in ni posredovala svojih stališč. Podala je objektivno informacijo. Kot urednica oddaje ni komunicirala s predstavnico pritožnika D. Pavlič Kamien, zato ji ni mogla ničesar obljubiti.

Pravi, da 25. člena kodeksa ni kršila, saj ni prepletala novinarske, oglaševalske ali politične vsebine. Ponovno poudarja, da je verska oddaja nacionalne televizije namenjena glavnim verskim skupnostim.

Romana Kocijančič pravi, da je bila iz komuniciranja v uredništvu pred in po oddaji delno izključena. Pritožbo razume kot pritisk na novinarsko delo in omejevanje novinarske in uredniške svobode.

Vir: Častno novinarsko razodišče 

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Novice
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...