Jure SešekJure Sešek
Mark GazvodaMark Gazvoda
Tanja DominkoTanja Dominko
Starostnika (foto: Pixabay)
Starostnika | (foto: Pixabay)

Nasilje nad starostniki

Slovenija | 28.07.2024, 11:33 Maja Morela Alen Salihović Slovenska tiskovna agencija

Gostje dr. Tatjana Rožič iz Študijsko-raziskovalnega centra za Družino, sekretar Skupnosti socialnih zavodov Slovenije Denis Sahernik in direktor Gerontološkega društva Slovenije Amir Crnojević so nam v oddaji »Pogovor o« pomagali razumeti kdo izvaja nasilje nad starostniki in zakaj. Osvetlili so probleme nasilja v današnji družbi in kaj lahko kot posamezniki storimo, da nasilje prepoznamo ter kako ustrezno ukrepamo.

Organizacije, ki se zavzemajo za pravice starejših so ob nedavnem mednarodnem dnevu ozaveščanja o nasilju nad starejšimi opozorile na nedopustnost tovrstnega nasilja ne glede na to, ali gre za fizično, psihično, ekonomsko ali socialno nasilje. Varuh človekovih pravic Peter Svetina ugotavlja, da je to nasilje večinoma skrito.

»Kakršna koli oblika nasilja je dejanje, ki nas lahko prestraši, prizadene in poniža,« je opomnila predsednica Zveze društev upokojencev Slovenije Zdenka Jan. Po njenem mnenju je pomembno, da se nanj odzovemo, ga prepoznamo, preprečujemo, obsodimo in nanj ustrezno reagiramo. Starejši imajo pravico do dostojanstva, varnosti in spoštovanja ne glede na svojo starost ali zdravstveno stanje. Treba je oblikovati mrežo podpore, znotraj katere lahko starejši poiščejo pomoč in zaščito v primeru nasilja ali zlorab, je prepričana.

Kot je sklenila, nasilje nad starejšimi zahteva skupno pozornost vseh in odločno ukrepanje, da bi ustvarili varno okolje. Vsak posameznik si namreč zasluži, da živi v okolju stabilnega miru in brez strahu pred nasiljem.

Pri varuhu zaznavajo vse več pobud, ki se nanašajo na nasilje in nehumano ali ponižujoče ravnanje v domovih. Med njimi so tudi anonimne pobude, kar po njegovih navedbah lahko kaže na strah pred morebitnimi posledicami prijav. Hkrati zaznava nasilje svojcev nad starejšimi člani družine. To je pogosto skrito za štiri stene in ga ne prepoznajo niti starejši sami ali pa se ga bojijo prijaviti, ker so odvisni od svojcev.

Varuh Svetina pri tem poudarja, da moramo imeti kot družba ničelno toleranco do nasilja. Glede na to poziva vse, ki opazijo ali zaznajo tovrstno nasilje, naj ga prijavijo pristojnim organom.

Novoizvoljene evropske poslance in bodočo Evropsko komisijo poziva, naj med svoje prednostne naloge uvrstijo novo strategijo EU za starejše. »Starejši ne smejo biti obravnavani kot breme v družbi, ampak so dejaven, ustvarjalen in povezan del skupnosti,« so njegove besede povzeli pri Varuhu.

Mednarodni dan ozaveščanja o nasilju nad starejšimi, 15. junij, je leta 2011 razglasila Generalna skupščina Združenih narodov. Njen namen je, da bi se v svetu slišal glas proti nasilju nad starejšimi.

Slovenija, Sociala, Novice, Pogovor o

O avtorju