Marjan BuničMarjan Bunič
Mark GazvodaMark Gazvoda
Tanja DominkoTanja Dominko
Potovanje, letališče (foto: Pixabay)
Potovanje, letališče | (foto: Pixabay)

O potovanju v državo s povečanim varnostnim tveganjem priporočljivo obvestiti Konzularno službo

Pogovor o | 04.07.2024, 08:00 Petra Stopar

Pred odhodom na počitnice, še posebej v tujino, je treba preveriti veljavnost potovalnih in osebnih dokumentov, pa tudi informacije o vstopnih pogojih v drugo državo in morebitna cepljenja. Priporočljivo je tudi skleniti ustrezno zdravstveno zavarovanje. O vsem tem smo govorili v prvi julijski oddaji Pogovor o.

    0

Varnostna priporočila, ki jih izdaja Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve, se osredotočajo na države z večjimi varnostnimi tveganji in potencialno nevarnimi dogodki, je povedal mag. Viktor Mlakar, vodja Konzularne službe. Ta spremlja dogajanje in krizna žarišča po svetu ter nudi potrebno pomoč in nasvete slovenskim državljanom v tujini. Med poletno sezono služba okrepi priprave za morebitne evakuacije ali nujne situacije. Mlakar ob tem priporoča izpolnitev obrazca na spletni strani Konzularne službe, kar omogoča hitro ukrepanje in pomoč v nujnih primerih.

»Trenutno Iran in Izrael spadata med državi, kamor odsvetujemo nenujna ali turistična potovanja. Nižja stopnja tveganja je zaznana v na primer Jordaniji in Saudski Arabiji, tudi severni del Afrike je relativno nestabilen, vendar pa po naši oceni Egipt, Maroko, Tunizija kljub temu ne predstavljajo večjega tveganja, tako da so te države označene bodisi z zeleno ali rumeno barvo. V Egiptu najbrž ljudje poznajo najbolj tista poletna letovišča na Sinaju in v Hurgadi – tam je po naši oceni zaenkrat povsem varno. Obstajajo pa določena območja, kamor pa definitivno odsvetujemo vsakršne poti, recimo na mejo med Egiptom in Libijo,« je poudaril Mlakar. Med države, kamor trenutno odsvetujejo vsa potovanja, spadajo tudi Sirija, Irak, Jemen in Palestina.

Robert More s Sektorja mejne policije v Upravi uniformirane policije na Generalni policijski upravi je podal več pojasnil o trenutnem režimu prehajanja meja v Evropski uniji. Slovenija namreč izvaja začasni nadzor na notranjih mejah s Hrvaško in Madžarsko. Razlogi za to so grožnja za notranjo varnost in povečana teroristična ogroženost ter razmere v Ukrajini, na Bližnjem vzhodu, vse to v povezavi z migracijami in čezmejno kriminaliteto. Začasen nadzor trenutno izvaja tudi Avstrija na meji s Slovenijo in Italija na meji Slovenijo, vsaka država pa sama določi, na katerih mejnih prehodih je dovoljeno prestopati mejo in kakšna kategorija ljudi lahko prestopa mejo na teh mejnih prehodih.

Ker se promet na mejnih prehodih v poletni sezoni poveča, policija potnike poziva k upoštevanju prometnega koledarja, ki predvideva zgostitve, in k spremljanju morebitnih drugih okoliščin na relacijah potovanja, kot so vzdrževalna dela na cestni infrastrukturi in podobno, je povedal More.

Vabljeni k poslušanju celotne oddaje, v kateri smo objavili tudi prispevek o evropski kartici zdravstvenega zavarovanja ter o zaščiti pred vlomi.

Pogovor o
Slovenski navijači v pripravah (photo: Saša Mesec) Slovenski navijači v pripravah (photo: Saša Mesec)

Tour de France danes prvič skozi Taize

Šesta etapa legendarne francoske pentlje danes vodi mimo naselja Taize v Burgundiji, ki je središče taizejske mednarodne skupnosti. Pol leta mineva od mednarodnega novoletnega taizejskega srečanja ...

Pretirana zaposlenost, preobremenjenost z delom je lahko kot droga, ki ne dopusti duši spregovoriti. (photo: PixaBay) Pretirana zaposlenost, preobremenjenost z delom je lahko kot droga, ki ne dopusti duši spregovoriti. (photo: PixaBay)

Poletna depresija

Obstaja poletna depresija? Če, kako to, saj se dopusta in počitniškega oddiha veselimo skozi celotno delovno oziroma izobraževalno obdobje?, smo vprašali Tineta Papiča, jungovskega psihoanalitika, ...