Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Morje, počitnice, družina (foto: Pixabay)
Morje, počitnice, družina | (foto: Pixabay)

Zakaj je v potovalni lekarni dobro imeti tudi pinceto in mineralno vodo?

Slovenija | 07.07.2023, 07:36 Petra Stopar

Družinska zdravnica dr. Nena Kopčavar Guček, pediater dr. Denis Baš in mag. farmacije Romana Rakovec so pred nekaj dnevi spregovorili o tem, kako se pripraviti na dopust ter kako ukrepati v primeru morebitnih poškodb ali drugih zdravstvenih težav. Pri odraslih jih je največ povezanih z vročino, ki ima lahko v poletnih dneh številne škodljive vplive na zdravje. Zdravniki v poletnem času opažajo tudi veliko primerov okužb kože in omedlevice.

Daljše obdobje vročine lahko po navedbah strokovnjakov Nacionalnega inštituta za javno zdravje povzroči različne težave in pregretje telesa, kar se kaže v kožnih izpuščajih, vročinskih krčih, vročinski izčrpanosti in kapi, pa tudi omedlevici ali kratkotrajni izgubi zavesti.

Primerov omedlevice je poleti veliko zaradi nizkega krvnega tlaka, pravi dr. Kopčavar Guček: »To je nekako razumljivo, zato ker nam vročina razširi žile, pritisk se avtomatično zniža, tako pri ljudeh, ki jemljejo zdravila, kot tudi pri tistih, ki jih ne jemljejo. Če smo poleg tega še dehidrirani, se bo najvišji del telesa v pokončnem položaju, seveda možgani, ugasnil, ker drugače ne gre. Padci so zelo nedobrodošli, sploh pri starejših, ker so povezani z zlomom kolka.« Omedlevice lahko tako preprečimo z ohlajanjem in umikom z vročine in tudi z dovolj tekočine.

Poleti so po besedah dr. Kopčavar Guček pogoste tudi okužbe kože, saj visoka temperatura omogoča dobre pogoje za razmnoževanje bakterij. Če nas na primer piči žuželka, ta ne izpusti v telo le strup, ampak včasih morda tudi druge bakterije ali umazanijo. Zdravnica svetuje, da si prizadeto mesto na koži najprej dobro ogledamo, nato pa ga razkužimo oziroma speremo, ohladimo in opazujemo.

Kot eno od učinkovitih sredstev za izpiranje rane, na primer odrgnine, je omenila mineralno vodo. »Če na primer pademo s kolesom na makadamu, na zemljati površini ali na gozdni poti, z višine 30 cm prelijemo rano z mineralno vodo, ki ima mehurčke, in tujki pridejo ven,« je pojasnila. »Če se začne rana širiti, ne le njen premer, rdečina in oteklina, ampak dobiva lise v poteku žil,« to pomeni širjenje okužbe po krvi in je nujen obisk pri zdravniku, je opozorila.

Dr. Baš pri pikih ožigalkarjev v Jadranskem morju svetuje, »da se mesto izpere z morsko vodo, da se ožigalke nekako odstrani s tistim, kar imamo pri roki. Če nimamo pincete, lahko s kakšnim kamnom ali papirjem. Mesto lahko namažemo tudi s hladilnim mazilom, damo nanj obkladek. Če otroka boli, mu lahko damo kaj proti bolečinam ali tudi kakšen antihistaminik, ki naj bo prav tako v potovalni lekarni.«

Pri ježkih previdno odstranimo krhke bodice. Če ne gredo vse ven in se po nekaj dneh ne izločijo same, dr. Baš svetuje obisk zdravnika. Pinceto je dobro imeti s seboj tudi, ko gremo na območja, kjer je tveganje ugriza klopa. Nekaterim poudarkom z novinarske konference lahko prisluhnete v daljšem prispevku Mozaika dneva na Radiu Ognjišče, celoti pa v spodnjem videoposnetku.

Slovenija
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...