Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Stop - meja (foto: Pixabay)
Stop - meja | (foto: Pixabay)

Slovenija s soboto uvaja mejni nadzor s Hrvaško in Madžarsko

Slovenija | 19.10.2023, 13:48 Alen Salihović Slovenska tiskovna agencija

Zaradi vse bolj napetih razmer na Bližnjem vzhodu in strahu pred vstopom teroristov v posamezne države članice Evropske unije zapirajo svoje meje. Naša država bo sledila Italiji, ki bo v soboto uvedla desetdnevni nadzor na meji. Tako se v soboto začenja nadzor na mejah s Hrvaško in Madžarsko. V NSi menijo, da gre za pravo potezo, za SDS gre za zvonjenje po toči. V koaliciji so za zdaj s komentarji skopi, v Levici poudarjajo, da so do takšnih ukrepov zadržani.

Prvak opozicijske SDS Janez Janša je ocenil, da so ob dogajanju v Izraelu in Palestini očitno tudi največji skeptiki spoznali, da je vrag vzel šalo. Korak v pravo smer bi sicer bil uvedba nadzora na notranjih mejah, preden se je za to korak odločila Italija, meni. Še pred tem pa bi vlada po njegovih besedah morala razmisliti o resni ponudbi pomoči Hrvaški pri nadzoru zunanje schengenske meje z Bosno in Hercegovino.Kot je še ocenil, je z odločitvijo Italije postalo jasno, da ima sosednja država dovolj "ignoriranja problema in zato po vzoru Avstrije uvajajo notranjo kontrolo na meji". "Vsem okrog nas je jasno, da Slovenija tega problema ne samo, da ga ne obvlada, ne želi ga obvladati," je prepričan prvak opozicije. Situacija na slovenskih mejah pa bo po njegovem mnenju v prihodnjih mesecih enaka kot pred vstopom Slovenije v schengensko območje. Kot je še poudaril, to ni Evropa prostega pretoka ljudi, kapitala in idej, kot si jo želi tudi Slovenija, temveč "pot v obratno smer, v tem konkretnem primeru žal predvsem po naši krivdi".

V NSi medtem menijo, da je odločitev o uvedbi nadzora na mejah prava pot, a vprašanje, če je zadostna. Tudi v drugi opozicijski stranki so izpostavili, da so na omenjeno nevarnost opozarjali že pred meseci. »Povedali smo, da je odstranjevanje ovir napačen signal migrantom,« je poudaril poslanec NSi Janez Žakelj. Po njegovih besedah sicer posamično odzivanje držav znotraj schengenskega območja ni dobro, a dejstvo je, da je varnostna situacija takšna. kot je, zunanje schengenske meja pa bi morala bolje varovati Hrvaška, je sklenil.

Tako v SDS kot NSi ob tem izpostavljajo še nevarnost, da bi bili med pribežniki z vojnih območij tudi pripadniki terorističnih skupin.

V koaliciji so medtem z odzivi na napovedan nadzor na notranjih mejah Slovenije skopi. V Gibanju Svoboda in SD tega za zdaj ne komentirajo, v najmanjši koalicijski partnerici Levici pa so do napovedanega ukrepa zadržani. "Vsakršen poseg, ko se tudi s prisotnostjo policije in vojske poseže v nek prostor, je resen poseg tudi v življenja ljudi ob meji," je opozoril šef poslancev Levice Matej Tašner Vatovec. 

Slovenija, Politika, Novice
Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija) Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija)

Vinko Bokalič Iglič primas Argentine

Papež je argentinsko škofijo Santiago del Estero povzdignil v nadškofijo in za prvega nadškofa imenoval dosedanjega škofa v tem mestu, našega rojaka, Vinka Bokaliča Igliča. Podelil mu je tudi ...

Ameriški novomašnik slovenskega rodu Martin Nyberg (photo: Matjaž Merljak) Ameriški novomašnik slovenskega rodu Martin Nyberg (photo: Matjaž Merljak)

V "Ameriških Brezjah” bo ponovitev nove maše

Za slovensko versko središče v Lemontu pri Chicagu v ZDA, ki letos praznuje 30-letnico delovanja, bo to nedeljo velik praznik, saj bo prvo sveto mašo imel ameriški duhovnik slovenskega rodu Martin ...

Sobodajalstvo (photo: Pexels) Sobodajalstvo (photo: Pexels)

Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev

»Kdor se odloči za dejavnost oddajanja sob ali apartmajev, naj se tega loti celostno. Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev. Z dobro nastanitvijo in prijaznostjo pri opravljanju dela se ...