Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Stop - meja (foto: Pixabay)
Stop - meja | (foto: Pixabay)

Slovenija s soboto uvaja mejni nadzor s Hrvaško in Madžarsko

Slovenija | 19.10.2023, 13:48 Alen Salihović Slovenska tiskovna agencija

Zaradi vse bolj napetih razmer na Bližnjem vzhodu in strahu pred vstopom teroristov v posamezne države članice Evropske unije zapirajo svoje meje. Naša država bo sledila Italiji, ki bo v soboto uvedla desetdnevni nadzor na meji. Tako se v soboto začenja nadzor na mejah s Hrvaško in Madžarsko. V NSi menijo, da gre za pravo potezo, za SDS gre za zvonjenje po toči. V koaliciji so za zdaj s komentarji skopi, v Levici poudarjajo, da so do takšnih ukrepov zadržani.

Prvak opozicijske SDS Janez Janša je ocenil, da so ob dogajanju v Izraelu in Palestini očitno tudi največji skeptiki spoznali, da je vrag vzel šalo. Korak v pravo smer bi sicer bil uvedba nadzora na notranjih mejah, preden se je za to korak odločila Italija, meni. Še pred tem pa bi vlada po njegovih besedah morala razmisliti o resni ponudbi pomoči Hrvaški pri nadzoru zunanje schengenske meje z Bosno in Hercegovino.Kot je še ocenil, je z odločitvijo Italije postalo jasno, da ima sosednja država dovolj "ignoriranja problema in zato po vzoru Avstrije uvajajo notranjo kontrolo na meji". "Vsem okrog nas je jasno, da Slovenija tega problema ne samo, da ga ne obvlada, ne želi ga obvladati," je prepričan prvak opozicije. Situacija na slovenskih mejah pa bo po njegovem mnenju v prihodnjih mesecih enaka kot pred vstopom Slovenije v schengensko območje. Kot je še poudaril, to ni Evropa prostega pretoka ljudi, kapitala in idej, kot si jo želi tudi Slovenija, temveč "pot v obratno smer, v tem konkretnem primeru žal predvsem po naši krivdi".

V NSi medtem menijo, da je odločitev o uvedbi nadzora na mejah prava pot, a vprašanje, če je zadostna. Tudi v drugi opozicijski stranki so izpostavili, da so na omenjeno nevarnost opozarjali že pred meseci. »Povedali smo, da je odstranjevanje ovir napačen signal migrantom,« je poudaril poslanec NSi Janez Žakelj. Po njegovih besedah sicer posamično odzivanje držav znotraj schengenskega območja ni dobro, a dejstvo je, da je varnostna situacija takšna. kot je, zunanje schengenske meja pa bi morala bolje varovati Hrvaška, je sklenil.

Tako v SDS kot NSi ob tem izpostavljajo še nevarnost, da bi bili med pribežniki z vojnih območij tudi pripadniki terorističnih skupin.

V koaliciji so medtem z odzivi na napovedan nadzor na notranjih mejah Slovenije skopi. V Gibanju Svoboda in SD tega za zdaj ne komentirajo, v najmanjši koalicijski partnerici Levici pa so do napovedanega ukrepa zadržani. "Vsakršen poseg, ko se tudi s prisotnostjo policije in vojske poseže v nek prostor, je resen poseg tudi v življenja ljudi ob meji," je opozoril šef poslancev Levice Matej Tašner Vatovec. 

Slovenija, Politika, Novice
Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes) Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes)

Zakaj se Ukrajinci bojijo prihahajoče zime

Ruske sile so ponoči nad Ukrajino izstrelile več kot 40 brezpilotnih letalnikov iranske izdelave. Pred tem naj bi ukrajinska vojska pri Kačjem otoku v Črnem morju sestrelila ruski bombnik Su-24. ...

Covid-19 bo očitno postal naš sezonski spremljevalec (photo: Pexels / Edward Jenner) Covid-19 bo očitno postal naš sezonski spremljevalec (photo: Pexels / Edward Jenner)

Petina okužb je covid-19

Petina okužb, ki so v porastu v teh zimskih tednih, je covid-19. Tako je v oddaji Svetovalnica opozorila družinska zdravnica iz Zdravstvenega doma Ljubljana dr. Jarmila Trček Breznikar, ki je ...