Slavi KoširSlavi Košir
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Meta PotočnikMeta Potočnik
Energetika (foto: Tanja Dominko)
Energetika | (foto: Tanja Dominko)

SDS in Nsi združila moči

Slovenija | 19.07.2024, 14:28 Marta Jerebič

SDS in Nsi sta v parlamentarni postopek vložili zahtevo za ustanovitev nove preiskovalne komisije, ki bi pod drobnogled vzela delovanje energetskih podjetij v posredni ali neposredni lasti države. Opozicija sicer pričakuje, da bo koalicija zavlačevala z njeno ustanovitvijo, saj lahko po novem zakonu o parlamentarni preiskavi tretjina poslancev, preiskovanci ali priče akt o njeni odreditvi izpodbijajo na ustavnem sodišču. A v SDS in Nsi zatrjujejo, da so besedilo spisali tako, da ustreza tudi novemu zakonu. O vetu na ta zakon danes odloča državni svet. Koalicija ima sicer dovolj glasov, da veto preglasuje. A SDS ima v rokah še en adut. Ta konec tedna namerava na letnem taboru stranke v Bovcu zbrati 2.500 podpisov volivcev, s katerimi lahko vloži pobudo za naknadni zakonodajni referendum o zakonu.

Kot je na skupni novinarski konferenci SDS in Nsi poudaril poslanec SDS Žan Mahnič, je čas, da temeljito preiščejo, kaj se je v zadnjih desetih letih dogajalo v slovenski energetiki. »Ali je prihajalo do korupcije? Ali je prihajalo do uvodnega financiranja političnih strank? Ali je prihajalo do nezakonitih izplačil denarnih nagrad vodstev teh podjetij, ali je šlo za tesne povezave s politiko? Kdo in kako je zato, da je imel mir, zaposloval v energetskih podjetjih bivše člane uprave slovenskega državnega holdinga in drugih podjetij, kako oziroma ali so energetska podjetja z raznimi pogodbami kupovala in pa plačevala medijski molk?«

Dodal je, da si med drugim želijo vpogleda v poslovne pogodbe, lastništva, upravljavske strukture podjetij, pregledati želijo vse denarne tokove podjetij v državni lasti in podjetij, s katerimi so poslovala energetska podjetja.

Je nov zakon lahko ovira?

Po Mahničevih besedah je besedilo spisano tako, da ustreza tudi novemu zakonu o parlamentarni preiskavi predsednice državnega zbora Urške Klakorčar Zupančič. »V zahtevi za odreditev parlamentarne preiskave ne boste našli imena ene fizične osebe, imena enega podjetja, ki deluje v Sloveniji. Parlamentarna preiskovalna komisija je jasna, nanaša se samo in izključno na to, kar je v pristojnosti vlade, SDH, ki je pod vlado, in pa DZ, torej govorimo izključno o politični odgovornosti.«

Zakaj je podpise vendarle prispeval tudi Nsi?

SDS si je že od prihoda Roberta Goloba na oblast prizadevala za ustanovitev komisije, ki bi preiskovala posle energetskega podjetja Gen-I, ko ga je vodil Golob, a prav to, da je predlog zdaj zastavljen tako široko, je prepričalo poslance Nsi, da so prispevali svoje podpise, kar doslej niso hoteli, tudi zaradi morebitnega vtisa, da so spet Janšev satelit. »Nsi je samostojna politična sila. Takšna je bila in takšno bo tudi v bodoče,« je poudaril Jernej Vrtovec in pojasnil, da bil glavni povod za to, da so prispevali svoje podpise tudi to, da komisijo, ki je bila ustanovljena na pobudo državnega sveta in preiskuje domnevne zlorabe pri poslovanju družb Gen-I, Star Solar in financiranje Gibanja Svoboda, vodijo tisti, ki so hkrati preiskovani.

Politične posledice

»To, da je Nsi dala podpise, verjemam, da bo imelo posledice v slovenskem političnem prostoru, ne bodo se zgodili gigantni politični premiki, ampak bo na preizkusu delovanje neodvisnih preiskovalnih institucij, ki so v tem trenutku zlorabljene,« je še dejal Vrtovec.

Cena elektrike v Sloveniji med višjimi v EU

Med razlogi za podpise je navedel tudi, da je cena električne energije v Sloveniji ena izmed višjih v EU. »To je dovoljšen razlog tudi za to, da se preišče, kakšna je odpornost slovenskega energetskega sistem. Te korelacije, ki se dogajajo pri upravljanju energetskih podjetij, zlasti v preteklosti, in cene električne energije, ki jo plačujejo naši davkoplačevalci, so pač prevelike," je dejal Vrtovec.

Sestava komisije

Preiskovalno komisijo bo vodil nekdo iz SDS, ni pa še jasno kdo. Pod zahtevo za ustanovitev parlamentarne komisije se je sicer podpisalo 32 poslancev. Med opozicijskimi poslanci podpisa ni prispeval le Dejan Kaloh. Poleg tega sta en poslanec SDS in en poslanec NSi zasedla mesto evropskega poslanca, nova poslanca v DZ pa še nista bila imenovana, je pojasnil Mahnič.

 

Slovenija
Cerkev Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer v plamenih (photo: posnetek zaslona) Cerkev Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer v plamenih (photo: posnetek zaslona)

Še ena francoska cerkev v plamenih

V cerkvi Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer na severu Francije, je v ponedeljek zgodaj zjutraj izbruhnil požar. Poškodovan ni bil nihče, zrušil pa se je zvonik cerkve.