Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
David Tomovski, Mojca Marijana Kovač, Paolo Orlando, Primož Krečič (foto: Benjamin Pezdir/Ognjišče)
David Tomovski, Mojca Marijana Kovač, Paolo Orlando, Primož Krečič | (foto: Benjamin Pezdir/Ognjišče)

Dogodki ob praznovanju 1500-letnice prihoda svetega Nazarija v Koper

Slovenija | 06.06.2024, 11:05 Alen Salihović Slovenska tiskovna agencija

V Kopru bodo 14. junija javnosti predstavili obnovljeno Rotundo blaženega Elije, ki naj bi bila zgrajena v 11. stoletju, so povedali na minuli novinarski konferenci koprske župnije v stolnici. Prihodnji tedni prinašajo še več dogodkov ob 1500. obletnici imenovanja prvega koprskega škofa Nazarija, ki simbolizira tudi ustanovitev mesta.

Kaj je rotunda?

Cerkev oziroma nekdanja krstilnica, ob kateri danes stoji dijaški dom, nima vpadljivega videza. Ima neometano fasado iz peščenjaka in stožčasto streho iz opečnih korcev. Izvorno je imela okrogel tloris, v baročnem obdobju pa so ji dodali apsido z oltarjem.

Točnih arhivskih podatkov o njenem nastanku niso našli. Znano pa je, da so jo pred letom 1213, ko so zgradili krstilnico v Izoli, uporabljali tudi za krst otrok iz sosednjega mesta. Pred začetkom obnove so z georadarjem pod tlakom odkrili ostanke bazena za krščevanje. Odločili so se, da ga za zdaj ne bodo izkopali, tudi zato, ker bi dodatne arheološke raziskave upočasnile obnovo, je pojasnila konservatorka in umetnostna zgodovinarka z Zavoda za varstvo kulturne in zgodovinske dediščine Slovenije Mojca Marijana Kovač. Po njeni oceni bi lahko krstilnica na tem mestu obstajala že v 5. ali 6. stoletju.

Obnova rotunde se je začela leta 2022. Najprej so zamenjali strešno kritino in odstranili leseno kupolo, ki je bila dodana v začetku 20. stoletja. Zunanjost so pustili brez ometa, da je mogoče videti različne faze gradnje. V notranjosti so med drugim odkrili fragmente renesančne poslikave z rastlinsko dekoracijo.

Dogodki v času Nazarijevega praznovanja:

V okviru stolne župnije se bodo s pomočjo škofije letos okrog praznika sv. Nazarija zvrstile prireditve, na katere ste lepo povabljeni vsi duhovniki in verniki in vsi prebivalci Škofije Koper:

  • V petek, 7. junija 2024, ob 10. uri bo v Krstilnici sv. Janeza Krstnika odprtje, predstavitev in blagoslov razstave portretov koprskih škofov. Razstava bo odprta do 22. junija 2024.
  • V soboto, 8. junija 2024, ob 10. uri bo v stolnici Marijinega Vnebovzetja sveta maša z blagoslovom in predstavitvijo novih mašnih plaščev s čipkami.
  • Od ponedeljek, 10. junija 2024, do torka, 18. junija 2024, bo po cerkvah v Škofiji Koper potekala devetdnevnica v čast sv. Nazariju.
  • V petek, 14. junija 2024, ob 10. uri, bo blagoslov in predstavitev obnovljene Rotunde svetega Elija.
  • V soboto, 15. junija 2024, ob 20. uri, bo v stolnici Marijinega Vnebovzetja koncert sakralne glasbe: Obalini komorni orkester Koper in organist Wladimir Matešić.
  • V nedeljo, 16. junija 2024, ob 9.30, bo procesija iz Gortanovega trga po mestu in v stolnici slovesna sveta maša v čast sv. Nazariju.
  • V torek, 18. junija 2024, ob 21. uri, bodo v stolnici Marijinega Vnebovzetja slovesne večernice pred praznikom sv. Nazarija. Nato bo na Titovem trgu sledila svetlobna video projekcija (mapping)
  • V sredo, 19. junija 2024, ob 10. uri, bo v stolnici Marijinega Vnebovzetja slovesno somaševanje duhovnikov ob prazniku sv. Nazarija.
  • V soboto, 22. junija 2024, bo peš romanje v Boršt, rojstni kraj sv. Nazarija Sprejem romarjev v cerkvi na Škrljevcu ob 19. uri.
  • V soboto, 29. junija 2024, bo mašniško posvečenje v stolnici v Kopru ob 17.00. V mašnika bosta posvečena Luka Jesenko iz župnije Godovič in Mel Kovic iz župnije Miren.

‘To domovino ohranjaj, Sveti Nazarij, in vodi ti, ki se imenuješ oče in varuh Justinovega mesta’ (Krajepis, stran 35).

Kaj si bo v krstilnici mogoče ogledati? 

V stavbi bodo razstavljene slike koprskih svetnikov in blaženih, ki jih je izdelal umetnik Paolo Orlando iz Jamelj pri Doberdobu v Italiji. Na ogled bo tudi oltarna plošča s paleokrščanskimi poslikavami iz 6. stoletja, ki so jo odkrili v koprski stolnici med postavljanjem novih orgel. V stavbi nameravajo prirejati tudi razna predavanja, je pojasnil koprski stolni župnik Primož Krečič. Rotundo bodo blagoslovili v petek, 14. junija.

© Benjamin Pezdir/Ognjišče

© Benjamin Pezdir/Ognjišče

Župnija tudi sicer sodeluje pri organizaciji praznovanja 1500. obletnice ustanovitve Kopra, ki dosega vrhunec v juniju. 19. junij je namreč god Nazarija, ki naj bi bil po izročilu leta 524 imenovan za prvega koprskega škofa, rimskokatoliška cerkev pa ga priznava za svetnika in zavetnika mesta.

Od 7. do 24 junija bo v Krstilnici sv. Janeza Krstnika ob stolnici na ogled razstava portretov koprskih škofov. Skupaj jih je 33, najstarejši so nastali v drugi polovici 18. stoletja in predstavljajo zgodovinske osebnosti od Nazarija naprej. Približno polovico so jih restavrirali pred desetletjem, obnovo preostalih pa še zaključujejo. Kot je dejal kustos razstave in piranski župnik Zorko Bajc, slike nimajo velike umetniške vrednosti, imajo pa zgodovinsko.

© Benjamin Pezdir/Ognjišče

© Benjamin Pezdir/Ognjišče

8. junija bodo na maši v stolnici predstavili nove plašče duhovnikov, ki jih krasijo simboli z že omenjene oltarne plošče

Samo za čipke na 62 plaščih so klekljarice opravile 7200 ur prostovoljnega dela, je navedel Krečič.

15. junija bo v stolnici koncert sakralne glasbe

Obalni komorni orkester in organist Walter Matešić bosta izvajala dela, ki sta jih napisala Koprčan Antonio Tarsia in Pirančan Giuseppe Tartini.

V nedeljo, 16. junija, bodo katoliški verniki prvič po letu 1954 obudili procesijo po koprskih ulicah v čast sv. Nazariju

Sprevod bo šel z Gortanovega trga po Pristaniški in Kidričevi ulici do stolnice. Tam bo maša, na kateri bodo po napovedih prisotni vsi škofje iz Slovenije in bližnje okolice. Na Prešernovem trgu bo na ta dan potekal sejem sv. Nazarija, ki ga prireja Zavod za mladino, kulturo in turizem Koper.

Naslednjo soboto, 22. junija, bodo priredili tudi peš romanje iz Kopra v Boršt, ki naj bi bil po izročilu rojstna vas škofa Nazarija.

Sv. Nazarij, prvi koprski škof – življenjepis – iz knjige Svetnik za vsak dan (Silvester Čuk, ki je izšla pri Ognišču)

Mesto Koper po starem izročilu 19. junija obhaja god svojega zavetnika svetega Nazarija, ki naj bi bil prvi škof tega mesta. Prva koprska stolnica naj bi bila na tem mestu zgrajena že v 9. stoletju. Zunanjščina in notranjščina, zlasti pa arheološka izkopavanja v novejšem času, pričajo, da so jo večkrat prezidavali. Sedanjo obliko in velikost je dobila v prvi polovici 18. stoletja.

Koprska stolnica je bila vedno posvečena Marijinemu vnebovzetju, kot mnogo najstarejših cerkva na slovenskih tleh. Sveti Nazarij pa je bil vedno češčen kot zavetnik mesta. Po izročilu, ki ga sprejemajo skoraj vsi krajevni zgodovinarji, je oglejski patriarh Štefan, ko je uvidel, da ne zmore več sam voditi škofije, ker je s širjenjem krščanstva proti vzhodu vedno bolj rasla, ustregel vernikom v teh krajih: na priporočilo cesarja Justina I. je prosil papeža Janeza I., naj dovoli, da si večja mesta v Istri izberejo lastnega škofa. Izvolili so jih šest, med njimi Nazarija za mesto Kapris ali Egido v Tržaškem zalivu.

Izročilo ve povedati celo to, da je bil Nazarij rojen med letoma 470 in 480 v kraju Elpidum v okolici mesta; nekateri menijo, da v sedanjem Borštu. Za škofa je bil posvečen leta 524, novoustanovljeno škofijo pa naj bi vodil 33 let. Umrl je pred letom 557 in bil pokopan v svoji stolni cerkvi Matere Božje. Pred napadi barbarskih narodov so njegove posmrtne ostanke skrili. Odkrili so jih več stoletij pozneje, ko se je nekdanji Kapris ali Kaprarija preimenoval v Justinopolis (po bizantinskem cesarju Justinu II.).

V 12. stoletju je mesto prišlo pod Benečane in vedno bolj se je uveljavljalo ime Capodistria (‘glava Istre’). Leta 1380 so Genovežani mesto oplenili in odnesli v Genovo tudi relikvije sv. Nazarija. Šele leta 1422 je koprski škof Jeremija Pola dosegel, da so jih vrnili. Shranjeni so v marmornatem sarkofagu za škofovim sedežem. Na njem je v latinščini napisano: »To domovino ohranjaj in vodi, sveti Nazarij, ki veljaš za očeta in varuha Justinovega mesta.«

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Teme, Novice
Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija) Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija)

Vinko Bokalič Iglič primas Argentine

Papež je argentinsko škofijo Santiago del Estero povzdignil v nadškofijo in za prvega nadškofa imenoval dosedanjega škofa v tem mestu, našega rojaka, Vinka Bokaliča Igliča. Podelil mu je tudi ...

Nataša Ličen (photo: Rok Mihevc) Nataša Ličen (photo: Rok Mihevc)

Čudne počitnice

Počitniško pozdravljeni! Ne glede na to, kje ste in s kom, so vaši dopustniški trenutki že mimo ali ste ravno sredi njih, morda pa odštevate do začetka letošnjih, upam, da ste te sreče mož in ...

Sobodajalstvo (photo: Pexels) Sobodajalstvo (photo: Pexels)

Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev

»Kdor se odloči za dejavnost oddajanja sob ali apartmajev, naj se tega loti celostno. Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev. Z dobro nastanitvijo in prijaznostjo pri opravljanju dela se ...