Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Govorniki med razpravo (foto: Robert Vurušič)
Govorniki med razpravo | (foto: Robert Vurušič)

Moja Evropa - Moja prihodnost: Peterle, dr. Turk, dr. Gregorčič, Hojs in dr. Čadonič Špelič o evropskih volitvah

Slovenija | 29.02.2024, 08:35 Alen Salihović

V Sloveniji in drugih 26 članicah Evrope unije bodo junija volitve poslancev Evropskega parlamenta. Volitve bodo potekale od 6. do 9., v večini članic unije bodo, tako kot v Sloveniji, na volišča odšli v nedeljo, 9. junija. Novi Evropski parlament se bo prvič sestal julija v Strasbourgu. Civilna iniciativa Prebudimo Slovenijo je nekaj manj kot 100 dni pred odločanjem o novih evropski poslancih pripravila okroglo mizo z naslovom Moja Evropa - Moja prihodnost na katero so povabili članice Evropske ljudske stranke, SDS, NSi in SLS.

Predsednica Civilne iniciative Prebudimo Slovenijo Vlasta Doležal Rus je uvodoma dejala, da si želijo, da bi vrednote krščanske demokracije bile v Evropskem parlamentu bolj glasno zastopane.

Peterle je izrazil željo po sodelovanju na desni sredini

Nekdanji evropski poslanec Lojze Peterle je uvoda dejal, da smo po 20 letih manj evropski, bolj razdeljeni in koruptivni, kar kaže na nedokončano demokratično tranzicijo. Poudaril je tudi, da »moramo ohraniti spoštovanje do človekovega dostojanstva in se znati združiti v skupno dobro«.

Nadalje se je dotaknil vpliva krščanskih vrednot na evropsko politiko in kulturo, pri čemer je opozoril na naraščajočo sekularizacijo in pomanjkanje spoštovanja do krščanskih korenin Evrope. Spregovoril je o pomenu življenja, resnice in identitete ter kako so krščanski demokrati v preteklosti jasno izražali stališča glede temeljnih vprašanj, medtem ko danes prevladujeta zmeda in nejasnost.

Peterle je opozoril tudi na naraščajočo polarizacijo med strankami in poudaril, da morajo stopiti skupaj ter se združiti v boju za skupno dobro. Izpostavil je tudi pomen spoštovanja in ohranjanja evropske kulture, vrednot in identitete, ter pozval k poenotenju in sodelovanju za boljšo prihodnost.

Lojze Peterle
Lojze Peterle © Robert Vurušič

Profesor dr. Turk o potrebi po »zresnjenju« Evropske unije

Profesor dr, Žiga Turk se je uvodoma osredotočil na Evropsko unijo in njen pomen za Slovenijo v zadnjih 25 letih. »Dobili smo stabilno valuto, predstavljajte si, kaj bi se dogajalo s tolarjem, če bi imeli tole vlado,« se je vprašal sogovornik. Sicer ni šlo mimo kritike do ravnanj Bruslja in vloge evropskih politikov.

Dr. Turk je spomnil na pomen, ki ga ima Evropa pri varovanju pred vojaškimi nevarnostmi in terorizmom. Izpostavil je pomembnost konkurenčnosti in inovativnosti Evropske unije ter primerjal napredek z drugimi svetovnimi silami, kot sta Kitajska in Združene države Amerike. Poudaril je tudi pomen reševanja svetovnih problemov, kot je svetovno segrevanje ter ob reševanju teh vprašanj bil kritičen do stanja v Evropski uniji.

Po besedah dr. Turka je Evropske unija potrebna »zresnjenja«. Izrazi je upanje, da bodo kandidati za evropske poslance, če bodo izvoljeni prispevali k temu zresnjenju in resno obravnavali prioritete Evropske unije.

Dr. Gregorčič kritično o razmerah v Evropski uniji in jasen »ne« Ursul von der Leyen

Prva je nosilca liste za evropski parlament predstavila SLS. To je dr. Peter Gregorčič, ki je predstavil, katere bodo njegove prednostne naloge v primeru izvolitve. Meni, da je Evropa zaradi preteklega uspeha morda postala žrtev lastne blaginje. Kritiziral je šibkosti Evropske unije v zadnjem obdobju, zlasti glede migracijske problematike, zelenega prehoda in nedoslednosti pri zagotavljanju demokracije in vladavine prava za vse državljane EU. Prav zato je jasno povedal, da v SLS ne bodo podprli dosedanje predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen za nosilno kandidatko Evropske ljudske stranke.

V uvodnem nagovoru je dr. Gregorčič izpostavil tudi pomen identitete v Evropi ter njenega povezovanja z ostalim svetom. Po njegovih besedah so potrebni odločni ukrepi glede migracij, ki naj ohranijo evropsko identiteto in kulturo. Poleg tega je kot izziv omenil starajočo se evropsko populacijo ter potrebo po rešitvah za zagotavljanje dolgoročne oskrbe.

Gregorčič je podprl razpravo o jedrski energiji in poudaril potrebo po referendumu o izgradnji nove jedrske elektrarne ter pozval k večji vlogi Slovenije pri oblikovanju energetske strategije. Skozi celotno razmišljanje dr. Gregorčiča je bilo zaznati nujnost kritičnega razmisleka glede političnih odločitev Evropske unije ter potrebi po odločnih in premišljenih ukrepih za ohranjanje evropskih vrednot.

Zbrani v dvorani
Zbrani v dvorani © Robert Vurušič

Hojs si ne želi ponovitve migracijskega vala iz leta 2015

Celotno listo kandidatov za evropski parlament pa je že predstavila SDS. Nosilka je dosedanja evropska poslanka dr. Romana Tomc, na listi pa je tudi nekdanji notranji ministre Aleš Hojs, ki se je udeležiul razprave na povabilo CI Prebudimo Sloveniji. »Najprej želim izpostaviti, da se je Evropska ljudska stranka po mojem mnenju izgubila na Evropskem parketu v preteklih mandatih,« je bila jasen Hojs. Struktura Evropske unije in izbira komisarjev s strani nacionalnih vlad postavljata vprašanje, kakšne odločitve se sprejemajo v evropski politiki, je opozoril Hojs.

Nadaljeval je, da je ključno, da rezultati evropskih volitev odražajo voljo ljudi in da se na podlagi tega oblikujejo močne in odločne koalicije. Evropski parlament ima pomembno vlogo pri potrjevanju ali ustavljanju zakonodajnih predlogov, zato je ključno, da njegove odločitve odražajo interese državljanov, meni Hojs.

Izpostavil je tudi pomen migracijske problematike, ki je ena izmed ključnih zadev v evropskem političnem okolju. Zavzema se za preprečevanje ponovitve migracijskega vala iz leta 2015 ter za enotno in odločno ukrepanje v zvezi z migracijami. Prav tako poudarja pomen jedrske energije in pomembnost zastopanja jasnih stališč glede te zadeve na evropski ravni.

Govorniki med razpravo
Govorniki med razpravo © Robert Vurušič

Dr. Čadonič Špelič o pomenu ohranjanja krščanskih vrednot v Evropi in ohranjanju evropskega načina življenja

NSi liste kandidatov še ni predstavila. Med evidentiranimi kandidati, ki naj bi bili na listi pa je poslanka v državnem zboru dr. Vida Čadonič Špelič. V nagovoru se je dotaknila različnih tem in se ozrla na pomembnost povezovanja desnih strank ter jasno predstavila, zakaj je ključno voliti stranke, ki prisegajo na krščanske vrednote.

Podrobneje se je osredotočila na področje kmetijstva, ki ji je še posebej pri srcu. Opisala je izzive, s katerimi se sooča slovenski kmet in omenila posledice »norega zelenega prehoda«, ki vpliva na kmetovanje. Izpostavila je, kako pomembno je kmetom zagotoviti možnost pridelave hrane na svoji zemlji ter se boriti proti preveliki regulaciji, ki jim onemogoča delo.

Nadalje je dr. Čadonič Špelič spregovorila o pomenu ohranjanja krščanskih vrednot v Evropi in ohranjanju evropskega načina življenja. Izpostavila je izzive ilegalnih migracij in poudarila potrebo po spremembi odnosa do teh situacij ter zaščiti varnosti.

Članek ne nastal s pomočjo UI.

Slovenija, Politika, Evropska Unija, Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.