Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Ljubhospic (foto: Katja Kodba/STA)
Ljubhospic | (foto: Katja Kodba/STA)

V osmih letih Ljubhospica niti ene prošnje za evtanazijo.

Slovenija | 16.02.2024, 11:40 Rok Mihevc Slovenska tiskovna agencija

Hiša Ljubhospica obeležuje osemletnico delovanja. Direktor Marjan Sedej je ob tej priložnosti izrazil hvaležnost, da so v teh letih uspeli približno 1400 ljudi pospremiti v zaključek njihovega življenja brez strokovnih napak. Kot dosežek je navedel tudi, da so od uporabnikov in svojcev prejeli izključno zahvale

Nova kultura detabuizirane smrti

Izražajo veliko hvaležnost, da je projekt Ljubhospica ne samo preživel osem let, ampak tudi zelo dobro uspel, je dejal Sedej. Hvaležni so tudi vsem posameznikom, ki so v hiši končali svojo življenjsko pot, in svojcem. "Z njimi smo namreč skupaj gradili novo kulturo detabuizirane smrti, kulturo življenja in predvsem kulturo drugačnega slovesa in poslovitve od umirajočih, kot so sicer znane v našem novem svetu," je pojasnil.

Mačehovski odnos države do vprašanja hospica

Opozoril je, da v osmih letih niso uspeli premagati "mačehovskega odnosa države do vprašanja hospica", saj v tem času niso prejeli nobenega državnega denarja in nobenega poskusa uvrstitve na zemljevid socialnega in zdravstvenega varstva. "Očitno je za naše odločevalce vprašanje normalnega in človeka vrednega slovesa drugo- ali celo tretjerazredno vprašanje," je dejal Sedej. Kljub temu so postali pomembna učna baza za paliativno oskrbo, k njim namreč prihajajo študenti fakultete za zdravstvo in teološke fakultete, nekoliko manj tudi z medicinske fakultete.
Pojasnil je, da v hiši ne skrbijo le za ljudi, ki se ne odzivajo, ampak imajo zelo zahtevne bolnike z izjemno zahtevno zdravstveno in negovalno oskrbo.

Pred leti so podpisali duhovno zavezo s katoliško, pravoslavno, evangeličansko in islamsko versko skupnostjo v Sloveniji, kar je dodana vrednost Ljubhospica.

Dodana vrednost Ljubhospica duhovna zaveza

Kot vrhunski dosežek pa je navedel, da so nivo duhovne oskrbe postavili na isti nivo kot je nivo sociale in medicine. Pred leti so podpisali duhovno zavezo s katoliško, pravoslavno, evangeličansko in islamsko versko skupnostjo v Sloveniji, kar je dodana vrednost Ljubhospica.

Niti ene želje po evtanaziji

V osmih letih so v Hiši Ljubhospica nudili celovito hospic paliativno oskrbo 1361 umirajočim in njihovim svojcem. Sedej pa je dodal, da v teh letih ni bilo niti ene zahteve, želje ali prošnje po evtanaziji.

Zaposleni spoznajo vsako družino

Vodja Hiše Ljubhospica Tatjana Fink pa je povedala, da imajo v hiši 12 sob oziroma prostor za 12 bolnikov. Trenutno jih je le pet, saj zdravniki zaradi stavke ne pišejo zdravniških mnenj in odpustnic iz bolnišnic, zato bolniki ne pridejo v hišo. Večina umirajočih namreč v hišo pride iz bolnišnice, 31 odstotkov pa od doma. Poudarila je, da skrbijo za celostno oskrbo umirajočih in tudi svojcev, ki pogosto potrebujejo več oskrbe kot umirajoči. Zaposleni v hiši spoznajo vsako družino, njihove potrebe, jih podprejo v ranljivih trenutkih slovesa in v procesu žalovanja.

Od nekaj minut do 61 dni

Lani je hiša sprejela 238 umirajočih, pri njih pa so preživeli od nekaj minut do 61 dni, povprečno pa 11 dni. Povprečno imajo na mesec 20 sprejemov, 18 smrti in srečajo 38 družin, nudijo tudi 24-urno telefonsko svetovanje.

Še vsaj tri do štiri hiše

Najpogostejši simptomi umirajočih so bolečina, težko dihanje in nemir. "Kar mi počnemo je, da skušamo biti predvsem prisotni ob človeku. Posebno v zadnjem predsmrtnem nemiru je to zelo težko lajšati samo z zdravili, ampak smo mi takrat največje zdravilo," je prepričana. Ob koncu je opozorila, da bi v Sloveniji potrebovali vsaj 61 postelj stacionarnega hospica, torej še vsaj tri do štiri hiše kot je Hiša Ljubhospica, in nekaj mobilnih enot.

Slovenija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.