Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Udeleženci tiskovne konference ob začetku akcije 40 dni brez alkohola (foto: Slovenska Karitas)
Udeleženci tiskovne konference ob začetku akcije 40 dni brez alkohola | (foto: Slovenska Karitas)

Čim prej izstopimo iz tega drvečega vlaka

Novice | 17.02.2024, 07:31 Marjana Debevec

Karitas pomaga več kot 10.000 gospodinjstvom, ki se soočajo z resnimi težavami zaradi alkohola. Materialne in duševne stiske se ob tem samo še poglabljajo. Alkoholizem pušča tudi številne zdravstvene posledice. Zato se na pobudo Slovenske Karitas mnoge organizacije in posamezniki že vrsto let pridružijo postni akciji 40 dni brez alkohola.

Prostovoljci Karitas vsako leto opravijo več kot 9000 strokovnih svetovanj, med njimi je velik del namenjen tudi problematiki alkoholizma. Alkohol gre namreč z roko v roki z revščino in duševnimi boleznimi ter vodi v spiralo še slabšega.

Zato je pomembno, da človek čim prej izstopi iz tega dirjajočega vlaka, je na sredini tiskovni konferenci poudaril generalni tajnik Slovenske Karitas Peter Tomažič. »Ljudje, ki so v stiski in ki pridejo k nam, alkohol večkrat uporabljajo kot uteho, za lajšanje stisk, tesnobe, ali kot nagrado. Vse to so seveda oblike tvegane uporabe, ki vodijo postopno, ali pa zelo hitro v zasvojenost.«

To problematiko so zaznali tudi na poplavnih območjih, na kar bodo še posebej pozorni. »Tukaj smo naredili več kot 1700 svetovalnih ur prostovoljnih strokovnjakov na terenu.«

Številne bolezni zaradi alkohola

Generalna direktorica Direktorata za javno zdravje na Ministrstvu za zdravje Vesna Marinko je ob tem izpostavila številne bolezni, ki so posledica pitja alkohola.

»Med najbolj razširjenimi boleznimi so prav gotovo kronične bolezni jeter, rakava obolenja in različne duševne ter vedenjske motnje. Zato je mednarodna organizacija za raziskovanje raka alkohol skupaj s tobakom in azbestom uvrstila v prvo skupino po svoji rakotvornosti.«

Trpi celotna družina

Andreja Verovšek iz med.over.net je presenečena je nad tem, koliko smo ljudje pripravljeni zamižati, ko gre za pitje alkohola pri našem svojcu, preden spoznamo, da se nič ne bo uredilo samo.

»Tako majhne težave okrog tega, koliko lahko nekdo popije, koliko je še zdravo in koliko ni več zdravo, prerastejo, da začne to ogrožati njihovo materialno stanje v družini, da so otroci žalostni, da v šolo dobivajo slabe ocene, da se v družini pojavi depresija, da prihaja do prijav zaradi nasilja,« poudarja Verovšek, ki zato javnost poziva k opravi kratkega testa ESOS.

Mogoče je prav postni čas, da storimo kakšen korak v pravo smer v dobro naše družine in celotne družbe.

Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.