Jože BartoljJože Bartolj
Andrej JermanAndrej Jerman
Meta PotočnikMeta Potočnik
Evropska poslanka Romana Tomc (EPP/SDS) (foto: www.romanatomc.si)
Evropska poslanka Romana Tomc (EPP/SDS) | (foto: www.romanatomc.si)

Tomc: Naše prihodnosti ne morejo graditi aktivisti, lobisti, nevladniki in naključni padalci v politiki

Slovenija | 07.12.2023, 10:13 Alen Salihović

V program Radia Ognjišče smo povabili evropsko poslanko iz vrst Evropske ljudske stranke (ELS) in SDS Romano Tomc. Kritična je bila do želje nekaterih poslancev, ki želijo spreminjati evropske pogodbe. Razložila je, kaj odločitev evropskih poslancev, ki so odločitev o začetku spreminjanja evropski pogodb potrdili s tesno večino pomeni. Negativno je ocenila nastajanje nove španske vlade pod vodstvom socialista Perdra Sáncheza v kateri bodo tudi separatisti, ki so v preteklosti kršili ustavo. To početje Špancev jo skrbi

Nismo mogli mimo vprašanja kršitev vladavine prava v posameznih državah članih. Želi si, da bi v prihodnje slovenski evropski poslanci bolj realno predstavljali stanje v naši državi, ne pa zavajali evropske javnosti. Na svoji spletni strani pa je še zapisala, da »naše prihodnosti ne morejo graditi aktivisti, lobisti, nevladniki in naključni padalci v politiki«.

Evropska poslanka je bila izjemno kritična do proračuna, ki ga je slovenska vlada poslala v Evropski parlament. Pravi, da proračun nima nobene vrednosti. Vlada se hvali z najnižjo inflacijo v dveh letih, ne pove pa, da je med najvišjimi v Evropi. Splošne razmere na vseh področjih v Sloveniji so zelo zaskrbljujoče, opozarja evropska poslanka Tomc.

Evropska ljudska stranka v EP - logotip
Evropska ljudska stranka v EP - logotip © ELS

Kot nekdanja podpredsednica hrana demokracije se je ustavila tudi pri izjemno slabem delovanju državnega zbora ter ocenila, da je stanje v Sloveniji pod aktualno vlado izjemno slabo.

Romana Tomc: Nerealne ideje levih političnih skupin so grožnja uspešni Evropi!

Na novembrskem plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta so poslanci poleg razprav o dogajanju v Gazi in kršitvah vladavine prava v Španiji odločali o številnih predlogih nove zakonodaje.

Evropska komisija je pripravila predlog za nova pravila na področju ponovne uporabe embalaže. Enkratna uporaba je v določenih okoliščinah lahko še vedno najboljša rešitev. Prva skrb morata biti varnost hrane in zdravje ljudi. Sama prepoved embalaže za enkratno uporabo ne bo zmanjšala odpadkov. Potrebujemo inovativne, popolnoma obnovljive oblike embalaže. “Vsem je v interesu, da poskrbimo za okolje in proizvedemo manj odpadkov. Vendar se je potrebno osredotočiti na področja, kjer res lahko kaj spremenimo. Če bi obveljal prvotni predlog, bi šli celo tako daleč, da bi prepovedali embalažo sladkorja za kavo, hotelska mila, ketchup in celo velikonočna čokoladna jajčka. Na srečo smo to uspeli preprečiti, a kljub vsemu predloga nisem mogla podpreti. Ne moremo se vmešavati v čisto vsako podrobnost življenja državljanov,” je povedala Romana Tomc.

Podobne nerealne ideje je imela levica na področju kmetijstva, pri predlogu zakona o zmanjšanju uporabe pesticidov. Evropska komisija je junija lani predstavila predlog zakonodaje za zmanjšanje njihove skupne uporabe in tveganja za 50 odstotkov do leta 2030. Romana Tomc je povedala: “Vsi si želimo manj pesticidov, a brez njih sedaj še ne moremo preživeti. Ne moremo sprejemati ukrepov, ki zmanjšujejo proizvodnjo hrane v Evropi ali ovirajo kmete pri pridelavi hrane. Naj kmetje kmetujejo! Preden gremo v smeri popolne prepovedi, moramo najti ustrezne alternative. Včerajšnje glasovanje o uredbi je pokazalo pravi obraz levih političnih skupin v Evropskem parlamentu. Ali je tako, kot rečemo mi ali pa raje ni nič. Niso sposobni sklepanja kompromisov in delujejo samo, dokler imajo večino. S predlogom Evropske komisije v ELS nismo bili zadovoljni, saj je bil škodljiv za kmetijstvo in je posredno ogrožal prehransko varnost v Evropi. Želeli smo bolj postopen prehod, večjo vlogo držav in upoštevanje podatkov o dejanski uporabi pesticidov. Vložili smo veliko predlogov sprememb in besedilo naredili sprejemljivo. Zato smo ga podprli. A namesto dobre rešitve, ki bi razumno urejala uporabo pesticidov, zaradi nasprotovanja levice nismo dobili ničesar. Učinkovitega upravljanja s pesticidi torej ne bo,” je povedala evropska poslanka.

Privilegirani posamezniki z birokratskimi zahtevami kmetom, ki skrbijo za našo prehrano, ne smejo oteževati dela. “Naše prihodnosti ne morejo graditi aktivisti, lobisti, nevladniki in naključni padalci v politiki. Zavedati se moramo, da je pogoj za naše bogato socialno okolje uspešno gospodarstvo, za našo zdravo prehrano pa so ključne zdrave lokalne kmetije. Ne potrebujemo omejitev, ki jim podjetja, če želijo biti konkurenčna, ne bodo kos. Kot tudi ne neživljenjskih pravil, ki bodo uničila evropskega kmeta, ” je še povedala Romana Tomc.

Vir: Spletna stran evropske poslanke Romane Tomc

Slovenija, Politika, Evropska Unija, Novice
Damijana Medved (photo: Rok Mihevc) Damijana Medved (photo: Rok Mihevc)

Katera je vaša najlepša slovenska beseda?

Leta 1999 je Unesco 21. februar razglasil za mednarodni dan maternega jezika. Datum je bil izbran kot spomin na protest in smrt bengalskih študentov, ki so 21. februarja 1952 v Pakistanu zahtevali ...

Aleš Abram in Maja Morela z družbo (photo: Urša Sešek) Aleš Abram in Maja Morela z družbo (photo: Urša Sešek)

Kačo namesto psa?

V studiu smo poleg Aleša Abrama iz Društva ljubiteljev eksotičnih živali Bioexo gostili tudi rdečerepega udava Feliksa in bradato agamo Tineta. Aleš Abram poudarja, da se eksotičnih živali držijo ...

Gnojenje z živinskimi gnojili z mehanizacijo z nizkimi izpusti v zrak (photo: Franz W. / Pixabay) Gnojenje z živinskimi gnojili z mehanizacijo z nizkimi izpusti v zrak (photo: Franz W. / Pixabay)

O časovnih prepovedih gnojenja

Z gnojenjem zemlji vračamo hranila, ki jih v času vegetacije gojene kmetijske rastline porabijo. Uredba o varstvu voda pred onesnaževanjem z nitrati iz kmetijskih virov predpisuje, da se v zimskem ...