Štefan IskraŠtefan Iskra
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc
Zbrani v molitvi na sinodi (foto: Vatican News)
Zbrani v molitvi na sinodi | (foto: Vatican News)

»Nikoli še nisem doživel česa podobnega«

Novice | 09.11.2023, 09:53 Marjana Debevec

Generalni tajnik mednarodne teološke komisije teolog dr. Piero Coda je povedal, da je bila zanj izkušnja sinode nekaj, kar še nikoli ni doživel. Močno se je vanj vtisnila podoba Vstalega Jezusa, ki kraljuje v dvorani Pavla VI., kjer so se zbirali. Čutil je, da se je v temini časa, v katerem živimo zaradi vojn, nasilja in mnogih drugih stisk, rojevalo seme novega življenja, seme upanja. Vprašal se je, kaj lahko storimo vpričo vseh vojn. Po njegovih besedah moramo živeti novo življenje, ki ga je prinesel Kristus v Svetem Duhu, živeti bratstvo, pa naj stane, kar hoče, vse do tega, da smo pripravljeni dati svoje življenje.

Nič več: Na kateri strani si?

Piero Coda je prepričan, da je bila tokratna sinoda nekaj velikega, revolucionarnega. »V razdeljenem svetu, v katerem se sočloveka demonizira in se sovražnika uniči, smo mi poklicani s pomočjo milosti Svetega Duha hoditi skupaj,« je dejal.

Po njegovih besedah ne smemo več podleči vprašanju, ki si ga postavljamo tudi znotraj Cerkve, in sicer: Na kateri strani si?

»Potrebno se je ustaviti,« je dejal Coda. Čeprav je bila sinoda le majhno gorčično seme za Cerkev in človeštvo, pa vendarle v sebi vsebuje življenje.

»Naučila nas je v sebi narediti tišino, da bi prisluhnili glasu Očeta, da bi poslušali Jezusov klic in sledili navdihom Svetega Duha, da bi, kot je dejal papež Frančišek, Cerkev očistili besedičenja, opravljanja, ideologij in polarizacije.

Tako bomo zares postali orodja miru, gradnje edinosti in bratstva v svetu,« je poudaril italijanski teolog.
Povedal je, da so se na sinodi sami škofje učili, kako biti v občestvu med seboj in z Božjim ljudstvom.

Piero Coda
Piero Coda © Istituro universitario Sophia

Gre za začetek nove oblike Cerkve

Iz enkratnega dogodka, je sinoda postala proces, ki vključuje celotno Božje ljudstvo v lokalnih Cerkvah.

»Gre za nekaj izjemno velikega. Za začetek nove oblike Cerkve,« je prepričan Piero Coda. Na tej poti Cerkev živi tudi ekumenizem z drugimi krščanskimi cerkvami.
Vse do tega, da je voditelj svetovne metodistične zveze na sinodi dejal: 'Počutil sem se kot izgubljeni sin, ki se vrača domov. Vendar tukaj nisem našel starejših bratov, ki bi me obsojali, ampak brate in sestre, ki so me sprejeli z bratsko ljubeznijo.'

Sinoda nam po besedah italijanskega teologa približa Cerkev, v kateri nam dinamika bratstva in poslanstva pomaga, da preidemo od 'jaz' k 'mi' in nas postavi v služenje svetu. »Je lahko še kaj več, od tega?«, se je vprašal. To namreč pomeni biti kristjan današnjega časa. Na ta način Bog prihaja naproti ljudem.

Še škofje so bili malo presenečeni ...

Da bi se to zgodilo, pa si moramo vsi kristjani prizadevati za medsebojnost, za odnos, da bomo svoj lasten poklic, karizmo ali nalogo živeli v vzajemnosti z vsemi ostalimi.

Navajeni smo namreč bolj individualne duhovnosti, ki neguje lastno notranjost v molitvi. Na sinodi pa je prišlo do tega, da so to notranjost razširili v dialogu in poslušanju Božje Besede. Coda je povedal, da so bili škofje v prvih dneh malo presenečeni, ker tega niso navajeni, potem pa so bili vedno bolj zadovoljni.

»Mislim, da smo dosegli velik uspeh, rekel bi celo nepričakovan in nepovraten rezultat, če ga bomo uspeli prenesti v različnosti lokalnih Cerkva in v Cerkev nasploh.«

In kaj bi bilo treba izboljšati?

Tri stvari pa je po njegovem treba popraviti. Prvič: Na sinodi se ne more odpirati nešteto tematik, saj to ni namen tokratnega zasedanja. Osredotočiti se je treba na to, na kakšen način se soočati s temi tematikami.

Drugič bo treba po Codovih besedah izboljšati sam postopek in metodo. Nimamo namreč več monarhične vizije Cerkve, ampak kolegialno, občestveno, sinodalno. To pa zahteva novo formacijo in vajo.

In tretjič se moramo zavedati, da vse to ne vpliva le na duhovno razsežnost našega življenja, ampak tudi na povsem konkretne vidike.

Nimamo več veliko časa

Sinoda nas torej spodbuja, da gremo ven, analiziramo situacijo in tudi v najbolj ekstremnih okoliščinah našega sveta omogočiti ljudem, da se srečajo s Kristusom. Omogočiti, da ti kraji postanejo kraji spreobrnjenja najprej za nas.

Nimamo več veliko časa, kot je dejal papež Frančišek, tudi zaradi številnih nevarnih situacij in grozeče tretje svetovne vojne.

Zato pa mora biti naša vera v to, da je Jezus premagal sveta, še večja, je poudaril teolog Piero Coda in dodal: »Mislim, da nam je sinoda kot majhno gorčično zrno pomagala to storiti. Bo pa to njena naloga še posebej tudi v prihodnjem letu.«

Novice
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...