Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Rajko Gerič (foto: STA)
Rajko Gerič | (foto: STA)

»Na RTV-ju se med sabo ne pogovarjajo, ogromno je neke sovražnosti ...«

Slovenija | 27.09.2023, 15:06 Tanja Dominko

Ko se urednike in voditelje menja kot za stavo, ko v hiši vlada zelo napeto ozračje, ko se sodelavci na hodnikih ne pozdravljajo, ko mnogi tarnajo o zdravstvenih in psihičnih težavah, težko pričakujemo kakovostno javno RTV. Urednik informativnega programa na 2. programu TV Slovenija Rajko Gerič ni presenečen, saj je, kot pravi, zavladal zakon ulice. Podpredsednik Združenja novinarjev in publicistov Tino Mamić je ogorčen, govori o pogromu nad novinarsko in uredniško profesionalnostjo in avtonomijo. »Takega pogroma v treh desetletjih ne pomnimo, spominja na leto 1945.«

Spremembe na mestih urednikov in voditeljev

Na TVS so v informativnem programu 1. sporeda v zadnjih dneh uvedli več sprememb na mestih urednikov in voditeljev. Dnevnik bo poleg Saše Krajnca, Jasmine Jamnik in Katarine Veselič Golob spet vodila Elen Batista Štader, medtem ko Valentine Plaskan in Nejca Krevsa ni več med voditelji. Prav tako so spremembe pri vodenju Odmevov. Voditelji bodo še naprej Igor E. Bergant, Rosvita Pesek in Tanja Starič, Luka Svetine pa ne bo več med njimi. Z vsemi sodelavci, ki bodo odslej opravljali nove novinarske naloge v skladu s svojimi pogodbami, so pred spremembami opravili osebne pogovore. Oodpuščanj ne predvidevajo, so zagotovili na RTVS.

Pred dnevi je odstopila tudi odgovorna urednica informativnega programa na TV SLO 1 Jadranka Rebernik. Uprava RTVS je po pozivu članov sveta delavcev zavoda sicer začela preverjati, ali izpolnjuje svoje zadolžitve. Zaposleni v informativnem programu so bili do njenega dela kritični že ob imenovanju, pa tudi v nadaljevanju mandata. Zaradi vseh pritiskov se je sama odločila za nepreklicen odstop.

Kako vse te menjave ocenjujejo v Združenju novinarjev in publicistov?

"Odstranjevanje oddaj, urednikov in novinarjev, ki so tudi kritično poročali o anomalijah aktualne oblasti in odpirali teme, ki so odpirale neprijetna vprašanja za vladajoče in tudi za nekatere oblastne strukture prejšnjega sistema, ima ideološke temelje in je izrazito maščevalno. Gre tudi za močan ustrahovalni moment tistih, ki bodo linč 'preživeli' - s sporočilom, da so lahko ob kritičnem poročanju vsak trenutek na vrsti," so zapisali.

Pri nobeni od zamenjav ali odstavitev ni bil razlog kakovost, temveč so vse takšne poteze potekale mimo zakonsko določenih postopkov, so prepričani. Opozarjajo tudi, da je bila Polona Fijavž na mesto v. d. odgovorne urednice informativnega programa 1. programa TV Slovenija (po odstopu Jadranke Rebernik) imenovana, ne da bi se pred tem o njeni primernosti izrekli novinarji uredništva, kar sicer zahteva zakon. Tako so vse kadrovske spremembe, ki jih je izvedla, nezakonite, predvsem pa nelegitimne, saj zanje nima zakonitega mandata, so menili. Še enkrat so tudi opozorili, da so za takšno stanje na RTV Slovenija soodgovorni tisti ustavni sodniki, ki so pred časom odpravili odločbo o začasnem zadržanju novele in s tem vladi Roberta Goloba omogočili politično kadrovsko čistko, ki smo ji trenutno priča. Ustavne sodnike znova pozivajo, naj dokončno odločijo o ustavnosti novele zakona o RTV Slovenija.

Rajko Gerič: Ogromno je neke sovražnosti

Da gre pri tem zakonu za neustavnost, meni tudi urednik informativnega programa na 2. programu TV Slovenija Rajko Gerič. »Vse niti v rokah na RTV- ju seveda držijo tisti, ki so poskrbeli, da je to vodstvo in da so ti ljudje danes na vodilnih položajih. O depolitizaciji RTV seveda ne moremo govoriti, če politika skozi šivankino uho mimo ustavnega sodišča spravi v življenje zakon, ki je po mojem mnenju globoko protiustaven, po drugi strani pa omogoča politične čistke.«

Poudarja tudi, da so odnosi v hiši zelo slabi. »Dogaja se to, kar sem v bistvu pričakoval, glede na to, kako je nek zakon ulice prevladal tukaj na RTV-ju. Na RTV sem se vrnil po 10. letih in sem že takoj februarja, ko sem se vrnil nazaj med bivše sodelavce, vsem novinarjem in urednikom povedal, da je to, kar vidim, slabo. Slabo je predvsem za javno televizijo. Prišel sem v kolektiv, ki se med sabo ni pozdravljal, ljudje se med sabo ne pogovarjajo, ogromno je neke sovražnosti in te zadeve so se samo še stopnjevale.« Kot je v posebnem pismu razkrila prejšnja odgovorna urednica Jadranka Rebernik, si posamezniki privoščijo celo nesramne pripombe o videzu nekaterih novinarjev in pritlehne zapise o "prišlekih".

Zadeva je šla tudi celo tako daleč, da je morala ena od voditeljic zaradi vseh dogodkov in pritiskov poiskati zdravniško pomoč. Gerič je dejal, da je vse to pričakoval, zlasti ko je v veljavo stopil zakon in je RTV po novem »osvobojena«. Po njegovem mnenju se je treba pogovoriti, kako naprej. »Če kdo misli, da lahko RTV vodi po principu naši, vaši in da RTV dojema kot njegovo, ne kot javno, potem se ta zgodba ne bo dobro končala.«

Zaskrbljeni nekateri evropski poslanci

Evropski poslanec Milan Zver (EPP/SDS) je v zvezi s trenutnim dogajanjem na RTVS na Evropsko komisijo naslovil prednostno poslansko vprašanje, ki sta ga podpisala tudi evropska poslanca Romana Tomc (EPP/SDS) in Franc Bogovič (EPP/SLS). Pozval jo je k opredelitvi o "politični kadrovski čistki na RTV Slovenija".

V Poslanski skupini Slovenske demokratske stranke pa pod črto celotnega dogajanja, ko gre tudi za nedopustno ravnanje šikaniranja in poseganja v človekovo integriteto in dostojanstvo, zahtevajo sklic nujne seje Odbora za kulturo.

Slovenija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...