Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Marjana DebevecMarjana Debevec
Osamljenost je mogoče odpraviti s sočutno bližino (foto: Jeremy Wong / Unsplash)
Osamljenost je mogoče odpraviti s sočutno bližino | (foto: Jeremy Wong / Unsplash)

Karitas: Predlog zakona o samomoru s pomočjo daje vtis, da je napreden

Novice | 21.06.2023, 11:51 Marjana Debevec

Slovenska Karitas je kritična do predloga zakona, ki uvaja pomoč pri samomoru. Prepričani so, da je lahko zelo škodljiv za starejše, umirajoče in dolgotrajno bolne, saj v Sloveniji nimamo niti urejenega delovanja dolgotrajne in paliativne oskrbe ter spremljanja umirajočih.

Izkušnje evropskih držav

Pri Karitas opozarjajo na izkušnje evropskih držav, v katerih so po mnogih letih izvajanja sorodnih zakonov zaznane zlorabe, pasivna družbena spodbuda k samomoru in vse več oseb s težavami v duševnem zdravju, mlajših ter socialno ogroženih, ki so pod neizrečenimi pritiski za asistiran samomor.

»Predlog zakona z ohlapnimi in nemerljivimi vstopnimi kriteriji odpira polje možnih zlorab in nalaga izvajanje celotni javni mreži institucionalnega varstva in zdravstveni stroki, čeprav je to v nasprotju z njihovim temeljnim poslanstvom,« poudarja generalni tajnik Slovenske Karitas Peter Tomažič.

Klic po ustrezni pomoči in človeški bližini

Zagovorniki zakona, ki omogoča samomor na zahtevo, kot enega od razlogov zanj navajajo hudo in nevzdržno trpljenje. »Z dolgoletno izkušnjo sodelavci Karitas povedo, da je želja po končanju življenja največkrat glasen klic po ustrezni pomoči in človeški bližini

Ob tem Tomažič poudarja, da predlog zakona ne upošteva napredka medicine, ki lahko tudi v najhujših oblikah bolezni odpravi skoraj vsako objektivno bolečino ter komunikacijsko ali drugo oviro, ostalo pa rešuje ustrezna in celovita paliativna oskrba.

Zakon daje vtis, da je napreden

»Zdaj zakon daje vtis, da je napreden in da prinaša osebno svobodo. Čez leta pa se bo pokazal kot instrument po katerem bodo zaradi 'socialne bolečine', kot posledica nezadostne skrbi države in družbe, posegali predvsem bolni, težje ovirani in starejši, ki bodo 'odvečni', socialno izključeni, osamljeni v omejitvah ter predvsem revni,« še poudarja Tomažič.

Zato Slovenska Karitas poslance poziva, da predlog zakona zavrnejo ali vsaj kritično presodijo ter prisluhnejo glasu stroke.

Novice
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...