Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Kmet Pavel Zatler (foto: Robert Božič)
Kmet Pavel Zatler | (foto: Robert Božič)

Kmetje v Klečah pozivajo Ustavno sodišče naj čim prej odloči

Kmetijstvo | 15.02.2023, 14:34 Robert Božič

Mineva osem mesecev kar je Ustavno sodišče, dokler na pobudo dr. Uroša Stepišnika ne odloči v postopku za oceno ustavnosti Uredbe o vodovarstvenem območju za vodno telo vodonosnika Ljubljanskega polja, ter nekaterih določbah Zakona o fitofarmacevtskih sredstvih in Zakona o vodah, z začasno odredbo, kmetom, ki imajo zemljišča na teh območjih, prepovedalo uporabo vseh fitofarmacevtskih sredstev.

Na ožjem vodovarstvenem območju Ljubljanskega polja se nahaja približno 86 hektarov kmetijskih zemljišč, ki so v lasti 89 - tih lastnikov. Ti na tej zemlji poleg travinja pridelujejo zelenjavo na 17 ha površin, ozimna žita na 14 ha, šparglje na 8 ha in krompir na dobrih 5 ha površin.

Začasna prepoved uporabe vseh fitofarmacevtskih sredstev, ki jim jo je za čas odločanja o pobudi za oceno ustavnosti naložilo Ustavno sodišče, jih pred novo pridelovalno sezono pušča v negotovosti, pravi Roman Žveglič, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije.

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije in kmetje Ustavno sodišče pozivajo, da o zadevi odloči čim prej, saj je pred vrati nova pridelovalna sezona.

»Mi zdaj s tega mesta še enkrat pozivamo Ustavno sodišče naj res to zadevo vzame čim prej v obravnavo in naj izda končno odločbo, ne pa da pusti kmete v negotovosti, prepuščene samim sebi,« pravi Žveglič in dodaja, da so se danes s pozivom obrnili tudi na pristojnega ministra Uroša Brežana.

Kmet Pavel Zatler dodaja, da jih je odločba Ustavnega sodišča lani sredi pridelovalne sezone presenetila in so utrpeli škodo, ko za zatiranje napadov škodljivcev niso smeli uporabiti niti sredstev, ki se sicer lahko uporabljajo v ekološki pridelavi: »Lani sredi leta smo imeli polna polja, pripravljena, da bo zelenjava dozorela, ampak stvar se ni končala. Veliko tega je propadlo zaradi tega, ker nismo mogli izvesti potrebnih agrotehničnih ukrepov.«

Predsednik KGZS Roman Žveglič
Predsednik KGZS Roman Žveglič © Robert Božič

Na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije, ki kmete v tej zadevi zastopa, od pristojnega Ministrstva za naravne vire in prostor zahtevajo pripravo tehnoloških navodil za pridelavo brez uporabe vseh sredstev za varstvo rastlin, hkrati pa tudi, naj »določi postopke in višino odškodnin za povračilo škode.«

Na KGZS opozarjajo, da bodo poleg izpada prihodka težave tudi z izvajanjem ukrepov iz Programa razvoja podeželja, »kjer se kmetovalci v okviru nekaterih operacij (KOPOP) zavežejo k izpolnjevanju zahtev, med drugim k večletnemu kolobarju.«

Več boste slišali v nedeljski kmetijski oddaji.

Kmetijstvo
Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit) Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit)

Na kaj nas opozarja ta lažna fotografija papeža?

Ste že videli fotografijo papeža Frančiška, ki je oblečen v ogromno belo bundo? V teh dneh je ta fotografija preplavila družbena omrežja in osupnila mnoge, a fotografija je seveda lažna.

V spovednici (photo: Vatican Media) V spovednici (photo: Vatican Media)

"V spovednici niste zato, da bi mučili."

Papež Frančišek je na 5. postno nedeljo svoj nagovor ob opoldanski molitvi naslonil na evangelij o vstajenju Lazarja. Gre za zadnjega od Jezusovih čudežev pred Veliko nočjo. Sporočilo je po ...