Slavi KoširSlavi Košir
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Govedo (foto: Alexas Fotos /Pixabay)
Govedo | (foto: Alexas Fotos /Pixabay)

Govedorejci imajo končno možnost za izkoreninjenje BVD

Kmetijstvo | 13.02.2023, 06:00 Robert Božič

Bolezen BVD (ali goveja virusna diareja) je virusna bolezen goveda, ki povzroča driske, pljučnice, abortuse, oslabitev imunskega sistema, izostanke pojatve, slabšo plodnost, podaljšan poporodni premor, slabši prirast in prezgodnje izločitve živali. Bolezen povzroča veliko gospodarsko škodo v vsaki okuženi reji, hkrati pa tudi za državo pomeni velike ekonomske izgube.

Ukrep za izkoreninjenje te bolezni je po novem vključen v t.i. ukrep Dobrobit živali in sicer na način, ki omogoča vsem govedorejcem, da se vključijo, so v svojih čredah deležni monitoringa in v primeru odkrite okužbe tudi diagnostične pomoči pri saniranju stanja v čredi.

Namen tega ukrepa je spodbuditi vse rejce govedi k izkoreninjenju te bolezni, saj BVD že desetletja povzroča velike ekonomske škode slovenski govedoreji, je v nedeljski kmetijski oddaji povedal prof. dr. Ivan Toplak.

Prof. dr. Ivan Toplak
Prof. dr. Ivan Toplak © Osebni arhiv

Program SKP 2023 – 2027 v ukrepu Dobrobit živali rejcem govedi prvič omogoča pridobitev subvencije 8,26 EUR / letno na GVŽ (oziroma 4,13 EUR/na GVŽ vsako naslednje leto za ohranjanje statusa črede proste BVD) tistemu rejcu, ki prostovoljno pristopi k programu za odobritev in ohranjanje statusa črede proste BVD.

Natančen postopek odobritve statusa črede proste BVD opisuje Pravilnik in Obvezno navodilo o postopkih izvajanja Pravilnika o statusu črede, proste goveje virusne diareje, ki ga najdete na spletni strani Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Če želijo rejci biti upravičeni do subvencije že za letošnje leto, morajo svoje soglasje podati pri svojem veterinarju do 28. februarja 2023.

Kako poteka diagnostika BVD?

»Za izpolnitev pogojev za odobritev statusa črede proste BVD bo potrebno v vsaki posamezni reji prvim petim živalim, ki so starejše od devet (9) mesecev odvzeti vzorce krvi in jih preiskati na prisotnost protiteles proti virusu BVD. Takšno vzorčenje in testiranje živali v reji bo potrebno ponoviti še dvakrat v razmiku 4 mesecev. Če bodo vsi rezultati teh preiskav negativni na prisotnost protiteles proti virusu BVD, pomeni, da v reji ni živali, ki bi izločala virus BVD in reja bo že po 12 mesecih izpolnila pogoje za odobritev statusa črede proste BVD. Status bo potem potrebno enkrat letno obnavljati s pregledom prvih petih živali, ki so starejše od 9 mesecev na prisotnost protiteles proti virusu BVD.«

Kako do statusa črede proste BVD?

Prof. dr. Ivan Toplak z Nacionalnega veterinarskega inštituta, pravi, da je v Sloveniji okrog 70 % rej še vedno negativnih na BVD, zato pričakujejo, da bo večina rej govedi, ki se bo odločila za pristop, dobila priznanje statusa črede proste BVD že v prvem letu.

»Reje, v katerih pa se bo z izvedenim testiranjem ugotovilo prisotnost okužbe BVD, pa imajo v okviru pravilnika možnost, da bolezen sanirajo, tako da testirajo najprej vse živali v reji na prisotnost virusa BVD in v naslednjih 12 mesecih še vsa novorojena teleta, takoj po rojstvu. Vse ugotovljene pozitivne živali na virus BVD, teh je v okuženih rejah približno od 1-5 %, je potrebno izločiti iz reje v klanje, da se prepreči nadaljevanje kroženja virusa BVD na kmetiji in po približno 18 mesecih bodo tudi reje, ki bodo pristopile k sanaciji, dobile možnost, da izpolnijo pogoje za odobritev statusa črede proste BVD,« pravi dr. Ivan Toplak.

Previdno pri nakupih živali

Seveda pa se morajo reje, ki bodo pristopile k odobritvi statusa zavedati, da morajo ves čas izvajati preventivne ukrepe, da si okužbe BVD ne vnesejo v rejo, je še opozoril naš sogovornik.

»Poznavanje statusa okužbe z virusom BVD je pomembno za vse rejce govedi, ker imajo s pridobljenim statusom »črede proste BVD« podatek, da so živali v njihovi reji zdrave in bodo lahko zato tudi izkoristile svoj genetski potencial, teleta in plemenske živali iz takšnih rej imajo ob prodaji višjo ceno, podatek pa je pomemben tudi za varnejše trgovanje z živimi živalmi med rejami in za vhlevljanje bikcev v vzrejališča Osemenjevalnih centrov, saj morajo biti biki v vseh osemenjevalnih središčih prosti bolezni BVD.«

Prof. dr. Ivan Toplak z Nacionalnega veterinarskega inštituta vabi vse rejce govedi, da se najkasneje do konca meseca odzovejo in oddajo soglasje pri svojem veterinarju. Če bi se odzvali vsi rejci bi lahko po njegovih besedah že v treh do petih letih dosegli mednarodno priznan status države proste BVD, kar bi pomenilo pomemben zdravstveni in gospodarski uspeh ter boljše možnosti za slovensko žinvinorejo.

Kmetijstvo
Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto) Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto)

V škofiji Novo mesto imenovani trije novi dekani

V škofiji Novo mesto so dobili tri nove dekane, saj so prejšnjim potekli mandati. Novomeški ordinarij Škof Andrej Saje je po posvetovanju, molitvi in premisleku dekana za dekanijo Kočevje imenoval ...

Skladišče Karitas v Lvovu je po napadu ruskih brezpilotnikov v celoti pogorelo (photo: Karitas-Spes) Skladišče Karitas v Lvovu je po napadu ruskih brezpilotnikov v celoti pogorelo (photo: Karitas-Spes)

Humanitarna katastrofa v Lvovu

V torek so ruski brezpilotniki popolnoma uničili največje skladišče humanitarne pomoči Karitas Spes v Lvovu. V požaru je zgorelo več kot 300 ton pomoči, ki je bila namenjena prebivalcem vzhodne ...

Rožni venec (photo: Unsplash) Rožni venec (photo: Unsplash)

Verouk za odrasle

V Župniji Ljubljana Sveti Križ tudi letošnjo jesen začenjajo tedenska srečanja za odrasle, ki želijo spoznati krščanstvo in prejeti zakramente (krst, obhajilo in birmo) ali pa samo odkriti ali ...