Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Fotografija volkulje in križanca med volkom in domačim psom posneta na italijanski strani prelaza Predel poleti 2020. (foto: Progetto Lince Italia / SloWolf)
Fotografija volkulje in križanca med volkom in domačim psom posneta na italijanski strani prelaza Predel poleti 2020. | (foto: Progetto Lince Italia / SloWolf)

Gorenjski župani opozarjajo na stopnjevanje težav z volkovi in mešanci

Kmetijstvo | 13.02.2023, 21:58 Robert Božič Slovenska tiskovna agencija

»Volkovi se že pojavljajo na robu vasi, ljudi skrbi za lastno varnost … predolgo se čaka na odločbe za odstrel, postopki tečejo prepočasi … kmetje prepozno dobijo odškodnine … škode je vse več ... ko volkovi koljejo govedo in ovce, gre tudi mučenje živali,« to je le nekaj opozoril, ki jih je bilo slišati na današnji redni koordinaciji županov občin zgornje Gorenjske, ki je tokrat potekala v Kranjski Gori.

Zbrani so pristojne opozorili na slabosti trenutnega upravljanja z velikimi zvermi in na vse večje težave, ki jih v njihovem okolju povzročajo volkovi. Ti so prišli tudi že do vasi, zato se prebivalci ne bojijo več le za pašne živali, temveč tudi za lastno varnost.

Na današnjo koordinacijo so bili povabljeni tudi predstavniki Zavoda za gozdove Slovenije, Triglavskega narodnega parka ter Ministrstva za naravne vire in prostor. Ministrstvo sicer na težave, ki so jih doslej imeli predvsem kmetje, ki pasejo na planinah, opozarjajo že zadnjih nekaj let, vendar se, kot ugotavljajo, zadeve ne premikajo v pravo smer in tudi danes s strani predstavnika ministrstva niso prejeli nobenih zagotovil.

Postopki tečejo prepočasi

Kot je pojasnila gostiteljica tokratne koordinacije, kranjskogorska županja Henrika Zupan, so župani zavzeli skupno stališče, da postopki na Ministrstvu za naravne vire in prostor tečejo prepočasi, da kmetje prepozno dobijo odškodnino in da predolgo čakajo na odločbe za odstrel, ki v primeru, da do določenega roka niso izvedene, celo zapadejo in je treba postopke ponoviti.

Zakaj se Ščiti tudi mešance med psi in volkovi?

Župani so prepričani, da bi morala biti izdana odločba v veljavi, dokler odstrel problematičnih živali ne bi bil izveden. Za trop mešancev na območju Rateč je bila odločba pred časom že izdana, vendar ni bila v celoti realizirana, sedaj pa je bila izdana ponovno.

Težava pri izvedbi pa je tudi v tem, da se trop nekaj časa zadržuje na slovenski, nekaj časa pa na italijanski strani, kjer odstrel ni dovoljen.

Roman Žveglič: Smo za pametno številčnost zveri. Zdaj je tega definitivno preveč!

Slovenski minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan se je v začetku februarja pridružil nekaterim okoljskim ministrom članic EU v pozivu Evropski komisiji, naj zagotovi ohranitev zaščite volka. To se je zgodilo potem, ko so minulo jesen že tekle priprave, da se s populacijo te zveri na območju Alp vendarle začne upravljati.

Roman Žveglič, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije
Roman Žveglič, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije © Marjan Papež

»Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije z ostalimi nevladnimi kmetijskimi organizacijami smo ministra Uroša Brežana pozvali, naj umakne podpis pod evropsko pobudo, kajti če kdo, bi naš minister moral vedeti, koliko imamo težav in kako imamo pri naseljene zveri,« pravi Žveglič, ki bo naš gost v torkovi oddaji Zelena dežela.

Na območju Bohinja dva tropa volkov

Veliko težav z volkovi imajo tudi na območju Bohinja, kjer se do Bohinjskega jezera in Fužinarskih planin pojavljata tako trop s Pokljuke kot trop z Jelovice.

»Ljudje vse težje in z vse bolj slabo voljo gledajo na te volkove, saj je škode vse več,« je pojasnil bohinjski župan Jože Sodja. Meni, da bi morala država določiti še vzdržno število volkov v tem prostoru, da se vzpostavi ravnotežje.

Zahtevamo, da planine ostanejo pašne

»Domačini nas opozarjajo, da že poslušajo tuljenje volkov in upravičena je njihova skrb, da se bo kaj zgodilo ne le pašnim živalim ampak tudi človeku,« pa je poudaril gorjanski župan Peter Torkar in dodal, da so volkovi že prisotni v naseljih Zgornje Laze in Perniki.

Torkar je opozoril na zelo dolge postopke za izplačilo odškodnin po napadih zveri, predvsem pa zahtevo »da bodo naše planine ostale pašne planine!«

Problematika pokolov plemenskih živali

Župani so ob tem opozorili tudi na problem sistema nadomestila za zaščito pašnih živali, po katerem gospodar dobi sredstva za njihovo zaščito šele po tem, ko je nastala škoda, ne pa že ob predvidevanjih, da zveri njegov teritorij obhajajo in da posledično lahko pride do pokola pašnih živali.
»To ni logično, zaščito pred napadi bi bilo treba zagotoviti že prej,« je poudaril Sodja.

Torkar je ob tem dodal, da škode tudi ni mogoče meriti zgolj v denarju, temveč jo je treba vrednotiti tudi drugače. Rejci živali namreč na svoje živali gledajo kot na domače živali in ne kot na nekaj, kar se lahko oceni in izplača. »Primeri, ko volkovi pokoljejo govedo in ovce, pomenijo tudi mučenje živali,« je prepričan.

Blejski župan Anton Mežan je poudaril, da je treba zadeve rešiti sistemsko na ravni celotne države. »Moje mnenje pa je, da so trenutno vsa zakonodaja in napori s strani države bolj namenjeni divjim živalim in civilnim iniciativam kot tistemu, ki res utrpi škodo,« je izpostavil.

Kmetijstvo
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...