Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Volkulja Jasna (foto: Jan Potočnik - SloWolf)
Volkulja Jasna | (foto: Jan Potočnik - SloWolf)

V ozadju poziva za zaščito volkov "sprevržena levičarska agenda"?

Kmetijstvo | 06.02.2023, 14:15 Robert Božič

Novembra lani, ko je bila v Evropskem parlamentu sprejeta resolucija o zaščiti živinoreje in vprašanju velikih zveri v Evropi, so se hribovski kmetje v alpskih državah nadejali, da se bo vprašanje aktivnega upravljanja s populacijami zveri uredilo. Resolucija je namreč pozvala tudi k razmisleku o ustreznosti trenutne stopnje varstva volka. Prejšnji teden pa se je Slovenija pridužila skupini držav, ki poziva Evropsko komisijo, naj zaščito volka ohrani.

"Pridobivanje glasov naivnih državljanov"

Prav v vseh evropskih alpskih državah, in tudi širše, se rejci pašnih živali srečujejo z velikimi škodami po zvereh. Zaradi napadov zveri na živino pašo na planinah celo opuščajo, kar bo nezadržno vodilo v zaraščanje planin. Ekološki kmet iz Kokre, Stane Bergant ob tem opozarja na zlagano agendo o skrbi za varovanje biotske pestrosti:

»Levičarska agenda vključuje tudi »naravovarstvo«, čeprav je to zelo lažno naravovarstvo. Spregleda se, da je biotska raznovrstnost na travinju, če se bo krajina začela zaraščati, veliko večja izguba, kot pa izguba teh zveri ... V Sloveniji in pa v pretežnem delu Evrope stoletja nismo imeli zveri, pa je narava funkcionirala zelo dobro. To se pravi, to je zgolj neka sprevržena levičarska politika, ki na ta račun pridobiva glasove naivnih državljanov.«

Kmetje zahtevajo sestanek z ministrom Urošem Brežanom

Kmetje zato pozivajo ministra Brežana k umiku podpore ohranitvi stroge zaščite volka, saj ob ugodnem stanju populacije volka v Sloveniji ni več razlogov za strogo zaščito, ampak je potrebno s pravilnim upravljanjem populacijo te zveri ohranjati v primerni številčnosti in predvsem poskrbeti, da se ščiti volka in ne vse bolj prisotnih križancev.

Ob ugodnem stanju populacije volka v Sloveniji ni več razlogov za strogo zaščito, ampak je potrebno s pravilnim upravljanjem populacijo te zveri ohranjati v primerni številčnosti in predvsem poskrbeti, da se ščiti volka in ne vse bolj prisotnih križancev.

»Ne gre samo za planine, gre za kulturo, gre za večstoletno kulturo naših prednikov, ki se je ustvarila na teh planinah. Gre za kulturo pašništva in običajev in sirjenja in mlekarstva in vso to kulturo bomo na tak izgubili in uničili. In to bo ena velika velika katastrofa,« je prepričan Bergant.

Mag. Stanislav Bergant, EKO kmet iz Kokre
Mag. Stanislav Bergant, EKO kmet iz Kokre © Osebni arhiv

Zavržna politika ignorance do lastnega prebivalstva in podeželja

»Naš minister, ki dobro pozna, kakšne so bile razmere v zgornjem Posočju, koliko pokolov je bilo tam, to mu je sigurno znano kot bivšemu županu. Ne morem razumeti, kako lahko zagovarja tako politiko, ne moreš razumeti, da se za tem aktivizmom, v narekovaju naravovarstvom skriva tale zavržna politika ignorance do lastnega prebivalstva in lastnega podeželja,« še pravi mag. Stane Bergant, ekološki kmet iz Kokre in predstavnik Sindikata kemtov Slovenije.

Kmetje in vse kmečke stanovske organizacije so ministra Uroša Brežana pozvale, da se sestanejo, da bi mu podrobneje predstavili argumente za to zahtevo.

Kmetijstvo
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...