O prispevanju kmetijstva k podnebnim spremembam pretiravamo
Slovenija | 04.02.2023, 13:16 Maja Morela
Potem ko je premier Robert Golob doma in v tujini napovedal nove prehranske smernice in pozval ljudi, naj jedo manj mesa in več zelenjave, so o tem na pobudo NSi minuli teden razpravljali na parlamentarnem odboru za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Poudarili so pomen živinoreje za slovensko kmetijstvo in samooskrbo.
Čadonič Špelič: Izbira posameznika
Po besedah poslanke NSi Vide Čadonič Špelič moramo izbiro prehranjevanja prepustiti vsakemu posamezniku. S tem, ko nekdo na tako visokem državnem položaju odsvetuje določeno živilo, se mora zavedati tudi, da bo ta poziv pustil posledice na slovenskem kmetijstvu je dejala. »Naravna danost te države je ta, da je 60 odstotkov zemljišč travinje in tam ne uspeva nič drugega kot živinoreja.«
Krčenje živinske pridelave in predelave hrane po besedah Vide Čadonič Špelič ne pomeni samo posega v živilsko pridelovalno industrijo, ki nas oskrbuje s slovenskimi izdelki, ampak »to pomeni tudi poseg v naravno krajino, turizem, poseg v družinske kmetije, v kulinariko slovensko, vse to je povezano s slovensko živinorejo.«
Šinko: Večji delež travinje specifika Slovenije
Živinoreji v prid govorijo tudi konkretne številke. Kmetijska ministrica Irena Šinko: »Primerjava s povprečjem EU in SLO: imamo bistveno večji delež travinja in manjši delež ornih površin, ravno obratno kot v EU in to je specifika Slovenije.«
Verbič: Pretiravamo
O prispevanju kmetijstva k podnebnim spremembam pretiravamo, je jasen Jože Verbič iz Kmetijskega inštituta Slovenije. »Če realno ovrednotimo učinek živinoreje na podnebje, je ta približno dvakrat manjši kot rastlinske pridelave. S tem, da smo z živinorejskimi proizvodi samo oskrbni, rastlinske pa uvažamo.«
Pirc: Nismo razlog za podnebne spremembe
In kaj ob vsem tem pravijo kmetje? Janez Pirc iz Kmetijsko gozdarske zbornice. »Kmetje nismo razlog za podnebne spremembe, ali eden ključnih razlogov kot se želi prikazati. Je pa res, da prispevamo delček k temu.« Sploh pa se naše kmetijstvo po intenzivnosti ne more primerjati s tistim v ostalih evropskih državah, je še poudaril Pirc.