Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
Cistercijanska skupnost v Stični (foto: Tamino Petelinšek)
Cistercijanska skupnost v Stični | (foto: Tamino Petelinšek)

+ 2

Cerkev na Slovenskem | 23.01.2023, 09:22 Rok Mihevc

Cistercijanska skupnost v Stični se veseli "pomladi" v skupnosti. Povečala se je namreč še za dva člana.

Kot je na svojem Facebook profilu zapisal opat Maksimilijan File, sta novicat, čas priprave, pričela br. Leon Hieronim in br. David. Tako sedaj njihova skupnost šteje 13 članov. Nekaj fotoutrinkov je ujel fotograf Tamino Petelinšek, ki sicer delo različnih bratskih skupnosti dobro pozna, saj je za revijo National Geographic enkratno ujel vsakdan pleterskih kartuzijanov. 

© Tamino Petelinšek

© Tamino Petelinšek

SAMOSTANSKA DRUŽINA

Menihi se z zaobljubami obvežejo, da bodo živeli v skupnosti in si prizadevali za krepostno življenje. V cistercijanskih samostanih živijo tri vrste menihov. Prva skupina so korni menihi. To so tisti menihi, katerim je skupno molitveno bogoslužje (korna molitev) bistvena prvina posvečenega življenja. Njim enaki so menihi konverzi, ki predstavljajo drugo vrsto menihov. Tudi oni živijo v samostanu, le da jih njihove zaobljube ne obvezujejo k obvezosti korne molitve. Tretja skupina pa so tako imenovani oblati. To so možje, ki so na različne načine povezani s samostansko skupnostjo, vendar ne naredijo pravih zaobljub. Oni lahko živijo v samostanu ter sodelujejo pri skupnih molitvah in opravilih, ali pa živijo s svojimi družinami in le del svojega časa preživijo v samostanih.

Vsakdo izmed menihov, poleg molitve, opravlja še določena dela, ki so potrebna za življenje samostana in opravljanje njegovega poslanstva. Nekatera dela so bolj pastoralnega značaja, zato je v vsaki skupnosti določeno število menihov, ki prejmejo tudi mašniško posvečenje. Menihi z mašniškim posvečenjem se imenujejo patri, ostali pa bratje. Tako je trenutno v stiški opatiji 7 patrov in 7 bratov. Ne glede na poimenovanje posameznih menihov, so si med seboj enaki. Edina hierarhična lestvica je kanonična starost, katero določa čas posameznikovega prihoda v samostan.

Meniško skupnost vodi opat, pomagata pa mu prior in subprior. Za gospodarske zadeve samostana in njegovo vzdrževanje skrbi samostanski oskrbnik.

Vir: sticna.eu

 



Cerkev na Slovenskem
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...