Slavi KoširSlavi Košir
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Alen SalihovićAlen Salihović
Cistercijanska skupnost v Stični (foto: Tamino Petelinšek)
Cistercijanska skupnost v Stični | (foto: Tamino Petelinšek)

+ 2

Cerkev na Slovenskem | 23.01.2023, 09:22 Rok Mihevc

Cistercijanska skupnost v Stični se veseli "pomladi" v skupnosti. Povečala se je namreč še za dva člana.

Kot je na svojem Facebook profilu zapisal opat Maksimilijan File, sta novicat, čas priprave, pričela br. Leon Hieronim in br. David. Tako sedaj njihova skupnost šteje 13 članov. Nekaj fotoutrinkov je ujel fotograf Tamino Petelinšek, ki sicer delo različnih bratskih skupnosti dobro pozna, saj je za revijo National Geographic enkratno ujel vsakdan pleterskih kartuzijanov. 

© Tamino Petelinšek

© Tamino Petelinšek

SAMOSTANSKA DRUŽINA

Menihi se z zaobljubami obvežejo, da bodo živeli v skupnosti in si prizadevali za krepostno življenje. V cistercijanskih samostanih živijo tri vrste menihov. Prva skupina so korni menihi. To so tisti menihi, katerim je skupno molitveno bogoslužje (korna molitev) bistvena prvina posvečenega življenja. Njim enaki so menihi konverzi, ki predstavljajo drugo vrsto menihov. Tudi oni živijo v samostanu, le da jih njihove zaobljube ne obvezujejo k obvezosti korne molitve. Tretja skupina pa so tako imenovani oblati. To so možje, ki so na različne načine povezani s samostansko skupnostjo, vendar ne naredijo pravih zaobljub. Oni lahko živijo v samostanu ter sodelujejo pri skupnih molitvah in opravilih, ali pa živijo s svojimi družinami in le del svojega časa preživijo v samostanih.

Vsakdo izmed menihov, poleg molitve, opravlja še določena dela, ki so potrebna za življenje samostana in opravljanje njegovega poslanstva. Nekatera dela so bolj pastoralnega značaja, zato je v vsaki skupnosti določeno število menihov, ki prejmejo tudi mašniško posvečenje. Menihi z mašniškim posvečenjem se imenujejo patri, ostali pa bratje. Tako je trenutno v stiški opatiji 7 patrov in 7 bratov. Ne glede na poimenovanje posameznih menihov, so si med seboj enaki. Edina hierarhična lestvica je kanonična starost, katero določa čas posameznikovega prihoda v samostan.

Meniško skupnost vodi opat, pomagata pa mu prior in subprior. Za gospodarske zadeve samostana in njegovo vzdrževanje skrbi samostanski oskrbnik.

Vir: sticna.eu

 Cerkev na Slovenskem
Peter Gregorčič (photo: STA) Peter Gregorčič (photo: STA)

"Nevaren precedens v evropskem pravnem prostoru"

Po odločitvi ustavnega sodišča, da prekliče veljavnost sklepa o začasnem zadržanju dela novele zakona o Radioteleviziji Slovenija, in dovoli uveljavitev novele zakona o RTVS v celoti, je ta teden ...

Mirko Ramovš v družbi deklet iz Akademske folklorne skupine France Marolt (photo: AFS France Marolt) Mirko Ramovš v družbi deklet iz Akademske folklorne skupine France Marolt (photo: AFS France Marolt)

V spomin: Plesni svet Mirka Ramovša

Pred dnevi smo izgubili največjega in najpomembnejšega slovenskega etnokoreologa Mirka Ramovša. Svoje življenje je posvetil preučevanju in raziskovanju plesnega izročila. S strokovnimi nasveti, ...