Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
V sredo, 16. marca 2022, je potekal video pogovor med papežem Frančiškom in Kirilom, patriarhom Moskve in vse Rusije. (foto: Vatican News)
V sredo, 16. marca 2022, je potekal video pogovor med papežem Frančiškom in Kirilom, patriarhom Moskve in vse Rusije. | (foto: Vatican News)

Kardinal Koch: Srečanje med papežem in patriarhom Kirilom smiselno le pod enim pogojem

Novice | 21.08.2022, 00:10 Marjana Debevec

Še vedno se veliko ugiba o papeževem potovanju v Ukrajino, pa tudi o njegovem morebitnem srečanju z ruskim patriarhom Kirilom na septembrskem medverskem srečanju v Kazahstanu. Vodja vatikanskega urada za edinost med Cerkvami kardinal Kurt Koch meni, da bi bilo slednje smiselno le pod določenimi pogoji.

Kardinal Kurt Koch je jasen: srečanje med papežem in patriarhom Kirilom bi bilo smiselno le, če bi podpisala skupno izjavo, o tem, kako končati to nesmiselno in grozljivo vojno. V pogovoru za avstrijsko agencijo Kathpress, ki ga povzema Družina, je vodja urada za ekumenizem povedal tudi, da so dvostranski odnosi z moskovskim patriarhatom zaradi Kirilovega stališča o vojni oteženi. Sveti sedež je namreč prepričan, da je vojna napačna pot, medtem ko moskovski patriarhat vojno podpira.

Kljub temu si bo Katoliška cerkev še naprej prizadevala za dialog s pravoslavno Cerkvijo, sicer ne bo mogoče ničesar doseči, je prepričan kardinal Koch. Bi pa po njegovih besedah v Ukrajini zelo težko sprejeli, če bi Frančišek z ruskim pravoslavnim patriarhom govoril, preden bi obiskal Ukrajino. To bi se po besedah vatikanskega tajnika za odnose z državami nadškofa Paula Richarda Gallagherja lahko zgodilo konec avgusta ali v začetku septembra. Frančišek je namreč že večkrat izrazil željo, da bi odpotoval v Kijev. Tudi ukrajinski veleposlanik pri Svetem sedežu je po nedavnem srečanju s papežem napovedal, da želi sveti oče pred potovanjem v Kazahstan obiskati Ukrajino.

Po svetu se medtem vrstijo številne pobude za mir. Poljaki so v preteklih dneh množično peš romali na Jasno Goro. V šestih mesecih vojne so na svoje domove sprejeli največje število beguncev iz Ukrajine.

Za mir si na drugi strani prizadevajo tudi ruski katoličani. Zato bodo v času papeževega obiska sredi septembra romali v Kazahstan. Romanje bodo začeli 12. septembra v Moskvi pod geslom »Mi smo priče edinosti«, poroča Družina. V Kazahstanu bodo obiskali Karlag, enega največjih sovjetskih gulagov, kjer je v letih med 1930 in 1960 življenje izgubilo več deset tisoč zapornikov. 14. septembra pa se bo romarska skupina odpravila v Nursultan, kjer se bo udeležila svete maše s papežem Frančiškom.

Novice
Radio Ognjišče v Bohinju (photo: Rok Mihevc) Radio Ognjišče v Bohinju (photo: Rok Mihevc)

Konec dober, vse dobro!

V teh dneh smo že večkrat objavili, da smo pridobili vsa potrebna dovoljenja in bomo v četrtek, 18. aprila, znova začeli oddajati z Vogla. S tem bomo zaključili 17 let dolgo zgodbo, ki so jo žal ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...