Damijana MedvedDamijana Medved
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
V sredo, 16. marca 2022, je potekal video pogovor med papežem Frančiškom in Kirilom, patriarhom Moskve in vse Rusije. (foto: Vatican News)
V sredo, 16. marca 2022, je potekal video pogovor med papežem Frančiškom in Kirilom, patriarhom Moskve in vse Rusije. | (foto: Vatican News)

Kardinal Koch: Srečanje med papežem in patriarhom Kirilom smiselno le pod enim pogojem

Novice | 21.08.2022, 00:10 Marjana Debevec

Še vedno se veliko ugiba o papeževem potovanju v Ukrajino, pa tudi o njegovem morebitnem srečanju z ruskim patriarhom Kirilom na septembrskem medverskem srečanju v Kazahstanu. Vodja vatikanskega urada za edinost med Cerkvami kardinal Kurt Koch meni, da bi bilo slednje smiselno le pod določenimi pogoji.

Kardinal Kurt Koch je jasen: srečanje med papežem in patriarhom Kirilom bi bilo smiselno le, če bi podpisala skupno izjavo, o tem, kako končati to nesmiselno in grozljivo vojno. V pogovoru za avstrijsko agencijo Kathpress, ki ga povzema Družina, je vodja urada za ekumenizem povedal tudi, da so dvostranski odnosi z moskovskim patriarhatom zaradi Kirilovega stališča o vojni oteženi. Sveti sedež je namreč prepričan, da je vojna napačna pot, medtem ko moskovski patriarhat vojno podpira.

Kljub temu si bo Katoliška cerkev še naprej prizadevala za dialog s pravoslavno Cerkvijo, sicer ne bo mogoče ničesar doseči, je prepričan kardinal Koch. Bi pa po njegovih besedah v Ukrajini zelo težko sprejeli, če bi Frančišek z ruskim pravoslavnim patriarhom govoril, preden bi obiskal Ukrajino. To bi se po besedah vatikanskega tajnika za odnose z državami nadškofa Paula Richarda Gallagherja lahko zgodilo konec avgusta ali v začetku septembra. Frančišek je namreč že večkrat izrazil željo, da bi odpotoval v Kijev. Tudi ukrajinski veleposlanik pri Svetem sedežu je po nedavnem srečanju s papežem napovedal, da želi sveti oče pred potovanjem v Kazahstan obiskati Ukrajino.

Po svetu se medtem vrstijo številne pobude za mir. Poljaki so v preteklih dneh množično peš romali na Jasno Goro. V šestih mesecih vojne so na svoje domove sprejeli največje število beguncev iz Ukrajine.

Za mir si na drugi strani prizadevajo tudi ruski katoličani. Zato bodo v času papeževega obiska sredi septembra romali v Kazahstan. Romanje bodo začeli 12. septembra v Moskvi pod geslom »Mi smo priče edinosti«, poroča Družina. V Kazahstanu bodo obiskali Karlag, enega največjih sovjetskih gulagov, kjer je v letih med 1930 in 1960 življenje izgubilo več deset tisoč zapornikov. 14. septembra pa se bo romarska skupina odpravila v Nursultan, kjer se bo udeležila svete maše s papežem Frančiškom.

Novice
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

VIDEO: Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL) Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL)

Pismo za lepši dan

Ob Tednu Karitas spomnimo znova na projekte Mlade Karitas - young Caritas, ki odgovarjajo na različne potrebe ljudi. Miklavževi angelčki so večino daril že pomagali zbrati in zaviti, samo še ...