Slavi Košir
Miha Močnik
Marta Jerebič
V sredo, 16. marca 2022, je potekal video pogovor med papežem Frančiškom in Kirilom, patriarhom Moskve in vse Rusije. (foto: Vatican News)
V sredo, 16. marca 2022, je potekal video pogovor med papežem Frančiškom in Kirilom, patriarhom Moskve in vse Rusije. | (foto: Vatican News)

Kardinal Koch: Srečanje med papežem in patriarhom Kirilom smiselno le pod enim pogojem

21.08.2022, 00:10 Marjana Debevec

Še vedno se veliko ugiba o papeževem potovanju v Ukrajino, pa tudi o njegovem morebitnem srečanju z ruskim patriarhom Kirilom na septembrskem medverskem srečanju v Kazahstanu. Vodja vatikanskega urada za edinost med Cerkvami kardinal Kurt Koch meni, da bi bilo slednje smiselno le pod določenimi pogoji.

Kardinal Kurt Koch je jasen: srečanje med papežem in patriarhom Kirilom bi bilo smiselno le, če bi podpisala skupno izjavo, o tem, kako končati to nesmiselno in grozljivo vojno. V pogovoru za avstrijsko agencijo Kathpress, ki ga povzema Družina, je vodja urada za ekumenizem povedal tudi, da so dvostranski odnosi z moskovskim patriarhatom zaradi Kirilovega stališča o vojni oteženi. Sveti sedež je namreč prepričan, da je vojna napačna pot, medtem ko moskovski patriarhat vojno podpira.

Kljub temu si bo Katoliška cerkev še naprej prizadevala za dialog s pravoslavno Cerkvijo, sicer ne bo mogoče ničesar doseči, je prepričan kardinal Koch. Bi pa po njegovih besedah v Ukrajini zelo težko sprejeli, če bi Frančišek z ruskim pravoslavnim patriarhom govoril, preden bi obiskal Ukrajino. To bi se po besedah vatikanskega tajnika za odnose z državami nadškofa Paula Richarda Gallagherja lahko zgodilo konec avgusta ali v začetku septembra. Frančišek je namreč že večkrat izrazil željo, da bi odpotoval v Kijev. Tudi ukrajinski veleposlanik pri Svetem sedežu je po nedavnem srečanju s papežem napovedal, da želi sveti oče pred potovanjem v Kazahstan obiskati Ukrajino.

Po svetu se medtem vrstijo številne pobude za mir. Poljaki so v preteklih dneh množično peš romali na Jasno Goro. V šestih mesecih vojne so na svoje domove sprejeli največje število beguncev iz Ukrajine.

Za mir si na drugi strani prizadevajo tudi ruski katoličani. Zato bodo v času papeževega obiska sredi septembra romali v Kazahstan. Romanje bodo začeli 12. septembra v Moskvi pod geslom »Mi smo priče edinosti«, poroča Družina. V Kazahstanu bodo obiskali Karlag, enega največjih sovjetskih gulagov, kjer je v letih med 1930 in 1960 življenje izgubilo več deset tisoč zapornikov. 14. septembra pa se bo romarska skupina odpravila v Nursultan, kjer se bo udeležila svete maše s papežem Frančiškom.

Shod za otroke in družine (photo: Marjana Debevec) Shod za otroke in družine (photo: Marjana Debevec)

Družino bomo branili do konca

Kljub dežju se jev torek popoldne na shodu za zaščito družine pred državnim zborom zbralo skoraj 10.000 ljudi. V besedah upanja in hkrati odločenosti so sporočali, da ne bodo dopustili poseganja v ...

Družina (photo: pexels) Družina (photo: pexels)

"Mama je aspirin, ata pa apaurin"

Po dveh mesecih smo v oddaji Za življenje gostili specialnega pedagoga Marka Juhanta, ki pravi, da je čas, ki prihaja, zanj najlepši v letu. Ne samo zaradi pestrosti barv, tudi zato, ker stvari, ...

Martin Golob z Romkinjo (photo: osebni arhiv) Martin Golob z Romkinjo (photo: osebni arhiv)

Martin Golob in njegovi prijatelji Romi

"V življenju mora biti vedno nekaj novega, če ne duhovna rast, pa kakšna nova župnija." Tako se je uvodoma v oddaji Za življenje pošalil duhovnik Martin Golob, ki je pred kratkim v soupravo dobil ...