Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Na novo odkrite freske (foto: tomaznider foto&filmi, Arhiv Župnije Šmarje pri Jelšah)
Na novo odkrite freske | (foto: tomaznider foto&filmi, Arhiv Župnije Šmarje pri Jelšah)

FOTO: Med petletno obnovo šmarske cerkve odkrili 400 let stare freske

Novice | 10.08.2022, 12:47 Petra Stopar

Po petih letih se je sklenila obnova župnijske cerkve Marije Vnebovzete v Šmarju pri Jelšah. 1,5 milijonov evrov vredna obnova je zajemala nujno potrebno sanacijo vlage v zidovih, razširitev cerkvene ladje z novim vhodnim prizidkom, obnovo notranjosti s tlaki, klopmi, freskami, kipi, razsvetljavo in oltarjem ter obnovo zunanjosti, kjer štiri ure na zvoniku danes kažejo točen čas. Restavratorje so med deli presenetile tudi izjemne, 400 let stare freske, ki so jih odkrili v zvonici. Šmarska župnijska cerkev je sicer najstarejša stavba v trgu, saj se v pisnih virih prvič omenja že leta 1236.

Župnijska cerkev Marije Vnebovzete v Šmarju pri Jelšah že skoraj 800 let oblikuje podobo kraja. Zadnja večja obnova je potekala pred dobrimi 140 leti, zato je bila cerkvena stavba že močno načeta. Glavni problem je predstavljala vlaga, saj cerkev stoji na močvirnatem območju, kjer je bilo nekoč manjše jezero. »S pripravami na delo je župnijski gradbeni odbor pod vodstvom takratnega župnika Tadeja Linasija in z velikim angažmajem mnogih župljanov začel že leta 2015, obnovitvena dela pa so se po temeljitem načrtovanju začela julija leta 2017,« je pojasnil Damjan Ratajc, župnik in dekan v Šmarju pri Jelšah.

Danes, po petih letih je župnijska cerkev v Šmarju pri Jelšah v celoti obnovljena. Najpomembnejša in najobsežnejša je bila zagotovo sanacija vlage v zidovih, ki je že močno načenjala stavbo. Porušili so staro zakristijo in prizidali nov vhodni del, z reliefom in portalom. Tako so razširili tudi kor, kjer so obnovili in razširili orgle. V cerkvi so položili talno gretje, nove tlake, vgradili stavbno pohištvo, položili novo električno napeljavo, uredili razsvetljavo in ozvočenje. Obnovljena je tudi zunanjost cerkve in zvonik, kjer 4 ure ponovno kažejo točen čas. »Povsem drugačen videz notranjosti dajejo nove klopi, kjer so končnice enake starim, nov osrednji oltarni prostor, restavrirani izjemni oltarji, kipi in freske,« dela, ki so se zaključila pretekli mesec, opisuje župnik Damjan Ratajc. »Med obsežnimi restavratorskimi deli nas je med sondiranjem v enem starejših delov cerkve, v zvonici, presenetilo odkritje skoraj 400 let starih fresk, ki so zdaj vidne in nad katerimi smo navdušeni tako v stroki kot obiskovalci,« je povedal odgovorni konservator prenove Matija Plevnik z ZVKDS OE Celje.

© tomaznider foto&filmi, Arhiv Župnije Šmarje pri Jelšah

Med obsežnimi restavratorskimi deli nas je med sondiranjem v enem starejših delov cerkve, v zvonici, presenetilo odkritje skoraj 400 let starih fresk, ki so zdaj vidne in nad katerimi smo navdušeni tako v stroki kot obiskovalci.

Obsežna prenova je bila za župnijo finančno izjemno zahtevna in je znašala 1,5 milijona evrov. »1.350.000 evrov smo skozi pet let z donacijami župljanov in drugih zbrali v denarju, na dodatnih 150.000 evrov pa je ocenjeno prostovoljno delo župljanov, tako fizično kot strojno, ter donacije lesa za nove klopi,« razlaga župljan Anton Guzej, ki je bdel nad finančno realizacijo obnove. »Naši župljani so z delom in donacijami skozi teh pet let pokazali, kako pomembna je zanje naša župnijska cerkev, zato bi se jim rad zahvalil. Prav tako moram omeniti še finančno pomoč Občine Šmarje pri Jelšah in Ministrstva za kulturo RS, ki sta prav tako prispevala del sredstev za obnovo. Pri obnovi so z vso profesionalnostjo sodelovali tudi mnogi izvajalci in prav zato, zaradi sodelovanja vseh, naša cerkev danes sije za prihodnje rodove,« je dodal župnik.

© Arhiv Župnije Šmarje pri Jelšah

Cerkev Marije Vnebovzete v Šmarju pri Jelšah je bila prvič omenjena leta 1236, leta 1612 pa kraj postane samostojna župnija. Cerkev je nato skozi leta doživela več preno. »Leta 1804 je bila cerkev povišana, dobila je tudi nov zvonik, ki stoji še danes. Nato so z deli nadaljevali leta 1878, ko cerkev ponovno razširijo in dozidajo severno in južno kapelo,« je povedal Jože Čakš, ki je raziskoval zgodovino šmarske župnijske cerkve. Danes je cerkev osrednja župnijska cerkev Župnije Šmarje pri Jelšah, ki upravlja še župniji Sladka Gora in Kristan Vrh. Šmarska župnija je je tudi sedež Kozjanskega dekanata, kamor sodijo dekanije Šmarje pri Jelšah, Kozje in Rogatec.

© Arhiv Župnije Šmarje pri Jelšah

Obnovitvena dela bodo v Župniji Šmarje pri Jelšah kronali z nizom prazničnih dogodkov. V ponedeljek so tako pripravili fotografski sprehod skozi 5-letno obnovo, v torek je restavratorka Jerneja Kos predstavila na novo odkrite freske, v sredo zvečer bo v cerkvi koncert prvakinje mariborske opere Andreje Zakonjšek Krt in organista – baritonista Primoža Krta. V četrtek se bo začela duhovna priprava na blagoslov obnovitvenih del, kjer bo vsak dan prisoten eden od nekdanjih šmarskih novomašnikov. Slavnostni teden se bo sklenil v nedeljo, 14. avgusta, ob 10. uri, ko bo obnovljeno cerkev slovesno blagoslovil celjski škof Maksimiljan Matjaž.

© Arhiv Župnije Šmarje pri Jelšah
© tomaznider foto&filmi, Arhiv Župnije Šmarje pri Jelšah
© tomaznider foto&filmi, Arhiv Župnije Šmarje pri Jelšah

Novice
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...