Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Tanja DominkoTanja Dominko
Papež s kanadskim klerom (foto: Vatican Media)
Papež s kanadskim klerom | (foto: Vatican Media)

Ob življenjskih polomih ni hujšega, kot da pred njimi pobegnemo

Svet | 29.07.2022, 10:02 Marta Jerebič

Papež končuje obisk v Kanadi. Zadnji dan ima na programu najprej srečanje z delegacijo Indijancev iz Quebeca, nato pa bo odletel skoraj proti Grenlandiji v pokrajino Nunavut, kjer se bo zasebno srečal z nekdanjimi učenci šol, ki jih je vodila Katoliška cerkev in v katerih je prihajalo do raznovrstnih zlorab staroselcev. Tam bo sledilo še javno srečanje z mladimi in starejšimi. Včerajšnji dan v prestolnici francosko govorečih Kanadčanov pa je bil namenjen katoliški skupnosti.

Papež se je s predstavniki klera srečal v katedrali Notre Dame. Škofe, duhovnike, druge posvečene in pastoralne delavce je ob močni sekularizaciji, ki vlada v Kanadi, pozval, naj ne zapadejo v pesimizem. Oznanjevanja naj se lotijo s pastoralno domišljijo.

Znova se je opravičil za zlorabe staroselskih otrok v šolah, ki jih je vodila Katoliška cerkev. "Skupaj z vami želim vse žrtve znova prositi za odpuščanje. Bolečina in sram, ki ju čutimo, morata postati priložnost za spreobrnjenje: nikoli več!« Po papeževih besedah krščanska skupnost ne sme nikoli več dovoliti, da bi se okužila z idejo, da je ena kultura nadrejena drugi.

Ta tema je prevladovala tudi pri maši za spravo s staroselci, ki jo je papež pred tem daroval v narodnem svetišču v bližini Quebeca, posvečenem sv. Ani, zavetnici Kanade. Gre za najstarejše romarsko svetišče v Severni Ameriki, zgrajeno leta 1658.

Papež v Kanadi
Papež v Kanadi © Vatican Media

Bogoslužje je na začetku za trenutek zmotila skupina staroselcev, ki je razvila transparent z napisom Prekličite doktrino. Ne gre za uradno cerkveno doktrino, ampak za niz ediktov iz 15. stoletja, ki so podprli kolonizacijo. Čeprav so plakat ljudje, ki so ga držali, takoj umaknili in incident ni prekinil maše, dogodek po poročanju portala Crux nakazuje na še vedno napete odnose med Katoliško cerkvijo in staroselci.

Papež ob tem poudarja: »Spričo pohujšanja zla in Kristusovega telesa, ranjenega v telesu naših domorodnih bratov in sester, smo globoko pretreseni in čutimo težo neuspeha. A ob življenjskih polomih ni hujšega, kot da pred njimi pobegnemo, da se nam ne bi bilo potrebno soočiti z njimi.«

Kardinal Gérald Lacroix, nadškof v Quebecu in primas Kanade se je papežu zahvalil, da je osebno prispel v Kanado in jih spremlja v procesu sprave.

Papež s kanadskim klerom
Papež s kanadskim klerom © Vatican Media

Svet
Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto) Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto)

V škofiji Novo mesto imenovani trije novi dekani

V škofiji Novo mesto so dobili tri nove dekane, saj so prejšnjim potekli mandati. Novomeški ordinarij Škof Andrej Saje je po posvetovanju, molitvi in premisleku dekana za dekanijo Kočevje imenoval ...