Maja Morela
Andrej Novljan
Tone Gorjup
Papež s kanadskim klerom (foto: Vatican Media)
Papež s kanadskim klerom | (foto: Vatican Media)

Ob življenjskih polomih ni hujšega, kot da pred njimi pobegnemo

29.07.2022, 10:02 Marta Jerebič

Papež končuje obisk v Kanadi. Zadnji dan ima na programu najprej srečanje z delegacijo Indijancev iz Quebeca, nato pa bo odletel skoraj proti Grenlandiji v pokrajino Nunavut, kjer se bo zasebno srečal z nekdanjimi učenci šol, ki jih je vodila Katoliška cerkev in v katerih je prihajalo do raznovrstnih zlorab staroselcev. Tam bo sledilo še javno srečanje z mladimi in starejšimi. Včerajšnji dan v prestolnici francosko govorečih Kanadčanov pa je bil namenjen katoliški skupnosti.

Papež se je s predstavniki klera srečal v katedrali Notre Dame. Škofe, duhovnike, druge posvečene in pastoralne delavce je ob močni sekularizaciji, ki vlada v Kanadi, pozval, naj ne zapadejo v pesimizem. Oznanjevanja naj se lotijo s pastoralno domišljijo.

Znova se je opravičil za zlorabe staroselskih otrok v šolah, ki jih je vodila Katoliška cerkev. "Skupaj z vami želim vse žrtve znova prositi za odpuščanje. Bolečina in sram, ki ju čutimo, morata postati priložnost za spreobrnjenje: nikoli več!« Po papeževih besedah krščanska skupnost ne sme nikoli več dovoliti, da bi se okužila z idejo, da je ena kultura nadrejena drugi.

Ta tema je prevladovala tudi pri maši za spravo s staroselci, ki jo je papež pred tem daroval v narodnem svetišču v bližini Quebeca, posvečenem sv. Ani, zavetnici Kanade. Gre za najstarejše romarsko svetišče v Severni Ameriki, zgrajeno leta 1658.

Papež v Kanadi
Papež v Kanadi © Vatican Media

Bogoslužje je na začetku za trenutek zmotila skupina staroselcev, ki je razvila transparent z napisom Prekličite doktrino. Ne gre za uradno cerkveno doktrino, ampak za niz ediktov iz 15. stoletja, ki so podprli kolonizacijo. Čeprav so plakat ljudje, ki so ga držali, takoj umaknili in incident ni prekinil maše, dogodek po poročanju portala Crux nakazuje na še vedno napete odnose med Katoliško cerkvijo in staroselci.

Papež ob tem poudarja: »Spričo pohujšanja zla in Kristusovega telesa, ranjenega v telesu naših domorodnih bratov in sester, smo globoko pretreseni in čutimo težo neuspeha. A ob življenjskih polomih ni hujšega, kot da pred njimi pobegnemo, da se nam ne bi bilo potrebno soočiti z njimi.«

Kardinal Gérald Lacroix, nadškof v Quebecu in primas Kanade se je papežu zahvalil, da je osebno prispel v Kanado in jih spremlja v procesu sprave.

Papež s kanadskim klerom
Papež s kanadskim klerom © Vatican Media

Dvigalo (v ozadju) in vse zbrane je blagoslovil škof Jurij Bizjak. (photo: VaticanNews) Dvigalo (v ozadju) in vse zbrane je blagoslovil škof Jurij Bizjak. (photo: VaticanNews)

»Jožica, bodi ponižna, ni se treba delati heroja«

V vasi Cesta pod Vipavskim križem je včeraj škof Jurij Bizjak slovesno blagoslovil montažno dvigalo, ki bo Jožici Ličen omogočilo večjo samostojnost in možnost gibanja. Dvigalo je bilo najprej ...

Cerkev v Berlinu (photo: Pixabay) Cerkev v Berlinu (photo: Pixabay)

Bo šla Cerkev v Nemčiji svojo pot?

Cerkev v Nemčiji s svojo sinodo že od leta 2018 buri duhove. Začela se je zaradi škandalov o spolnih zlorabah, ki so omajali zaupanje v cerkvene voditelje. Zahteve laikov in duhovnikov pa so se v ...

Nataša Pirc Musar in Anže Logar (photo: Rok Mihevc) Nataša Pirc Musar in Anže Logar (photo: Rok Mihevc)

Zadnje soočenje: Logar ali Pirc Musar?

Volitve predsednika republike so vse bližje, ankete za zdaj kažejo zmago dr. Nataše Pirc Musar, čeprav je v prvem krogu slavil dr. Anže Logar. Na soočenju, ki smo ga tokrat pripravili, sta oba ...